Penále a pokuta za pozdní podání přehledu

• (neregistrovaný)

14. 12. 2015 9:58

Řeším problém, na který jsem narazil při podávání přiznání k DPH.
    Odjel jsem na pracovní cestu do zahraničí,která se protáhla a tak jsem 25.10  neměl k dispozici kartu s elektronickým podpisem pro podání přes danový portál. Aby nedošlo k problémům, tak jsem dlužnou částku DPH zaplatil 24.10. s tím, že přehled dodám až se vrátím.
    Vrátil jsem se 4.11. a  nyní mi došlo z FU lejstro o pokutě, že mám zaplatit 1.350,-Kč za pozdní tvrzení daně ( to je strašný termín).
    Jak je možné, že se pokuta za pozdní podání přehledu podle zákona počítá z % dlužné částky? ??? ? Co je to za logiku??  Navíc když jsem částku zaplatil a stát vlastně vůbec nebyl nijak tratný? Chápal bych pokutu za pozdní podání v absolutní částce, např 200,-Kč/den,ale návaznost na výši je úplně zcestná.. A když by se vzal případ, že se i částka zaplatí později, tak kromě pokuty za pozdní podání přehledu je i penále v sazbě 14%.. To je podle mne ale dvojí trest, pokud se oba tresty počítají jako procenta dlužné částky, přičemž první by neměl s mít s částkou nic společného.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2015 8:31

Lenka Součková (neregistrovaný)

A co žádost o prominutí penále? Jen si za kolek zaplatíte 1000,-- stojí to za to?

• 16. 12. 2015 10:24

VM (neregistrovaný)

No když DPH zaplatil 24.10., tak dlužná částka byla nulová, a pokud se pokuta počítá jako procento z ní, tak by měla být nulová i ta. Takže bych rozporoval nesprávnou výši pokuty. Navíc v dané situaci mu FU neumožnil podat přiznání řádně, jestli to odmítal bez karty kterou neměl a nemohl předpokládat že bude potřebovat (určitě je povinen na ni být opatrný, takže by ji neměl brát zbytečně na cesty). Argumenty by byly silnější, kdyby to zkusil z cesty poslat aspoň obyčejně.

• 16. 12. 2015 11:48

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Za prvé - pokuta za pozdní podání daňového tvrzení nemá nic společného se sankcí za pozdní zaplacení daně (kterou je úrok).
      Tato pokuta je daná zákonem a její výše se počítá z výše tvrzené částky (nejen daňové povinnosti, ale také odpočtu či ztráty) v pozdně podaném tvrzení/přiznání. Tuto pokutu nelze prominout, protože neexistuje žádný zákon toto umožňující.

Něco zcela jiného je úrok při pozdním zapalcení daňové povinnosti - ten se počítá jen ze skutečně dlužné částky a zákon připouští jeho prominutí.

To, že kdokoli není schopen elektronicky podávané daňové tvrzení/přiznání zrovna v danou chvíli opatřit svým elektronickým podpisem, je zcela jeho problém. Jednak portál EPO umožnuje dvě další možnosti elektronického podání (s ověřením datovou schránkou a s ověřením formou fyzického podpisu na vytištěném papírovém potvrzení), jednak ani dočasná nepřístupnost jeho webové stránky či její "zamrzání" (i to se stává těsně před konci termínů) není pro poplatníka omluvou - půlnoc z 25. na 26. neznamená, že nemohl svou povinnost splnit dříve a kromě toho je zákonem dán dodatečný prostor 5-ti pracovních dní (pro DPH zatím ještě, neb kontrolní hlášení ho "utnou"), kdy podaná daňová tvrzení/přiznání v této lhůtě a platby v ní poukázané se nepenalizují ani neúročí.

• 16. 12. 2015 18:12

sennheiser (neregistrovaný)

No já rozporuju právě tu logiku té pokuty ( penále chápu)
      Modelová situace, kdy je přehled podán později,ale platba včas:
      1. Danová povinnost např 100000 za 10 dní zpoždění pokuta 500,-Kč. Penále 0
      2. Danová povinnost 300,-kč   za 10 dní zpoždění pokuta 0 ( nížší než 200 se nevybírá) Penále 0
      3. Danový přeplatek 100000    za 10 dní zpoždění pokuta  opět 500,-Kč.
          Paradoxně by to bylo čím víc by mi měl stát vrátit, tak tím větší pokutu zaplatím.

To vymyslel nějaký poslanecký chorý opitý mozek.

Proč je výše pokuty za termín odevzdání nějakého cancu papíru závislá na výši dlužné částky, kdy případná dlužná částka je vymáhána
      ještě zvlášť penálema??? A v případě přeplatku je to už úplný Kocourkov.

Prostě pozdní podání má mít absolutní hodnotu pokuty, protože tady jsou za stejný prohřešek lidé trestání naprosto rozdílně.
      Ten kdo bude mít povinnost platit např 500,-Kč může podat přiznání třeba za 30 dní po termínu a pokutu nedostane žádnou
      A ten kdo bude mít od státu vratku např 200000 tak bez pokuty je max 2 dny po termínu  A kdyby to dal až za 30 dní tak vysolí 3000 pokuty.

Opravdu si všichni myslíte že je to takto správné?????

• 17. 12. 2015 9:02

Lojza (neregistrovaný)

Řešíte a rozporujete něco, co je nerozporovatelné. Je to zákonem dané a bez dalších výjimek. To zda je to spravedlivé či ne, to už je na jinou debatu a nemyslím, že je to něco, co by se mělo řešit zde v poradně :-)

Zaplaťte pokutu, posílejte přiznání včas a nebudete mít problémy :-)

• 17. 12. 2015 18:35

sennheiser (neregistrovaný)

njn reakce na úrovni ovce ze stáda...
      pak se ale nemůžeme divit, že to v tomto státě je tam kde je..
      držet hubu a krok a hlavně neremcat.
      O.K. Vám tahle očividná nespravedlnost nevadí - je to Vaše věc...
      Tahle část zákona je paskvil a měli by ho změnit a k tomu je musí donutit ty masy podnikatelů
      Bohužel ,ale takoví jako Vy tomu nepomůžou.

• 17. 12. 2015 21:47

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Tahle část zákona je paskvil

Každý slušný právník Vám potvrdí, že toto tvrzení platí o většině tuzemského právního řádu.
      K tomu přidejte fakt, že ani při respektování textu zákona nemáte jistotu, že jej soud nevyloží přesně opačně (přičemž každý jinak).
      To je prostě realita, ve které žijem.
      Můžete se rozčilovat a skončit po mrtvici jako slintající troska, můžete emigrovat, můžete to kolem sebe zkusit vystřílet z kulometu, ... - ale stejně to nezměníte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).