Děkuji za tipy, nicméně pořád si nejsem úplně jist, jestli jsou správné.
1) pokud EPO hlásí nějakou nesrovnalost, tak bych čekal, že je to něco, co vyžaduje zákon/pokyny. To že to napíšu na tištěný formulář, kde není kontrola, mě moc neuklidní, že mi to z FU nevrátí.
2) opět, pokud bych neuvedl u manželky dítě a u sebe ano, tak to smrdí nějakým nesouladem, který mi může FU také omlátit o hlavu.
3) to asi nepůjde, protože v seznamu příloh se vyloženě vyžaduje 'Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění', což je tento formulář: http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5556_1.pdf
Pokyny http://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/dpf/dp5/doc/pokyny_dap_2015.pdf mimo jiné uvádějí:
Pro daňové zvýhodnění platí totéž omezení podle § 35ca
zákona jako u slevy na manželku (viz popis k ř. 65a). Je-li druhý z poplatníků, který s Vámi vyživuje dítě v jedné společně hospodařící
domácnosti zaměstnaný, doložte potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění, ve kterém
plátce uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši.
Možná moje otázka měla spíše znít, jestli je to takto opravdu nově vyžadováno, nebo nikoliv a když manželka v daňovém přiznání uvede, že uplatnila zvýhodnění na dítě v počtu měsíců nula a neuvede žádnou přílohu, jestli to FÚ stoprocentně takto akceptuje.
Jestliže vaše manželka na to dítě po celý rok neuplatňovala žádné daňové zvýhodnění, tak to dítě do jejího přiznání prostě neuvádějte. Nebo když to chcete mít se 100% jistotou správně, zavolejte si na váš místně příslušný finanční úřad a požádejte je o radu, mně vždy poradili.
Složitá rada, když nevíte co chcete.
Nejdřív jste to chtěl vyřešit bez potvrzení, teď to chcete mít správně a ještě aby to prošlo všemi naprogramovanými kontrolami.
Jestli manželka nemá datovou schránku, tak vyplňte papírový formulář, k tomu svoje potvrzení o příjmu a dani a navštivte na finančáku přímo paní, co vás má podle jména. Tam se dohodnete.
Dekuji za odpovedi. Me mate jen to ze minuly rok to formulari EPO2 nevadilo a ted ano a take v pokynech o tom nebyla zminka. U zeny to vytisknu bez uvedeni te prilohy u sebe taktez. Vzhledem k tomu ze oba spadame pod stejny FU, tak by si meli dat dva a dva dohromady i kdyby kazde priznani resila jina urednice. Presto tam dopredu zavolam a ujistim se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2016 11:12
Právě se snažím vyplnit daňové přiznání pro mě a mou ženu. Já si uplatňuji u svého zaměstnavatele slevu na dani na dítě a moje žena nikoliv, vyla celý rok 2015 na rodičovské. V případě daňového přiznání mé ženy (která si slevu neuplatňuje) jsem vyplnil podle pokynu informace o vyživovaném dítěti, přičemž jsem počet měsíc uplatnění slevy uvedl 0 (dle pokynů). Při kontrole online EPO formuláře však je po mně vyžadováno, abych přiložil e-přílohu, kterou je potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníku pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění. Minulý rok tento problém nenastal, evidentně došlo k nějaké změně. Osobně mi příjde zbytečné dokládat cokoliv, když danou slevu na dani manželka neuplatňuje. A jestli ji uplatňuje druhý z manželů nebo je blbec a neuplatňuje, to může být finančáku snad jedno... Nevíte co s tím? Je opravdu tato příloha povinná? Dá se to nějak vyřešit, abych nemusel zbytečně žádat svého zaměstnavatele o toto potrvzení každý rok? Díky za odpovědi.