Dobrý den,
pro uvedený obor podnikání se vyžadují živnostenská oprávnění pro činnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků" a "Hostinská činnost". První z nich je živnost volná, pro jejíž udělení se nevyžaduje splnění žádné zvláštní kvalifikace, druhá je živnost řemeslná, pro jejíž udělení je nutné prokázání následující kvalifikace:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
Pokud požadovanou kvalifikaci nemáte, lze ustanovit odpovědného zástupce (garanta) pro dohled nad řádným výkonem živnosti.
Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde.
Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
- nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
- vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
- vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).
Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde.
Prodejní automat se považuje za provozovnu, je proto nutné provést ohlášení jeho provozu na příslušném živnostenském úřadě. Umístění prodejního automatu může také podléhat místním podmínkám obce, ve kterém bude provozován.
S pozdravem
Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 11. 2015 11:01
Dobrý den,
prosím o info k provozování automatu s občerstvením (pouze jídlem veganského typu). Co vše musí toto jídlo splnovat a co musím splnovat já jako provozovatel automatu? Jídlo bude vyráběno a baleno v restauraci či provozu pro toto zkolaudovaném, je to v ČR vůbec možné? Pro představu, chtěla bych takto prodávát mnou vyráběnou a balenou veganskou pizzu, či závin, mafiny.....a ty distribuovat do mých automatu. jak tedy postupat aby to bylo po hyg a právní stránce v pořádku? (povinosti osvč znám, toto tedy neřeším).
Děkuji za užitečné informace.