OSVČ

• (neregistrovaný)

29. 9. 2015 10:23

Dobrý den, založil jsem si OSVČ živnost volná jako vedlejší podnikatelskou činnost. Rád bych si oveřil informace, které jsem nasbíral, neboť jsem nikde nenašel ucelený přehled.

Ohlásil jsem se na FIN,CSSZ a zd. poj.

1) Pokud můj obrat nepřesáhne cca 60,000 kč neplatím zdravotní a sociální. Tedy při marži 20 % 12,000 čístý zisk za 12 kalendářních měsíců?
    2) Daň z podnikání je 15 %. Tu zaplatím pomocí daňového poradce za rok 2015 do 31.3. 2016? Stačí to?

Je to tak nebo je to jinak? :)
    Nezapoměl jsem se někde registrovat, abych pak neplatit zbytečné penále. Pro mně není problém zaplatit státu jeho určené "daně", ale mohl by udělat nějak jednoduše a přehledně, aby se v tom člověk vyznal.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2015 12:06

Hanča (neregistrovaný)

1) Pokud chcete být OSVČ vedlejší, nesmí Váš obrat překročit danou hranici. V tom případě nebudete muset platit odvody na soc.pojištění, ale nebudete mít tyto příjmy započítány k důchodu.
         Zdravotní pojištění budete platit z jakéhokoliv příjmu, tedy i z vedlejší činnosti.[/b]
      2) Ano, daň zaplatíte do 31.3.2016 a je jedno, jestli budete mít poradce nebo ne, v případě poradce si ale můžete lhůtu posunout až na 30.6.2016, musíte o tom však FÚ informovat včas. Hlavně si pořádně prostudujte, do jaké skupiny Vaše živnost patří, abyste měl správně spočítané výdaje, pokud je budete uplatňovat %.

• 30. 9. 2015 1:50

ivzez

Zdravotní pojištění budete hradit i v případě nižšího zisku (limit platí jen pro sociální pojištění).

> 2) Daň z podnikání je 15 %. Tu zaplatím pomocí daňového poradce za rok 2015 do 31.3. 2016?

Nejde o "daň z podnikání", ale o daň z příjmu.

> Nezapoměl jsem se někde registrovat…

Podnikáte-li vedle zaměstnání a podnikáte-li ve stejném oboru (najdete v rejstříku) jako Váš zaměstnavatel,
      potřebujete před začátkem podnikání písemný souhlas zaměstnavatele.
      Pozor, nejde o druh práce, který pro zaměstnavatele vykonáváte, ale o obor působnosti zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).