Už jsem si říkala, že je divné stěžovat si na to, že jste dostal výplatu jen 3 dny po ukončení měsíce. :)
Nejspíš nechcete dát výpověď podle § 53 - v tomto § je zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem. Máte patrně na mysli § 56 - Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem.
V zákoně je, že zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr, když mu "zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti". Na vás by se myslím mělo vztahovat "anebo jakoukoli jejich část".
Nejlepší a nejjistější by bylo konzultovat právníka. Eventuelně můžete dát normální výpověď s 2-měsíční výpovědní lhůtou. Tu je nejlepší podat na konci měsíce, protože výpovědní lhůta začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce. Tj. když podáte výpověď 28.2., začíná lhůta běžet od března, zatímco když podáte výpověď 1.3., začíná výpovědní lhůta běžet až od dubna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2016 10:00
Ahoj,
potreboval bych poradit, jak nejlepe dat vypoved. Pracuji jako kontrolor v jedne male firme, o 4 zamestnancich. Ve zkratce jde o to, ze uz me prestalo bavit cekani na vyplatu, kdy vyplata za odpracovany rijen, mi prisla az 3. listopadu. Toto byl a stale je pomerne casty jev. Bohuzel dle zakona je vse v poradku. Zamestnavatel ma 15dni po splatnosti vyplaty na to, aby mi ji vyplatil. Splatnost je dana zakonem - nejpozdeji 30 dnu od mesice, kdy byl vytvoren narok na mzdu. Krome pozdni vyplaty jsou tu i takove pripady, ze mi zamestnavatel behem dne oznami, at jdu domu, chvili si odpocinu a pak prijdu na nocni - nejcasteji v lete, kdy je nejvice prace.. K tomu mnoho dalsich veci.V kazdem pripade mi dosla trpelivost, a chtel bych dat vypoved, protoze me mimo jine nuti jet do zahranici na zakazku, kde bych delal 12hod/7dni v tydnu po dobu cca. 3tydny..Moje otazka zni. Mohu dat vypoved na §53, pokud mi zamestnavatel vyplatil mzdu za prosinec 2015 v mesici lednu 2016, ale stravenky - coz je podle meho cast mzdy, protoze mi je strhava z pasky, mi vyplatil az vcera, tj. 10 dni po 15 denni lhute po splatnosti ? Dalsi otazka. Sepsal jsem s nim dohodu, ze pokud odejdu drive, nez 2018, budu mu muset zaplatit penize za skoleni a kurzy, ktere do me investoval. Nicmene tyto kurzy mi byly hrazeny z evropskych dotaci. Pokud po me bude pozadovat nejake penize, dalo by se to oznacit za nezakonne obohacovani ? Jaka je nejlepsi moznost vypovedi ? Chtel bych ji dat idealne v pondeli 29.2. a jiz neprijit do prace. Ale zaroven bych to chtel udelat co ,,nejlegalneji" a vyhnout se treba nemocenske..Ale kdyz nebude jina moznost, holt to tak budu muset udelat..Moc dekuji za rady