Nejdříve je potřeba si ujasnit, zda u přijatého zdanitelného plnění budete mít nárok na plný odpočet DPH (tedy použijete ho k ekonomické činnosti bez krácení odpočtu) či ne.
Pokud ano, je pro Vás samovyměřené a hned do odpočtu uplatněné DPH jakousi "tranzitující" částkou, takže samovyměření zaúčtujete "3xx/343" a uplatněný odpočet ve stejné částce a se stejným datumem "343/3xx" - neboli na účtu "3xx" (= 349, 395, ...) se zústatek vynuluje a na 343 buď také, nebo bude na jeho dvou analytikách ve stejné částce MD a Dal se vzájemným vynulováním při zaúčtování přiznání k DPH.
Pokud na plný odpočet nárok nemáte, pak při samovyměření ta část DPH, která nebude uplatněna k odpočtu, na MD zaúčtováním následuje svůj základ daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2015 21:55
Nevím, jak mám zaúčtovat odvedenou DPH. Jako odběratel, plátce DPH, jsem dostala fakturu za stavební práce s přenesenou daň. povinností. Zaúčtuji fakturu 511/321. A pak dopočítám DPH a započítám ji do přiznání k DPH. Ale nevím, jak ji předepsat.
Někde jsem četla, že 349/343. Fajn, ale jak se pak zbavím účtu 349?
Například: faktura je za 40, DPH 21 % je 8. Jak zaúčtuju těch 8 ??? ? Asi je to šíleně jednoduché, protože jsem se o tom nikde nedočetla, tudíž to asi každý ví. Musí to být nějaký náklad - ale jaký?