Školní bufet

  • (neregistrovaný)

    11. 11. 2015 3:34

    Dobrý den, rád bych si otevřel bufet ve škole, 600 studentů + cca 50 kantorů, je každý den dobrá klientela, si myslím. V celém gymnáziu je pouze jeden automat na sušenky a 2 automaty na kávu, takže potenciál veliký. Vlastní jídelnu škola nemá, nicméně studenti docházi asi do 100 metrů vzdálené jídelny vedlejší školy, ale to je spíše za trest. dle mého odhadu tam chodí tak 50-65% studentů. Nicméně na obědy bych se zaměřit nechtěl, spíše na měnší a střední svačiny. Jak na to? Jak vůbec takové místo ve škole získat (obecně vzato)? Je potřeba počkat, až škola vypíše výběrové řízení, nebo prostě napsat řediteli o mém konkrétním zájmu?a co když má daný provozovatel smlouvu na pronájem prostor na dobu neurčitou?..Mám prostě přijít a začít o to místo "bojovat"? Další věcí je úředničení, mojí představou je prodej z 90% baleného zboží(systém nákup/prodej), ale pokud bych chtěl například udělat párek v rohlíku, sekanou v housce, bagetu se šunkou, natočit limču,...už se to bere jako hostinská živnost? I na jeden hloupý párek v rohlíku musí být šlověk vyučen nebo mít 6 let praxi? Hodně jsem googlil, něco jsem našel, něco ne, většinou články nebo takto dotazy z fór, ale většinou kolem roku 2008-2010. Další možností, kterou jsem se dočetl, je na toto mít jakousi osobu zastoupenou, to znamená která má to hostinské vzdělání, předpokládám třeab ze zemědělské školy. Jak toto funguje? Domluvím se například s kamarádem: "jo hele já bych si tady otevřel bufet, ale potřebuju abych tě měl v papírech, za nějakou úplatu měsíčně"?. Trošku nadsázka ale dovedu si to někde představit, je mi jasné že daná osoba bude mít určitý kus zodpovědnosti, a pokud já něco pokazím, bude to na jeho hlavu, takž euž jen někoho takového sehnat si myslím bude složité, ale když už, jak by to prosím reálně fungovalo? Ještě mám otýzku ohledně provozovny, bufet je veden prodejním okénkem, jediné místo na sezení "patřící k bufetu" je lavička pro 4 osoby se stolem, pak jsou jen dveře vedle do klubovny, kde studenti stejně jí, ale není to vedeno jako prostory bufetu(bůhví jestli i ten prostor před okénkem, kde se stojí fronty a je ta lavice je). Provozovna by dle všeho měla mít WC, tak to tu určitě není. Je o patro výše normálně u učeben, myslím si že i těch 50 metrů co jsem se někde dočetl. Taky prosím jestli mi k tomuto problému můžete někdo něco říci. Mimochodem dočetl jsem se že roční(12 měsíců, nikoli 10) nájem takových středních prostor pro bufet ve škole je cca 10-15 tisíc, j emi jasné že to zavisí od školy, ale je to reálná částka prosím?. Jsem mladý odvážný student co by rád začal něco tvořit a dělat to sám. No nicméně zas takových informačních prostředků se mi nedostává. Můj základní kapitál je cca 25-35 tisíc. všem moc děkuji za přečtení a jekékoliv sdílení zkušeností.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2015 14:29

      Jakub (neregistrovaný)

      Ano, je mně 20 a studuji Vš. Chtěl bych to zatím jako vedlejší činnost.

    • 18. 11. 2015 9:24

      MonikaSh

      Pokud budete připravovat a prodávat pokrmy a nápoje k bezprostřední spotřebě na provozovně, musíte mít hostinskou činnost. Tzn. že pokud tam budete mít stolky, kde si budou moct studenti aj. osoby zakoupené pokrmy (třeba uváděný ohřátý párek) a nápoje (třeba káva do hrníčku) sníst a vypít, tak se na to pohlíží jako provozování hostinské činnosti.
      Pokud nenaplníte podmínku bezprostřední spotřebě (konzumace), stačí vám živnost volná - Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona, obor č. 7 Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků (+ doporučuji 48 Velkoobchod a maloobchod).
      Nezapomeňte také na zdravotní průkaz a případnou rekolaudaci prostor, kde budete občerstvení/bufet provozovat (dřív jsme tomu říkali kantýna  ;) ).
      Škola s vámi pravděpodobně uzavře smlouvu, až budete mít potřebné živnosti a přidělené IČO a DIČO (kvůli smlouvám). Ale jde o to, jak si stojí stávající "konkurence". Vedení školy nemusí mít zájem s ním smlouvu rušit.
      A pro příště, víte, že existují odstavce?

    • 19. 11. 2015 15:52

      Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

      Dovolím si upozornit, že s kapitálem pouhých 25-35 tis. Kč nemá smysl se do něčeho takového vůbec pouštět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).