Ukončení pracovního poměru ve zkušební době a nemoc

• (neregistrovaný)

1. 12. 2015 8:35

Končí mi zkušební doba dne 30.11. a dne 20.11. mi zaměstnavatel předal dohodu o ukončení pracovního poměru ve zkušební době, kde je datum ukončení 30.11.2015.
    Od 26.11. jsem v pracovní neschopnosti. Zajímalo by mě:
    - kdo mi bude platit nemocenskou a jak dlouho - k jakému datu mi skončí pracovní poměr
    - kdy se musím nahlásit na Úřad práce
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2015 11:00

Lada (neregistrovaný)

"Dohoda o ukončení pracovního poměru ve zkušební době" je jakýsi divný paskvil. Dohoda o ukončení je prostě dohoda a zkušební doba s tím nemá nic společného, neboť dohodu lze uzavřít v jakékoli fázi pracovního poměru (před i po ukončení zkušební lhůty). Nicméně pokud má jinak všechny zákonné náležitosti a je v ní vymezen přesný den ukončení pracovního poměru, tak by snad měla být platná.

Jestliže jste zaměstnavateli podepsal dohodu, podle které pracovní poměr končí ke konkrétnímu dni, tak v tento den pracovní poměr skutečně končí, i když máte neschopenku. Z vaší otázky ale jednoznačně nevyplývá, jestli dohoda byla opravdu podepsána oběma stranami, tj. jak zaměstnavatelem, tak i vámi (jinak je neplatná), píšete jen, že vám ji zaměstnavatel "předal". Bez vašeho podpisu je to jenom cár papíru. Kdybyste už měl po zkušební lhůtě a dostal jste klasickou výpověď, tak by vám plynula výpovědní lhůta a ta se po dobu trvání nemoci přerušuje a znovu pokračuje až po ukončení nemoci. Ale dohoda o skončení pracovního poměru končí sjednaným datem, tj. u vás 30.11.2015.

Pro pořádek dodávám, že když chce zaměstnavatel vyhodit zaměstnance, který je ještě ve zkušební lhůtě, obvyklý postup je předat mu papír, který se nejmenuje "dohoda", ale "zrušení pracovního poměru ve zkušební době" (nebo nějak podobně). Viz § 66 Zákoníku práce. Podle Zákoníku práce přitom v takovém případě "pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější."

Co se týče placení nemocenské:

Po dobu prvních 14 kalendářních dnů trvání nemoci platí zaměstnavatel zaměstnanci tzv. "náhradu mzdy". Tuto náhradu ale platí jenom za pracovní dny (ne soboty, neděle) a z těchto 14 kalendářních dnů za první 3 pracovní dny neplatí zaměstnavatel zaměstnanci vůbec nic. Po uplynutí těchto 2 týdnů předává zaměstnavatel neschopenku na OSSZ a dál už ji platí sociálka. Bude ji platit tak dlouho, dokud budete nemocen. Vy jenom nosíte zaměstnavateli dál tzv. "lístky na peníze" (potvrzení o trvání pracovní neschopnosti) a on je posílá na OSSZ. Ukončení neschopenky rovněž donesete zaměstnavateli a ten je opět pošle na OSSZ. Tento postup platí i v případě, že vám během nemoci skončil pracovní poměr.

U vás první 3 pracovní dny nemoci jsou 26.11., 27.11. a 30.11., za ty nedostanete nic. A za další dny nedostanete bohužel od zaměstnavatele také nic, protože vám 30.11. skončil pracovní poměr. Náhrada mzdy se vyplácí pouze za dny, za které by zaměstnanec jinak dostal mzdu, kdyby mu nemoc nezabránila ve vykonávání pracovní činnosti. Takže když už nejste zaměstnanec, nevzniká vám nárok na žádnou mzdu a tím pádem ani na její náhradu.

Co se týče nahlášení se na Úřad práce, předpokládám, že až po skončení nemoci. Ale nemám z tím zkušenosti, takže uděláte nejlépe, když si zavoláte na Úřad práce a zeptáte se přímo jich.

• 1. 12. 2015 11:10

Lada (neregistrovaný)

Jo, a nemocenské od sociálky samozřejmě dostanete (pokud budete marodit déle než 14 dnů). Akorát za těch prvních 14 kalendářních dnů, co vyplácí zaměstnavatel, nedostanete nic. Sociálka vyplácí od 15 dne a na rozdíl od "náhrady mzdy" vyplácí "nemocenské" za kalendářní dny, tj. včetně sobot a nedělí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).