Dobrý den,
hlavním registrátorem pro potravinářskou výrobu je skutečně Státní zemědělská a potravinářská inspekce, ke které je třeba výrobu před jejím zahájením nahlásit.
Hygienická stanice je kompetentní ohledně schvalování prostor k takové výrobě v případě, že nebyly předtím k tomuto účelu kolaudovány. Pokud však pro výrobu budete používat prostory již schválené, stanovisko hygienické stanice se nevyžaduje.
Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
- nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
- vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
- vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).
Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde.
S pozdravem
Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 10. 2015 11:06
Dobrý den,
zabývám se pečením zákusků, zatím jsem toto provozovala jen doma a pekla jsem pro známé, začínají se mi ale ozývat i cizí lidé a mám poptávku i u kavárny, proto jsem se rozhodla zřídit si živnost. Odpovědného zástupce mám (nejsem v oboru vyučena) u toho mám zaregistrovanou i provozovnu - restaurace, kde se vaří minutková kuchyně, tato kuchyňka je o rozloze 12 m2, z části je v otevřeném prostoru za barem a z části je "schovaná", máme smlouvu o podnájmu, jelikož se tato restaurace otvírá až ve 14 h, domluvili jsme se na podnájmu od 7 h do 12 h, volila jsem takto, protože investice do vlastní výrobny by se mi rozhodně nevyplatila, protože se jedná spíše o okrajovou činnost a také jsem si říkala, že pokud je už zkolaudovaná pro zpracování potravin, neměla bych mít problém ani já se svou živností, živnostenský list mám také vyřízený, jsem registrovaná i u potravinářské a zemědělské inspekce, kde mi řekli, že jako potravinářská výroba se registruji pouze tam a nespadám pod kompetence hygieny. Je tomu opravdu tak, hygieně nemusím nic oznamovat? Nechci mít problémy a platit zbytečné pokuty....Předem děkuji za odpověď
Petra H.