Re: Jak vysoký nájem je možno přijmout?
+Nevidím důvod, proč by výše nájemného byla v rozporu s něčím, pokud některá strana není donucena tlakem vnějších okolností smlouvu podepsat. Příjem zdaníte v březnu podáním daňového přiznání (bude to včetně příjmu ze zaměstnání). Doporučuji dohodnout se se správou sociálního zabezpečení, zda je nutná přihláška,zda bude nutno platit zálohy (půjde o to, kde budete mít větší příjem), na zdravotní pojišťovně totéž, u Fin. úřadu se zaregistrovat jako plátce daně z příjmů. JInak nemusíte nikomu říkat, že jde o nájemné za 1 byt. prostě jde o nájemné.+
Re: Jak vysoký nájem je možno přijmout?
*** S tím FÚ je to pravda (§ 33/2 zákona o spávě daní...). Sociální a zdravotní se samozřejmě neplatíl ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 7. 2006 13:58
Chtěl jsem na čas pronajmout zděděný druhý byt 2+1 v paneláku na sídlišti za měsíční nájemné 3000 Kč. Než jsem se stačil dohodnout se zájemcem, navštívili mne dva Vietnamci a nabídli mi po dobu cca 1/2 roku nájem 30 000 Kč měsíčně.
Mohu takovouto smlouvu s nimi uzavřít bez možnosti nějakého postihu a uvedené nájemné převzít? Pokud ano, jakým způsobem a v jaké výši mám tento mimořádný jednorázový "přivýdělek" zdanit, jsem-li normální zaměstnanec? Děkuji za radu.