Re: změna režimu - DPH - vedení účetnict
Já tedy dodnes žil v domnění, že nárok na odpočet lze uplatnit pouze z drobného majetku, který dosud nebyl vydán do spotřeby a je stále evidvoán "na skladě" :-). A také to vaše "časové rozdělení" se mi moc nezdá, pokud ten drobný majetek jakmile ho vedete jako zásobu a vydáte ho do spotřeby v roce pořízení, tak nemůžete na konci roku si 501 samovolně smížit nějakým interním dokladem a dát část na 501 dalšího roku, to by už byly náklady nedaňové, protože nejsou nákladem běžného roku. To byste musela ten drobný majetek vést jako majetek na 022 a odepisovat ho účetními odpisy a to nejméně po dobu dvou let, pak by se snad dalo z něho uplatnit DPH podle § 74 :-)
No podle mne tohle se zrovna netýká případu, kdy by paní zařazovala jednorázově větší množství drobného majetku dlouhodobé spotřeby :-). Myslím, že tohle by u FÚ neprošlo, kdyby majetek účetně "stahovala" ze spotřeby zpátky na sklad, ona totiž i ta 381 se účtuje na Dalu proti zásobám, takže je jasné, že muselo být už vydáno !
Jestli účtuji 501/112, nebo 381/112, pokaždé jsem to prostě
v y d a l a DPH při 74/2 jde odpočíst jen z DKP n e v y d a n ý c h ze zásob :-)
Z čeho vyvozujete, že u drobného majeteku zaúčtovaného na 501 nelze uplatnit DPH při změně režimu? Asi jsem něco přehlédla, v §74/1/2 vidím jen "evidovaný" majetek a to může být i ten na 501. Já sice prohlašuju, že zaúčtováním na 501 už se dál evidovat nemusí, ale pro tento účel rozhodně ano. 381 bych do toho nepletla, to nemusí mít s evidencí zásob společného nic. A část z nás už 022 pro drobný majetek nepoužívá vůbec, to ale neznamená, že ho nemůžeme mít v mimoúčetní evidenci. Jana F.
Re: pro Janu F.
Vy evidujete majetek v nákladech ? Drobný majetek může být evidován jen dvěma způsoby, jako zásoba, nebo jako dlouhodobý majetek. Zásoby se evidují na účtech třídy 1xx a pro nárok na odpočet je rozhodující stav zásob, které má poplatník v evidenci ke dni, kdy se stal plátcem, nikoli všech zásob nakoupených za posledních 12 měsíců, když již byly tyto spotřebovány. Pokud tedy chcete uplatnit odpočet DPH při změně režimu ze zásob, musíte mít tyto zásoby na skladě a jejich výši a tím výši nároku na odpočet DPH dokládáte řádně provedenou inventurou ke dni platnosti registrace (resp. dni předcházejícímu platnosti registrace).
To je právě ono, mimoúčetní evidenci máte jen proto, abyste mohla prokázat finančnímu orgánu náklady na údržbu a provoz tohoto majetku, stejný problém o jakém spolu diskutujeme o něco výš. Jakmile ovšem majetek jednou vydáte do spotřeby, z hlediska účetního ho již neevidujete, kdežto uplatnit odpočet lze uplatnit pouze u majetku do spotřeby dosud účetně nevydaného (majetku myšleného obecně, tedy všetně zásob).
Něco vám překopíruji:6. Inventarizace v daňové evidenci
Pro poplatníky, kteří povedou DE, je stanovena povinnost provádět inventarizaci. Podle zákona musí poplatník zjistit skutečný stav:
– zásob,
– hmotného majetku,
– pohledávek a
– závazků
jednou v roce, a to k poslednímu dni zdaňovacího období. Koupí-li si např. poplatník vedoucí DE stroj za 30 000 Kč, uplatní částku 30 000 Kč do daňových výdajů při zaplacení. Obecně lze konstatovat, že uplatní-li poplatník vedoucí daňovou evidenci do daňových výdajů výdaje spojené s nákupem drobného majetku,musí evidovat předmětnou věc v obchodním majetku bez ohledu na výši kupní ceny. V daném případě je však nutno si uvědomit, že zákon způsob evidence nestanoví. Zákon o daních z příjmů pouze ukládá poplatníkům doložit, že se skutečně jedná o výdaj daňový v souladu s § 24 odst. 1 zákona. Evidence je tedy nezbytná pro prokázání (doložení) daňového výdaje. Takovouto evidencí může být např. i založení příslušné faktury či pokladního dokladu na nákup předmětné věci. Záleží zcela na rozhodnutí poplatníka zda vytvoří další, např. souhrnnou evidenci veškerého drobného majetku. Dále zákon o daních z příjmů nestanoví ani povinnost inventarizace uvedeného drobného majetku. Zákon stanoví v § 7b odst. 4 povinnost inventarizace zásob, hmotného majetku (tj. majetku vymezeného v § 26 odst. 2 zákona), pohledávek a závazků.
Re: Prosím vyjádřete se ještě někdo:-)
Předpokládám preventivně, že nemám pravdu a nechci se hádat, ale byla bych moc ráda, kdy se ještě někdo mohl vyjádřit k tématu - zjednodušeně jde o výklad §74/1 : pan Docent tvrdí, že zaúčtuje-li se něco na 501, nelze už u toho uplatnit odpočet DPH při změně režimu. Pro mě to ze znění toho § nevyplývá a uplatnila bych DPH z drobného majetku, který je sice zaúčtovaný na 501, ale současně vedený v mimoúčetní evidenci. Jana F.
Čau Jano F., drobný majetek, který prošel nákladovým účtem ( v případě, že jste nebyli plátci v ceně pořizovací včt.DPH a naopak) se eviduje pouze podrozvahově nebo v pomocné evidenci drobného majetku a určitě se nedá posuzovat jako zásoba a nelze u něj uplatnit odpočet při změně režimu. Asi Tě zklamu, ale v tomto případě musím souhlasit s Docentem.
Díky, Blanko, šlo o ten samotný fakt protažení přes 501 - jestli tím pádem zaniká možnost odpočtu při změně režimu, samozřejmě za splnění dalších podmínek, to je té evidence, i když je mimoúčetní.
Jana F.
Druhý infarkt, tentokrát z radosti :-) Já sem snad budu muset přestat chodit v zájmu přežití. Děkuji, Blanko :-) Ale třeba nás Docent ještě přesvědčí, já to beru jen jako že jsem nebyla zase tak úplně mimo :-) Jana F.
možná seznamy obchodního majetku (§6 obch.z.)
(1) Obchodním majetkem podnikatele, který je fyzickou osobou, se pro účely tohoto zákona rozumí majetek (věci, pohledávky a jiná práva a penězi ocenitelné jiné hodnoty), který patří podnikateli a slouží nebo je určen k jeho podnikání.
.... pokud se to netýká p o u z e t o h o t o zákona
Kdysi jsem u jednoho klienta odpočet při změně režimu u drobného hmotného majetku uplatnila, zaúčtováním do spotřeby nezmizí, používáte ho déle než rok. Měli jsme seznam a daňové doklady a samozřejmě jsme o tu DPH upravili 501. A nebyl s tím problém.
To jste to měli ale dotáhnout do konce a všechny zásoby spotřebované do roka před datem registrace jste měli taky hodit na seznam a uplatnit si z nich odpočet DPH. Tedy všechny ne, některé se možná opravdu spotřebovaly, tedy fyzicky myslím :-))) Třeba u zboží obvolat odběratele a nechat si od nich zpracovat seznam zboží, které od vás koupili a ještě je nestačili spotřebovat :-))). Bože můj, co se tu člověk nedozví :-)))
Promiňte, jsem se na chvíli vžil do pocitu účetního ve firmě, která se 1.1. stala plátcem. Sedí, přemýšlí, kam by tu 343 z drobného majetku pořízeného před méně než 12 měsíci tak účetně "fláknul" ? Normální by bylo 343/112, že, jenže na 112 už nic nemám a do mínusu se skladem jít, to je blbý :-((. Vše jsem vydal loni do spotřeby, že bych šáhnul do nákladů loňského roku ? To je blbý, máme tu nějakou tu časovou a věcnou souvislost :-((.
A tak tam ten chudák sedí dodnes a ne a ne si s tím poradit :-).
A já už se tomuto tématu nebudu taky věnovat, nebo zblbnu jak ten účetní :-). Mějte se
*** Já tedy nevím, oč Vám jde. Předně se Vás nikdo nesnaží přesvědčit - Jani chtěla znát názory, tak je tady má. A za dalš: í DPH při registraci si můžete uplatnit skutečně jen z toho, co fyzicky v době registrace vlastníte - a k tomu se musíte nějak dobrat ***
kového majetku na 24 měsíců. Uzná to FU pro účely
>>odpočtu DPH u obch. majetku - viz. par. 74 zák. o
>>DPH?
>
>Já tedy dodnes žil v domnění, že nárok na odpočet lze
>uplatnit pouze z drobného majetku, který dosud nebyl
>vydán do spotřeby a je stále evidvoán "na skladě" :-).
>A také to vaše "časové rozdělení" se mi moc nezdá,
>pokud ten drobný majetek jakmile ho vedete jako zásobu a
>vydáte ho do spotřeby v roce pořízení, tak nemůžete na
>konci roku si 501 samovolně smížit nějakým interním
>dokladem a dát část na 501 dalšího roku, to by už byly
>náklady nedaňové, protože nejsou nákladem běžného roku.
>To byste musela ten drobný majetek vést jako majetek
>na 022 a odepisovat ho účetními odpisy a to nejméně po
>dobu dvou let, pak by se snad dalo z něho uplatnit DPH
>podle § 74 :-)
pro Docenta - postupuje dle českých účetních standardů - č. 017 č. 3,11,1, Jenže teď mě napadá, mohu tedy tvrdit, že jsme majetek měli na skladě a vydali do používání až po registraci DPH. Jenže to asi někde bude problém, protože firma tzv. normálně běžela. Ty odpisy u maj. ev. na 022 - kdeže je prosím uvedena doba odpisu min. 2 roky? - já to nikde nenašla. Tak, jak jsem to udělala, teda asi budu muset zkusit tvrdit, že jsme vydali drobný majetek do používání až v den registrace DPH, do té doby to byla zásoba a spíš riskovat snížení počtu měsíců v nákladech - s ohledem na čas. rozlišení. To by tak nevadilo, stejně je firma ve ztrátě, tak bych ten rozdíl ztráty nikde a nikdy v budoucnu neodečetla. Myslíte, že je možné zkusit tak postupovat? Zkusit možná, ale uvidím, zda to uznají. Většinou byl majetek pořízen 4,5/05 a registrace byla až od 9/05.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2006 10:43
V par. 74 Zák. o DPH je uvedeno v odst. 1, že je nárok na odpočet daně ......u obch. majetku.
Jak mám zaúčtovat drobný majetek správně tak, aby na něj byl nárok na odpočet v souladu s par. 74 zák. o DPH a mohla tvrdit, že se jedná o obchodní majetek. Mám ho zaevidován na kartách, proúčtováno na 501, ovšem ke konci roku mám obecným dokladem snížen náklad na 501 proti čas. rozlišení - chci náklad rozložit u každého takového majetku na 24 měsíců. Uzná to FU pro účely odpočtu DPH u obch. majetku - viz. par. 74 zák. o DPH?