Dobrý den,
v době trvání zaměstnání budete podnikat jako OSVČ vedlejší bez povinnosti placení záloh. Musíte se jako OSVČ vedlejší na ČSSZ a zdravotní pojišťovně přihlásit (stačí přes Jednotný registrační formulář živnostenského úřadu).
Jen upozorňuji, že na podnět zaměstnavatele nebo z vlastní iniciativy může OSSZ provést kontrolu dočasně práce neschopných.
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2010 0:39
Dobrý den,
chci Vás poprosit o radu. V zaměstnání na HPP marodím a chystám se dát výpověď, takže ještě následující dva měsíce mi poběží výpovědní lhůta. Po celou dobu budu na neschopence. Zároveň chci během výpovědní lhůty a pracovní neschopnosti začít podnikat. Budu muset v práci nahlásit, ať mi přestanou platit zdravotní a sociální pojištění a mám si ho začít platit sám? A v tom případě mi nebude vyplacena ani nemocenská? A jak by to bylo, kdyby můj zisk byl po celou dobu mé pracovní neschopnosti 0 kč? Předem Vám děkuji za odpověď!