Výroba a prodeji ovocných a zeleninových šťáv

  • (neregistrovaný)

    5. 10. 2015 9:37

    Dobrý den,

    měl bych dotaz k založení podnikání.

    Chtěl bych se věnovat výrobě a prodeji ovocných a zeleninových šťáv (bez tepelné úpravy pouze pouze zpracované na odšťavňovačích) určené přímo ke konzumaci. S rozvozem přímo k zákazníkovi.

    Živnost už mám na výrobu obchod a služby jen bych si ji rozšířil o volnou ž.č.7 bude to dostačující? Jaké jsou podmínky, pokud budu používat ovoce vlastní a pokud budu ovoce nakupovat od dodavatelů?
    Jaké jsou hygienické požadavky na výrobu, skladování ?
    Jaké jsou požadavky na označování?

    Potřebuji i jiná povolení vyřídit než Ž.L.?

    Musím mít udělaný rozbor šťáv jaké obsahují kalorické hodnoty a pod...?

    Pokud jsem něco vynechal prosím o doplňění?

    Děkuji

    Ondřej T.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2015 21:48

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků". Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Pokud máte obecnou volnou živnost "Výroba, obchod, služby neuvedené v přílohách 1 až 3 ŽZ", ale neměli byste v jejím rámci nahlášený tento podobor, lze jej bezplatně nahlásit na kterémkoliv živnostenském úřadě, kde jej v živnostenském rejstříku zaevidují na počkání.

      Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde.

      Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
      - nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
      - zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
      - vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
      - vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).

      Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde.

      Uvedené podmínky výroby se uplatní bez ohledu na to, zda používáte ovoce vlastní nebo jej nakupujete od jiných dodavatelů.

      Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).