Re: Prosím mzdovky o radu
Pokud v rozhodném období (=předchozí kalendářní čtvrtletí) neodpracovala 22 dnů, použije se pravděpodobný průměr. Tj. vezme se výdělek, kterého by pravděpodobně dosáhla - může se např. použít průměr někoho, kdo má stejnou práci. Pokud u vás nevyplácíte žádné odměny, může to být i těch 15000 děleno průměrným počtem hodin v měsíci (to je 21,74xpočet hodin za den - nepíšete, jaký máte týdenní úvazek)
To mě to překvapilo, já myslela z průměru před nástupem na MD, proč z pravděpodobného? Můžete mi napsat, kde to najdu? V tom případě jsem to vyplatila špatně.
Zaměstnankyně má mzdu 110000 se čtvrtletníma prémiema, ty se dost liší bere třeba 3000 nebo taky 20000. Je to podle produkce, jak jí potom stanovím pravděpodobný výdělek? Je úplně blbě, když jsem jí dovolenou proplatila z posledního čtvrtletí před nástupem?
Pokud se mezitím poměry (mzdové) ve firmě nějak výrazně nezměnily, tak asi ne - zvlášť jestli se ta paní neozvala. Kde není žalobce, není soudce, a na tyhle náhrady žádná kontrola nechodí. Už se mi ale stalo, že jsem se se zaměstnancem dostala do sporu, a on si stěžoval na úřadu práce. A ÚP přišel na kontrolu. Způsob stanovení pravděpodobného výdělku není nikde závazně předepsán, takže napadnout to, jaký průměr jste to použila, by se dalo jen v případě, že nastala nějaká podstatná změna.
Je to průměrný počet pracovních dnů v měsíci - rok má průměrně 365,25 dne, děleno 12 je 30,4375 průměrných kalendářních dnů v měsíci děleno 7 krát 5 (pro přepočet kalendářních dnů na pracovní při pětidenním týdnu) je těch 21,74.
A ten průměr bych spočítala stejně jako vy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2006 9:03
Dobrý den,
počítám mzdu zaměst., která byla na MD a po skončení nastoupila rovnou na dovolenou. Jakým průměrem jí budu proplácet dovolenou? Má 15000,- hrubého.
Děkuji Lucie