Dobrý den,
uvedený obor podnikání může kombinovat několik samostatných živnostenských oborů, např. "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků" (pro výrobu těstovin), "Pekařství, cukrářství" (koláče) nebo i "Hostinská činnost" (prodej jídel k okamžité spotřebě). První z nich je živnost volná, pro jejíž udělení se nevyžaduje splnění žádné zvláštní kvalifikace, druhá a třetí je živnost řemeslná, pro jejíž udělení je nutné prokázání následující kvalifikace:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
Pokud požadovanou kvalifikaci nemáte, lze ustanovit odpovědného zástupce (garanta) pro dohled nad řádným výkonem živnosti.
Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde.
Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
- nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
- vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
- vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).
Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde.
Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
S pozdravem
Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 11. 2015 17:53
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat, kdybych chtěla prodávat domácí výrobky z kuchyně, asi tedy k okamžité spotřebě, /domácí koláče, těstoviny, masové speciality na gril, prostě cokoli, jako např. v restauraci, ale v malém množství jako z kuchyně (jako živnostnice podnikající doma) a možná s přívlastkem domácí, co bych k tomu potřebovala? A je třeba mít zkolaudovanou kuchyni a za jakým účelem? A je to vázaná činnost?
Děkuji