Daňové přiznání a sleva na dítě

• (neregistrovaný)

27. 2. 2016 11:12

Právě se snažím vyplnit daňové přiznání pro mě a mou ženu. Já si uplatňuji u svého zaměstnavatele slevu na dani na dítě a moje žena nikoliv, vyla celý rok 2015 na rodičovské. V případě daňového přiznání mé ženy (která si slevu neuplatňuje) jsem vyplnil podle pokynu informace o vyživovaném dítěti, přičemž jsem počet měsíc uplatnění slevy uvedl 0 (dle pokynů). Při kontrole online EPO formuláře však je po mně vyžadováno, abych přiložil e-přílohu, kterou je potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníku pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění. Minulý rok tento problém nenastal, evidentně došlo k nějaké změně. Osobně mi příjde zbytečné dokládat cokoliv, když danou slevu na dani manželka neuplatňuje. A jestli ji uplatňuje druhý z manželů nebo je blbec a neuplatňuje, to může být finančáku snad jedno... Nevíte co s tím? Je opravdu tato příloha povinná? Dá se to nějak vyřešit, abych nemusel zbytečně žádat svého zaměstnavatele o toto potrvzení každý rok? Díky za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2016 12:39

x (neregistrovaný)

nějaké možnosti budou
      1) nepoužívat EPO, ale papírový formulář nebo datovou schránku, ty vám nebudou říkat, že něco nejde
      2) u manželky nepsat dítě vůbec
      3) vložit tam svoje potvrzení o příjmu, kde to dítě je taky

• 27. 2. 2016 22:21

MIlan (neregistrovaný)

Děkuji za tipy, nicméně pořád si nejsem úplně jist, jestli jsou správné.

1) pokud EPO hlásí nějakou nesrovnalost, tak bych čekal, že je to něco, co vyžaduje zákon/pokyny. To že to napíšu na tištěný formulář, kde není kontrola, mě moc neuklidní, že mi to z FU nevrátí.
      2) opět, pokud bych neuvedl u manželky dítě a u sebe ano, tak to smrdí nějakým nesouladem, který mi může FU také omlátit o hlavu.
      3) to asi nepůjde, protože v seznamu příloh se vyloženě vyžaduje 'Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění', což je tento formulář: http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5556_1.pdf

Pokyny http://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/dpf/dp5/doc/pokyny_dap_2015.pdf mimo jiné uvádějí:

Pro daňové zvýhodnění platí totéž omezení podle § 35ca
      zákona jako u  slevy na manželku (viz popis k  ř. 65a). Je-li druhý z poplatníků, který s Vámi vyživuje dítě v jedné společně hospodařící
      domácnosti zaměstnaný, doložte potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění, ve kterém
      plátce uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši.

Možná moje otázka měla spíše znít, jestli je to takto opravdu nově vyžadováno, nebo nikoliv a když manželka v daňovém přiznání uvede, že uplatnila zvýhodnění na dítě v počtu měsíců nula a neuvede žádnou přílohu, jestli to FÚ stoprocentně takto akceptuje.

• 28. 2. 2016 14:48

Eva (neregistrovaný)

Jestliže vaše manželka na to dítě po celý rok neuplatňovala žádné daňové zvýhodnění, tak to dítě do jejího přiznání prostě neuvádějte. Nebo když to chcete mít se 100% jistotou správně, zavolejte si na váš místně příslušný finanční úřad a požádejte je o radu, mně vždy poradili.

• 28. 2. 2016 19:11

x (neregistrovaný)

Složitá rada, když nevíte co chcete.
      Nejdřív jste to chtěl vyřešit bez potvrzení, teď to chcete mít správně a ještě aby to prošlo všemi naprogramovanými kontrolami.
      Jestli manželka nemá datovou schránku, tak vyplňte papírový formulář, k tomu svoje potvrzení o příjmu a dani a navštivte na finančáku přímo paní, co vás má podle jména. Tam se dohodnete.

• 28. 2. 2016 19:15

x (neregistrovaný)

Teď koukám, že budete podávat přiznání s manželkou oba, tak to by vůbec neměl být na úřadu problém - stačí, když si je dá úřednice vedle sebe.

• 28. 2. 2016 20:23

MILAN (neregistrovaný)

Dekuji za odpovedi. Me mate jen to ze minuly rok to formulari EPO2 nevadilo a ted ano a take v pokynech o tom nebyla zminka. U zeny to vytisknu bez uvedeni te prilohy u sebe taktez. Vzhledem k tomu ze oba spadame pod stejny FU, tak by si meli dat dva a dva dohromady i kdyby kazde priznani resila jina urednice. Presto tam dopredu zavolam a ujistim se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).