http://www.ipodnikatel.cz/Zahajeni-podnikani/jak-novy-obcansky-zakonik-definuje-podnikani.html
Pokud by měl finančák podezření, že svou činností spadáte do definice podnikání, tak máte problém.
Jak je to s živnostenským oprávněním pro ty, kteří nedovršili 18 let věku... je popsáno třeba zde: http://www.ipodnikatel.cz/Zalozeni-zivnosti/jak-muze-zacit-podnikat-clovek-kteremu-jeste-nebylo-18-let-vime-to.html
... budete potřebovat nějakého odpovědného zástupce.
Ale také je možnost, že než dovršíte 18 let a budete až pak žádat o živnostenské oprávnění, stihnete prodat jen pár vzorků (jako to dělají lidé na fleru), a nikdo se po vás vozit nebude.
Existuje něco jako statut příležitostných příjmů (tuším do 30tis), které ani nemusíte danit, ale mám ten pocit, že na prodej módních věcí se to nevztahuje... je to jen pro včelaře, farmáře, atp.
Pokud byste chtěli budovat značku, o které jste skálopevně přesvědčeni, že uspěje, pak doporučuju si zaregistrovat její ochrannou známku.
To, že si podnikáním vyděláte jen malé částky, není směrodatné. Hlavní je, jestli tu činnost vykonáváte soustavně a za účelem dosažení zisku (i kdybyste ve skutečnosti žádného zisku nedosahoval).
Příklad z vašeho zvoleného oboru: Když jednorázově někomu prodáte třeba bundu, je to činnost příležitostná. Pokud ale budete prodávat bundy pravidelně, třeba každý týden (nebo třeba 1x měsíčně - tj. 12x za rok), už je to činnost soustavná. A pokud byste provozoval e-shop, kde byste nabízel bundy, tak i kdyby si je skoro nikdo nekupoval, je to i tak soustavná činnost (ne proto, že by je soustavně někdo kupoval, ale protože je soustavně NABÍZÍTE ke koupi).
Běžte raději studovat. Nebo se alespoň naučte základy nějakého jazyka a vycestujte do světa. To vám dá daleko víc a máte na to ideální věk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2016 1:39
Zdravím, je mi 17 let a při věčném vysedávání ve škole, během kterého pociťuji, jak i ve svém mladém věku jen tak zbytečně stárnu, jsem došel k závěru, že jestli teď nekopnu do vrtule, moc toho ze mě nebude a z rodné vesničky se v životě nedostanu. Vím, co chci dělat, vím, jak to chci dělat, a vím, že by to fungovalo, ale nevím, jestli to můžu dělat. Chci s kamarádem založit vlastní módní značku. Zatím nic velkého. Dokud jsme na střední, chceme budovat spíš jméno než jmění. Zatím.
Takže počítáme, že výdělek bude absolutně minimální. Divil bych se, kdyby z tohoto projektu káplo do půl roku 5000 navíc, protože všechno, co by vydělaly jedny produkty, by šlo do výroby dalších produktů.
Zajímá mě toto: Musím si zakládat živnost i kvůli takhle malým částkám (výdaje na založení živnosti by mohly převažovat samotný výdělek)? Jak bych se mohl dostat do křížku se státem (což nechci)? Na co bych si měl dát pozor? Mohu vůbec založit živnost v takto nízkém věku?
Děkuji za odpověď a všem přeji hodně elánu, síly a jistoty.
Jan