Re: Čisté obch. jmění PROSÍM,SPĚCHÁ!!!!!
*** Jistá si nejsem ale řekla bych, že neodečítají. Doufám, že mluvíme o rezervách např. na opravy majetku. Ono jsou jistým druhem závazku (zavazujete se něco opravit) a Obch.Z. hovoří o všech závazcích, ale takovým nějakým vnitřním závazkem. Jsou sice součástí cizích zdrojů ale podle mě klasickým závazkem nejsou. Tohle by chtělo spíše ekonoma, a jím já nejsem - předpokládám, že tady jsou a někdo se k tomu vyjádří. Já jistotu nemám a nerada bych Vám špatně poradila ***
Já mám pocit, že používáte staré pojmy. Pojem čisté obchodní jmění byl upraven Obchodním zákoníkem do konce roku 200, pak byl nahrazen pojmem Vlastní kapitál, takže bývalé čisté obchodní jmění by měly být v podstatě základní kapitál + kapitálové fondy + rezervní fondy + výsledek hospodaření minulých let + výsledek běžného období, takže matematicky je to ta varianta za a), tedy celková aktiva - cizí zdroje, tedy odečítat i ty rezervy.
*** No tak počkejte, jaké staré pojmy? Obchodní majetek je pořád obchodní majetek, čisté obchodní jmění bylo nahrazeno čistým obchodním majetkem - ale ten rozdíl je snad nepodstatný? Ale jestli jste si jistý, že závazky se rozumí v tomto případě i rezervy, pak radu přijímám s povděkem :-)) ***
*** Zkoušela jsem si dohledat některé věci a vychází mi z toho, že rezervy se neodečítají. Předevěím výraz čistý obchodní majetek v sobě prý zahrnuje závazky, které jsou takovými těmi skutečnými závazky dle Obč./Obch. práva, což tvorba rezervy podle mě není. Taky jeden znalecký posudek, který hodnotil čistý majetek nekrátil jeho výši o rezervy. Rozhodně ale "čistý obchodní majetek" není totožný s "vlastním kapitálem". Ale pořád si jistá nejsem :-))))) ***
*** Dobře, ale čistý obchodní majetek přece odpovídá dřívějšímu pojmu čisté obchodní jmění. A když se paní/pan ptá na čisté obchodní jmění, pak se ptá na čistý obchodní majetek - aspoň tak tomu rozumím já - přece ho/ji nebudu opravovat kvůli slovíčku, které bylo nahrazeno a rozumím mu. Myslím, že o to tady vůbec nejde - jde přece o to, zda rezervy jej snižují (?) ***
Už jsem vám to našel, ženská rejpavá :-))))
Tak je to upraveno zákonem 353/2001 kterým se mění zákon o účetnictví, bla bla bla, část pátá, kde se novelizuje OZ.
ČÁST PÁTÁ
Změna obchodního zákoníku
Čl. VII
Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 286/1993 Sb., zákona č. 156/1994 Sb., zákona č. 84/1995 Sb., zákona č. 94/1996 Sb., zákona č. 142/ /1996 Sb., zákona č. 77/1997 Sb., zákona č. 15/1998 Sb., zákona č. 165/1998 Sb., zákona č. 356/1999 Sb., zákona č. 27/2000 Sb., zákona č. 29/2000 Sb., zákona č. 30/ /2000 Sb., zákona č. 105/2000 Sb., zákona č. 367/ /2000 Sb., zákona č. 370/2000 Sb., zákona č. 120/ /2001 Sb. a zákona č. 239/2001 Sb., se mění takto:
1. V § 36 se slova "čistého obchodního jmění" nahrazují slovy "vlastního kapitálu".
2. V § 37 odst. 1 se slova "čisté obchodní jmění a" vypouštějí.
No v podstatě máme možná pravdu oba, ony ty pojmy jsou si dost blízké, rozdílem mezi čistým obchodním majetkem a vlastním kapitálem je v tom, že u toho prvního se rozumí obchodní majetek po odečtení závazků vzniklých podnikateli v souvislosti s podnikáním, je-li fyzickou osobou, nebo veškerých závazků, je-li právnickou osobou, u toho druhého vlastně totéž, ale jen ten majetek a ty závazky, které jsou zachyceny v účetnictví. No, nějaký rozdíl v tom je, to je jasné :-))
>Už jsem vám to našel, ženská rejpavá :-))))
>Tak je to upraveno zákonem 353/2001 kterým se mění
>zákon o účetnictví, bla bla bla, část pátá, kde se
>novelizuje OZ.
>ČÁST PÁTÁ
>
>Změna obchodního zákoníku
>
se mění takto:
>
>1. V § 36 se slova "čistého obchodního jmění"
>nahrazují slovy "vlastního kapitálu".
>
>2. V § 37 odst. 1 se slova "čisté obchodní jmění a"
>vypouštějí.
>
>No v podstatě máme možná pravdu oba, ony ty pojmy jsou
>si dost blízké, rozdílem mezi čistým obchodním
>majetkem a vlastním kapitálem je v tom, že u toho prvního se
>rozumí obchodní majetek po odečtení závazků vzniklých
>podnikateli v souvislosti s podnikáním, je-li fyzickou
>osobou, nebo veškerých závazků, je-li právnickou
>osobou, u toho druhého vlastně totéž, ale jen ten majetek a
>ty závazky, které jsou zachyceny v účetnictví. No,
>nějaký rozdíl v tom je, to je jasné :-))
*** :-))) A já už jsem to taky našla. Dříve byl jen jeden pojem "čisté obchodní jmění" a vlastně se ani nevědělo, jestli se tím myslí "vlastní" nebo "čistý" - to podle situace. Takže v tom jste měl pravdu. Ale já pořád vycházím z toho, že v dotazu byl myšlen dnešní čistý obchodní majetek a ten už není totožný s "vlastním kapitálem" - v tom už se shodneme. Ale je ten rozdíl taky v tom, že od čistého obch.m. se rezervy neodečítají, kdežto při zjišťování vlastního kapitálu odečteny jsou? Podle mě ano :-))) ***
Já to chápu tak, že čistý obchodní majetek je pojem jaksi "fyzický", tedy pohled Obchodního zákoníku a Vlastní kapitál je pohled na totéž účetní, tedy vyjádřený v korunách. Co do velikosti by se za přiznivých konstelací měly tyto veličiny rovnat. Ale z hlediska početního se lépe pracuje s hodnotami účetně vyjádřenými, tedy já se přikláním k ztotožnení se s Vlastním kapitálem a ten spočítat umíme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2006 9:22
Dobrý den,
potřebuji vypočítat čisté obchodní jmění PO. Je to správně:
A celkem - cizí zdroje = Vlastní kapitál
nebo
A celk. - závazky (nezapočítavají se sem rezervy)
Předem děkuji za vaši odpověď.