Pojistná událost v účtování

• (neregistrovaný)

10. 3. 2016 12:29

Dobrý den, mám dotaz:
    Ve firmě, kterou účtuji, došlo v roce 2015 ke dvěma škodám, zavinili je jejich zaměstnanci. Majitel firmy zaměstnancům v listopadu napsal dopis, kde škodu vyčíslil a oznámil jim, že tu škodu chce uhradit.  Ve firmě se do konce roku nic nedělo a zaměstnanci si mezitím vyřizovali plnění od své pojišťovny. Pak v únoru poslala pojišťovna zaměstnance A dopis a posléze i plnění snížené o spoluúčast zaměstnance A. U zaměstnance B se dosud nic neděje.  Mám na tuto věc svůj názor i postup účtování, ale firemní daňaři postupují naprosto odlišně a pro mne nepochopitelně. V důsledku se rozcházíme účetně i daňově.A proto by mne zajímalo, jak byste tento případ zaúčtovali vy. Co a jak v kterém období, a jak ošetřit konec roku daňově.
    děkuji za odpovědi
    Pomůže mi názor z jiné praxe

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2016 16:09

Lada (neregistrovaný)

Myslím, že to asi lidé řeší různorodě.

Lze o tom dopise, kterým si firma nárokuje po zaměstnanci náhradu škody, ihned zaúčtovat 335/688 a vést to jako pohledávku za zaměstnancem. Když pak pojišťovna část tohoto obnosu uhradí, stále tam visí nedoplatek (=spoluúčast zaměstnance), kterou by vám měl doplatit on.

Nebo lze neúčtovat hned, ale čekat až zaměstnanec či jeho pojišťovna něco zaplatí a teprve o této platbě účtovat do výnosů. Toto řešení má výhodu v tom, že kdyby zaměstnanec ani jeho pojišťovna nic nezaplatilï (pojišťovna mu třeba neuzná nárok a on sám nemůže/nechce platit ze svého), nebudete to aspoň mít ve výnosech (když jste nic nedostali) a tím pádem to nebudete muset danit. Ale ve vašem případě jelikož jde o přelom roku, tak by to ve výnosech mělo být ještě v roce 2015 oproti dohadnému účtu. Po úhradě pojišťovnou zbytek dluhu (=spoluúčast zaměstnance) můžete buď dále vymáhat po zaměstnanci, nebo mu ho odpustit - částka dosud nikde účetně nefiguruje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).