Zaúčtování odvedené DPH při přenesené daňové povinnosti

• (neregistrovaný)

4. 10. 2015 21:55

Nevím, jak mám zaúčtovat odvedenou DPH. Jako odběratel, plátce DPH,  jsem dostala  fakturu za stavební práce  s přenesenou daň. povinností.  Zaúčtuji fakturu 511/321.   A pak dopočítám DPH a započítám ji do přiznání k DPH.  Ale nevím, jak ji předepsat.
    Někde jsem četla, že 349/343. Fajn, ale jak se pak zbavím účtu 349?

Například: faktura je za 40, DPH 21 %  je 8.  Jak zaúčtuju těch 8 ??? ?  Asi je to šíleně jednoduché, protože jsem se o tom nikde nedočetla, tudíž to asi každý ví.  Musí to být nějaký náklad - ale jaký?     

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 10. 2015 22:27

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Nejdříve je potřeba si ujasnit, zda u přijatého zdanitelného plnění budete mít nárok na plný odpočet DPH (tedy použijete ho k ekonomické činnosti bez krácení odpočtu) či ne.

Pokud ano, je pro Vás samovyměřené a hned do odpočtu uplatněné DPH jakousi "tranzitující" částkou, takže samovyměření zaúčtujete "3xx/343" a uplatněný odpočet ve stejné částce a se stejným datumem "343/3xx" - neboli na účtu "3xx" (= 349, 395, ...) se zústatek vynuluje a na 343 buď také, nebo bude na jeho dvou analytikách ve stejné částce MD a Dal se vzájemným vynulováním při zaúčtování přiznání k DPH.

Pokud na plný odpočet nárok nemáte, pak při samovyměření ta část DPH, která nebude uplatněna k odpočtu, na MD zaúčtováním následuje svůj základ daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).