Dobrý den, zabývám se pečením zákusků, zatím jsem toto provozovala jen doma a pekla jsem pro známé, začínají se mi ale ozývat i cizí lidé a mám poptávku i u kavárny, proto jsem se rozhodla zřídit si živnost. Odpovědného zástupce mám (nejsem v oboru vyučena) u toho mám zaregistrovanou i provozovnu - restaurace, kde se vaří minutková kuchyně, tato kuchyňka je o rozloze 12 m2, z části je v otevřeném prostoru za barem a z části je "schovaná", máme smlouvu o podnájmu, jelikož se tato restaurace otvírá až ve 14 h, domluvili jsme se na podnájmu od 7 h do 12 h, volila jsem takto, protože investice do vlastní výrobny by se mi rozhodně nevyplatila, protože se jedná spíše o okrajovou činnost a také jsem si říkala, že pokud je už zkolaudovaná pro zpracování potravin, neměla bych mít problém ani já se svou živností, živnostenský list mám také vyřízený, jsem registrovaná i u potravinářské a zemědělské inspekce, kde mi řekli, že jako potravinářská výroba se registruji pouze tam a nespadám pod kompetence hygieny. Je tomu opravdu tak, hygieně nemusím nic oznamovat? Nechci mít problémy a platit zbytečné pokuty....Předem děkuji za odpověďPetra H.
No právě, že zkazím.... já jsem se tam totiž ze zvědavosti stavila a tam mi ve skratce řekli, že abych 2 x do týdne mohla napéct 15 cupcakes, měla bych si pronajmout závodní jídelnu, že v tak malé restauraci mi to rozhodně neschválí, jenže mi to pořád vrtalo v hlavě, tak jsem si vyhledala stránky hygieny, odbor hygiena výživy (tam mi takhle radili) a přímo na svých stránkách mají, že se zabývají (laicky, nebudu citovat zákon)stravovacími zařízeními, zpracováním potravin určených k přímé spotřebě - já jsem výrobna, svoje zboží budu dodávat do takových to zařízení, takže jsem se zaregistrovala pouze na szpi, kde mi řekli, že spadám pod jejich kompetenci a provozovnu mi ani oni a ani hygiena neschvalují a vyčkávám. Spíš mě zajímalo, jestli tam nejsou ještě další záludnosti o kterých jsem se nikde nedočetla...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 10. 2015 11:07
Dobrý den, zabývám se pečením zákusků, zatím jsem toto provozovala jen doma a pekla jsem pro známé, začínají se mi ale ozývat i cizí lidé a mám poptávku i u kavárny, proto jsem se rozhodla zřídit si živnost. Odpovědného zástupce mám (nejsem v oboru vyučena) u toho mám zaregistrovanou i provozovnu - restaurace, kde se vaří minutková kuchyně, tato kuchyňka je o rozloze 12 m2, z části je v otevřeném prostoru za barem a z části je "schovaná", máme smlouvu o podnájmu, jelikož se tato restaurace otvírá až ve 14 h, domluvili jsme se na podnájmu od 7 h do 12 h, volila jsem takto, protože investice do vlastní výrobny by se mi rozhodně nevyplatila, protože se jedná spíše o okrajovou činnost a také jsem si říkala, že pokud je už zkolaudovaná pro zpracování potravin, neměla bych mít problém ani já se svou živností, živnostenský list mám také vyřízený, jsem registrovaná i u potravinářské a zemědělské inspekce, kde mi řekli, že jako potravinářská výroba se registruji pouze tam a nespadám pod kompetence hygieny. Je tomu opravdu tak, hygieně nemusím nic oznamovat? Nechci mít problémy a platit zbytečné pokuty....Předem děkuji za odpověďPetra H.