nahrada mzdy za dovolenou se pocita z prumerne mzdy za predchozi kalendarni ctvrtleti. Pokud jste v nem mel nizsi mzdu mez ted tak je to mozne. Bud jste pobiral mene, nebo jste predchozi ctvrtleti byl ma nemocenske, tj. jste mel mensi hruby prijem. Dalsi vec ktera rozdil mezi prac dnem a dovolenou muze zpusobit je, ze pokud mate platovy vymer 24tis hrubeho, tak na jeden den se to podeli 24tis/prac. dnu v mesici. Z toho mimojine plyne, ze je vyhodnejsi si brat dovolenou v mesici s 23 prac dny ;) po ctvrtleti kdy kste dostali odmeny, ktere navysi prumernou mzdu pouzitou pro vypocet nahrady mzdy za dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2016 17:37
Dobry den,
Pracuju na 80% uvazek neboli 24 000 Kc hrubeho od pondeli do ctvrtka. Dostavam 18 600 cisteho bezne. V lednu jsem se, ale poprve rozhodl vyuzit dovolenou. Tedy za leden jsem to mel takto:
4,5 pracovniho dne = 6750,-
11,5 dovolena = 15 622,-
Tyto sumy v souctu vychazi na 22372 Kc misto 24 000. Dostal jsem tedy 17480 cisteho misto 18 600Kc. Zda se mi to divne. Ucetni mi nasledne sdelila, ze je to spravne a neco ve smyslu, ze 1 den dovolene nema ekvivalentni cenu jako jeden pracovni den. Chtel bych se zeptat, zda je tomu opravdu tak? Jak se pocita tedy dovolena? Proc 11,5 dni neni 17250 Kc?
Dekuji mockrat za odpoved,
Milan