Je potřeba si uvědomit, že dle zákona o dani z příjmu neevidujete "faktury", ale závazky / pohledávky.
Přičemž závazek/pohledávka vzniká již poskytnutím služby / dodáním zboží, tedy většinou shodně s "DUZP" - neb (kromě plateb předem a předčasně vystavených daňových dokladů) zákon o DPH toto datum určuje stejně jako občanský zákoník den vzniku závazku. Faktura je jenom doklad, existenci již existujícího závazku tvrdící a jeho úhradu žádající (ale žádný závazkový vztah nevytvářející/nezakládající).
Tudíž co má DUZP do 31.12.2015 včetně, evidujte jako závazek/pohledávku již v roce 2015 bez ohledu na případný pozdější datum vystavení faktury.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2016 1:02
Jsem OSVČ a vedu DE se skutečnými náklady. Faktury s DUZP 31.12.2015 je lepší zapsat do přijatých faktur r. 2015 nebo až do r. 2016?
Používám účetní program, který zapsanou fakturu do r. 2015 zapíše do knihy přij. faktur, DPH je dobře až v roce 2016, úhrada proběhne také do roku 2016. Pokud fakturu zapíši do přijatých faktur roku 2016, tak se mi dostane do knihy faktur roku 2015 s čísle 1/2016 a v knize přijatých faktur roku 2016 chybí. Konzultovala jsem to s autorem programu, který mi doporučil, ať se poradím s daňovým poradcem, že si myslí, že je třeba fakturu zapsat chronologicky. Já jsem raději pro zapsání do roku 2015. Děkuji za odpověď.