Platba ZP a SP první rok OSVČ student

• (neregistrovaný)

17. 2. 2016 11:56

Dobrý den,

mám takový dotaz. V lednu 2015 jsem začal podnikat a zároveň jsem byl student 8 měsíců, tzn že 8 měsíců jsem měl podnikání jako vedlejší činnost a 4 měsíce jako hlavní. Poslední 4 měsíce jsem tedy platil zálohy na ZP a SP. Příjmy byly: 428 490 CZK a výdaje 123 458 CZK.

Při vyplňování elektronických přehledů jsem ale trochu narazil a přijde mi, že to nebere v potaz hlavní a vedlejší činnost a že třeba ZP za mě 8 měsíců bylo hrazeno státem a ani SP, které sem měl na první rok psaný 0, nula nakonec nebude.

U SP jsem se trochu zasekl, jelikož jsem se dočetl, že to je 50 % z daňového základu a pak něco o rozdělení mezi hlavní a vedlejší činností, což asi roli nehraje, jelikož mám základ větší než minimální.

Rád bych se tedy zeptal, zda-li je tomu tak, že vyměřovací základ pro SP je 50 % z daňového základu, tedy 152 516 CZK.

Děkuji za každou radu.

Michal K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2016 14:56

M.M. (neregistrovaný)

bohužel odkaz nefunguje, nelze Váš dotaz přehledně popsat, v přehledech SP a ZP  je mnoho řádků,  máte souběh hlavní a vedlejší činnosti. Musíte si označit měsíce hlavní činnosti a činnosti vedlejší a dále vyplníte podle pokynů. Budete li vyplňovat přes elektronické formuláře, podle popisu, částky se dopočítají automaticky.

Je to dobře vysvětleno v pokynech pro podání přehledů, co kam udat.

pokyny jsou na webu ČSSZ a pojišťoven  u SP http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/osvc.htm   / ZP podle pojišťovny

• 17. 2. 2016 15:17

MichalK (neregistrovaný)

Dobrý den,

děkuji za informace. Dělal jsem si elektronický přehled, výsledek co bych měl doplatit mám, jen mi přijde vysoký. Proto bych se rád zeptal, zda-li se tam nějak dá zohlednit to, že jsem byl 8 měsíců student a 4 měsíce na hlavní činnost. Zaškrtnout si to v elektronické verzi formuláře můžu, ale s výslednou částkou to nic nedělá. Přeci jenom, když jsem měl napsáno, že budu platit 0 a pak po mně budou chtít doplatit 30-40k to mi přijde docela hodně. Počítal sem s něčím menším.

Děuji,

M.

• 17. 2. 2016 15:41

M.M. (neregistrovaný)

oddíl C - zadáte hlavní i vedlejší, řádek pod tím hlavní ( označíte pole 9-12 ) vedlejší ( pole 1- 8 )
      oddíl D - důvod 23.

oddíl E - NE  ( pokud si nechcete dobrovolně platit )

F -ř. 26 = daňový základ ( podle Vašeho DP k DPFO řádek 113 přílohy 1 příjmy z podnikání )
          ř.  27 = 4 měs. hlavní / 8 vedlejší

ř.29 ( vydělíte ř. 26 :12 ) dostanete průměrná měsíční daňový základ ( ale ze souběhu HČ + VČ )

ř. 30 rozdělíte daňový základ na hlavní a vedlejší ( průměr za měsíc x počet měsíců v hlavní a počet měsíců ve vedlejší činnosti )

a pak to již dopočítá, elektronický přehled. 

na řádku 39 nezapomeňte zadat Vámi zaplacené zálohy SP v roce 2015
      na ř. vyjde doplatek / přeplatek

• 17. 2. 2016 16:53

MichalK (neregistrovaný)

Děkuji za informaci. Takže to opravdu vychází, že musím doplatit 36k... To je trochu víc, než sem čekal, když jsem měl napsáno 0.

Ještě jednou děkuji,

M.

• 18. 2. 2016 10:30

M.M. (neregistrovaný)

Ano výpočet i doplatek na SP a ZP je správný, pokud jste ve vedlejší činnosti neznamená to že neplatíte SP a ZP. Znamená to pouze že máte buď nižší zálohy a nebo zálohy nemusíte platit. Ale jde vždy jen o zálohy, pokud vykážete na konci roku kladný daňový základ ( a u Vás to bylo docela dost ) o to více doplatíte skutečně vypočtené SP a ZP.

U vedlejší činnosti tedy zdravotní a sociální pojištění platíte na konci roku dle dosaženého zisku (příjmy - výdaje). Zdravotní pojišťovně i OSSZ podáte Přehled o příjmech a výdajích za dané období, ve kterém vypočtete doplatek ZP a SP ze zisku a zálohy na další období. U záloh na zdravotní pojištění si můžete vzhledem k výkonu vedlejší činnosti zvolit i "nulové zálohy" a doplatit zdravotní pojištění až dle dosaženého zisku zase na konci roku. Zálohy na sociální pojištění budou nulové v případě, že Váš zisk za předešlé období nepřekročil stanovenou hranici. (¨tzv. rozhodný příjem, výše RP se každý rok se mění a uvádí jej ČSSZ ). Ale zase jde jen o možnost platit nulové zálohy v průběhu roku, doplatek SP na konci roku může být o to vyšší. ( podle skutečného zisku podnikatele )

SP a ZP se neplatí pouze v případě že máte příjmy jiné než z podnikání ( např. dle §9 příjmy z pronájmu, §10 aj. )

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).