Danění provizí

• (neregistrovaný)

5. 3. 2016 15:12

Dobrý den,
    vlastním pension a spolupracuji s CK, kdy já vybírám od hosta peníze za ubytování, provizi a poplatky městu.
    Jsem procentuální plátce daně z příjmu. Moje otázka zní, lze tyto položky rozdělit při placení hostem a danit pouze příjem za ubytování.
    Jde o to, že pokud budu danit provizi, kterou následně CK posílám na jejich účet, oni ji zdaní a pak se jedná o dvojí danění.
    Když se ptám účetních, tak je to co účtař,to názor.
    Máte prosím s tímto někdo zkušenost?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2016 20:19

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Provize je založena smlouvou mezi Vámi a cestovní kanceláří jako její odměna za to, že Vám hosta "dodá" - proto je to Váš výdaj a u cestovní kanceláře její příjem.
      Taktéž "poplatek městu" je poplatkem=výdajem Vašim a nikoli hostovým.

Tudíž oboje nemůžete ze svých příjmů "odstranit", stejně jako nemůžete odstranit "placením hosta zvlášť" třeba výdaje za topení, elektřinu, amortizaci budovy, ..., ...

Prostě když si uplatňujete výdaje procentem z příjmů, tak toto procento zahrnuje veškeré Vaše výdaje - nikoli že si nejdříve od příjmu odečtete skutečné výdaje (že jakoby nejsou součástí příjmu, když je vy dál platíte svým dodavatelům) a poté si pro stanovení daně od již čistého výdělku ještě znovu odečtete výdajové procento.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).