Dobrý den,
odpověď v textu.
> Na konci roku mi bude končit v zaměstnání smlouva na dobu určitou, která mi pravděpodobně nebude prodloužena. Nic méně vzhledem k aktuální situaci v práci a nehorázného jednání mých nadřízených, mám obrovskou chuť to tam "zabalit" co nejdříve - další zaměstnání zatím nemám, tudíž půjdu pravděpodobně alespoň na nějaký čas na ÚP. Jak je to s výší podpory, pokud zaměstnanec ukončí spolupráci ze své vůle?
V případě, kdy je ukončeno zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu (uchazeč ukončil pracovní poměr sám nebo dohodou se zaměstnavatelem), je výše podpory v nezaměstnanosti nižší. Činí pouze 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu po celou dobu pobírání této podpory. Právní úprava ustanovení § 50 zákona o zaměstnanosti.
> Zkouším (a tváří se to, že i možná celkem úspěšně) obchodovat na akciových trzích (resp. binárních opcích), které nespadají do kvalifikace živností ani koncesí a jsou vedeny v ročním zdanění pouze jako vedlejší příjmy, které se daní 15 %. Je možné při tomto přivýdělku bez živnosti nebo nějaké smlouvy být vedena na ÚP jako žena v domácnosti, aby za mě stát platil pojištění? Mám 6-ti letého a 3- letého syna, starší ve škole, mladší ve školce. Mám za sebou teď tři čtvrtě roku, kdy jsem děti denně budila v 5:15 a odpoledne pro ně doslova doletěla 5 minut před zavíráním družiny resp. školky, tak vymýšlím jak nám to všem co nejvíce ulehčit. Zkrácený úvazek je v ČR asi stále neznámým pojmem...
Ano, tento způsob investování nevyžaduje žádnou pracovní smlouvu či živnostenské oprávnění. Na konci roku své příjmy zdaníte v podaném daňovém přiznání (nepodléhají sociálnímu ani zdravotnímu pojištění, nezakládají účast na důchodovém pojištění a nevzniká z pohledu zdravotního pojištění zaměstnání). Po dobu registrace v evidenci uchazečů o zaměstnání za vás stát platí zdravotní pojištění. Důchodově ani nemocensky pojištěna samozřejmě nebudete. Máte ale určité povinnosti vůči příslušnému úřadu práce. Další možností je evidence u příslušné zdravotní pojišťovny v kategorii osob celodenně a řádně pečujících o jedno dítě do 7 let nebo dvě děti do 15 let. Podmínkou je, že nebudete zaměstnaná a předškolní dítě neumístíte na dobu delší než 4 hodiny do předškolního zařízení a starší dítě do školní družiny. Stát by za vás rovněž platil zdravotní pojištění.
Přeji úspěch v obchodování Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 10. 2015 14:10
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o dvě rady. Na konci roku mi bude končit v zaměstnání smlouva na dobu určitou, která mi pravděpodobně nebude prodloužena. Nic méně vzhledem k aktuální situaci v práci a nehorázného jednání mých nadřízených, mám obrovskou chuť to tam "zabalit" co nejdříve - další zaměstnání zatím nemám, tudíž půjdu pravděpodobně alespoň na nějaký čas na ÚP. Jak je to s výší podpory, pokud zaměstnanec ukončí spolupráci ze své vůle?
A další dotaz je k době, která bude následovat v novém roce. Zkouším (a tváří se to, že i možná celkem úspěšně) obchodovat na akciových trzích (resp. binárních opcích), které nespadají do kvalifikace živností ani koncesí a jsou vedeny v ročním zdanění pouze jako vedlejší příjmy, které se daní 15 %. Je možné při tomto přivýdělku bez živnosti nebo nějaké smlouvy být vedena na ÚP jako žena v domácnosti, aby za mě stát platil pojištění? Mám 6-ti letého a 3- letého syna, starší ve škole, mladší ve školce. Mám za sebou teď tři čtvrtě roku, kdy jsem děti denně budila v 5:15 a odpoledne pro ně doslova doletěla 5 minut před zavíráním družiny resp. školky, tak vymýšlím jak nám to všem co nejvíce ulehčit. Zkrácený úvazek je v ČR asi stále neznámým pojmem...
Děkuji za Vaše odpovědi!
Přeji hezký den,
Jitka Fliegerová