Dovoz z třetích zemí (DPH a CLO) a DPH v ČR

• (neregistrovaný)

14. 10. 2010 18:37

Zdravím, začínám mít ohledně DPH a dalších věcí dost nepořádek.
    Na jednu stranu slyším toto na druhou stranu zase něco jiného. :-X

Chci každopádně začít podnikat, standartně nákup a prodej a to z třetích zemí. Plán mám.
    Nejdříve se ale chci na vše připravit, poté to něco rozjet. Podle nashromážděných informací od různých to chápu momentálně jak mám uvedeno v příkladech níže.  ;)

Uvedu tedy následující příklad:
    Řekněme že nakoupim zboží za 4000Kč a zde ho budu schopný prodat za 5000Kč.
    Počítám s tím že budu muset platit dph a clo (dovoz mimo EU), nevim přesně kolik by to na tuto částku a zboží bylo, ale předpokládám že zhruba celkem 20% ne-li víc (dovoz pro obchodní účely).
    Tj. z částky 5000 - 1000Kč = 4000Kč, tím pádem už nic nevydělám? Opravdu je to tak špatné?
    Jde to nějak obejít, omezit, jiné řešení, atd..? Pokud ne, tak nechápu kdo na tom něco vydělává.

Další část je trochu odlišná, pokud nebudu brát v potaz tyto platby a budu brát jen normální daně zde v Čr:
    20% ze zisku + přibližně dalších 20% sociální a zdravotní dohromady (pokud by to byla hlavní činnost), to máme něco přes 40% odečtů:
    Ze zisku 1000Kč zase 400Kč, opravdu je to tak?

Musel bych být plátce a nebo neplátce DPH (na tomto serveru jsem četl jen pokud zboží přesáhně určitou hodnotu v EU, ale jak to je z třetích zemí netušim)?

Počítám s tím že příklad nahoře jsem uváděl jako neplátce DPH.
    Doufám ale že se někde mýlim, protože jinak mi v podstatě 60% odečet přijde opravdu přehnaný.

Byli by i další dotazy, ale nejdříve prosím o vysvětlení tohoto. ;)
    Byl bych rád i za vysvětlení soukromě třeba s menší "děkovnou" odměnou.

Děkuji Vám mnohokrát.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2010 16:53

HET (neregistrovaný)

Ten tazatel se neozval, byla bych mu zodpověděla všechny dotazy.
      Podle původního dotazu to vypadalo na úplného začátečníka, sám projevil zájem o "vysvětlení soukromě".
      Preferuji e-mailovou komunikaci, protože se mohu tazatele zeptat na podrobnosti - bez nich by to moje pojednání taky mohlo být na několik stránek.

Hezký večer

• 12. 12. 2010 16:56

David (neregistrovaný)

Dobry den, chtěl bych z Asie dovažet, značkové boty a kopačky. A otevřít si obchod v ČR. Určitě jedním z problému je clo a Dph ale s tím počítam. Ale je vubec možné prodavat toto zboží v ČR? a co k tomu budu potřebovat. Děkuji za všechny odpovědy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).