Bohužel, osobně se domnívám, byť nejsem daňový expert, že v tomto případě mají na FU pravdu. Obecně v případě fyzických osob (neplátců DPH), se do základu daně započítávají veškeré příjmy v daném zdaňovacím období. Pokud někomu vystavíte např. fakturu v prosinci a platba dojde až v lednu, pak je toto příjmem příštího zdaňovacího období. Mateřská dovolená se počítá jako příjem dle paragrafu 10 zákona o dani z příjmů. Odpověď na Vaši otázku, proč se tedy prosincová výplata (tj. příjem ze závislé činnosti dle paragrafu 5) vyplacená v lednu započítává do předchozího zdaňovacího období, naleznete v paragrafu 5 odstavci 4: Příjmy ze závislé činnosti vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacího období. Příjmy vyplacené nebo obdržené po 31. dni po skončení zdaňovacího období jsou příjmem zdaňovacího období, ve kterém byly vyplaceny nebo obdrženy a zálohy sražené z těchto příjmů plátcem daně se započítají u poplatníka na daňovou povinnost až v tom zdaňovacím období, ve kterém budou vyplaceny nebo obdrženy. Obdobně se postupuje při stanovení základu daně a při evidenci příjmů ze závislé činnosti.
Podala bych odvolání do 15-ti dnů ode dne doručení písemnosti od FU a informace bych čerpala v pokynu D-22, který si tak pěkně vypracovali 8)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2015 17:23
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem týkají se slevy na manželku. Zpracovávala jsem kolegovi daňové přiznání za rok 2014, kde jsem uplatnila slevu na manželku. K přiznání jsme doložili čestné prohlášení, že příjmy nepřekročili 68 000,- Kč. Nyní jsme byli osloveny příslušným finančním úřadem o vrácení vyplacené slevy z důvodu, že příjem manželky byl překročen. Bylo nám řečeno, že příjem z mateřské dovolené vyplacené v lednu 2014 se započítává do příjmu za rok 2014. Není mi jasné z jakého důvodu, když je to vyplacení mateřské za prosinec 2013. Můžete mi poradit zda se skutečně příspěvek na mateřskou dovolenou vyplacenou v lednu 2014 zahrnuje do příjmu za rok 2014? Je možné to někde dohledat v zákoně? Jsem z toho opravdu zaskočená, protože mi to přijde zvláštní. Příjmy od zaměstnavatel se zahrnují od ledna do prosince v daném roce, i přesto, že prosincová mzda je vyplacena v lednu následující rok a dávky jako mateřská, nemocenská se počítají jinak. Moc Vám děkuji za pomoc.Přeji krásný den.Marta Tejklová