Já jsem nakonec pro jednoduchost raději volil využití 30% paušálu. To se vyplatí tam, kde se reálné náklady pohybují zhruba kolem 30%. Do služeb ve smlouvě zahrnuji, jen to, co se platí skrze správce domu (tj. vodu, RTN, topení, komíny, el. společné prostory). Plyn, elektřinu, kabelovku nechávám nájemníka si sjednávat na své jméno, což jednak snižuje reálné náklady, a druhak se pak v případě nespolehlivého nájemníka neprohne má peněženka, co se týče nutnosti stále platit náklady.
Pokud byste měla příjmy jen z pronájmu, pak nevýhoda 30% paušálu je, že si nemůžete odečítat slevu na manželku/manžela a dítě.
Pokud byste chtěla uplatňovat skutečné náklady, tak si nejsem jistý. Osobně si myslím že všechny tyto výdaje, které uvádíte, tam patří (kromě odpadu, to si platí každý občan sám tam, kde má trvalé bydliště). Tj. účtujete, kolik jste vyinkasovala na nájmu (příjmy) a vše, co jste musela zaplatit na zálohách a nákladů na údržbu bytu atd. Rozdíl je skutečný příjem (daňový základ). Jakmile druhý rok přijde vyúčtování od dodavatelů služeb, tak přeplatek který obdržíte patří do příjmů, nedoplatek, který zaplatíte patří do nákladů. Stejně tak, pokud budete dělat vlastní vyúčtování s nájemníkovi a nájemníkovi něco vracet, tak je to náklad, pokud vám bude něco doplácet, tak je to příjem. O všech transakcích musíte mít doklad.
Doufám, že mě někdo opraví/doplní, protože tahle otázka by mě také zajímala.
Tak jsem trochu googlil a tady je užitečný článek: http://www.novinky.cz/finance/196059-pronajimatele-bytu-mohou-usetrit-na-danich.html
Mimojiné se na konci píše:
Zálohy na služby s nájemným nesouvisí
Úhrady za ceny služeb spojených s užíváním bytu (teplo, voda, elektřina, odvoz odpadu apod.) podle § 686 občanského zákoníku nejsou součástí úhrady nájemného, a tudíž se ani nezahrnují do příjmů z pronájmu.
Na druhé straně platba dodavatelům služeb analogicky není výdajem na dosažení těchto příjmů.
Příjmem podle § 9 zákona o daních z příjmů je „čisté“ nájemné, oproštěné od uvedených služeb. S ohledem na uvedené ustanovení občanského zákoníku, ale i pro případný zájem ze strany finančního úřadu je žádoucí, aby jeho výše jednoznačně vyplývala z nájemní smlouvy.
Pokud však někteří pronajímatelé zahrnují ceny služeb do zdanitelného příjmu a platby za poskytnuté služby do výdajů, je tento postup správci daně tolerován, neboť ho zákon nezakazuje.
Takže vidím tři možnosti:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2016 20:23
Dobrý den, prosím o pomoc - četla jsem toho kolem skutečných výdajů z pronájmu tolik, že už nevím, která bije... :-( Ve smlouvě o pronájmu je stanoveno měsíční nájemné vč. záloh služeb a platby za TV a internetové připojení - konkrétní suma vyčíslená není, vyúčtování záloh probíhá 1x za rok. Můžu dát v tomto případě do nákladů služby za byt vč. el., plynu, vodného, poplatek za rozhlas i TV, UPC + odvoz kom. odpadu? Jinak by vlastně danil nájem vč. služeb a z výdajů by bylo uplatněno jen minimum. Moc Vám děkuji, přeji hezký večer!