Tak jsen mato přišla ,jen nevím jak v programu pohoda dostanu do výkazu DPH řádek 3 a4, 44 a 45 najednou.Máte někdo zkušenosti?
Pro stanovení základu daně se použije částka bez daně, přepočtená z cizí měny na české koruny. Využije se buď denní kurz vyhlášený Českou národní bankou, nebo pevný kurz, tak jak má podnikatel upraveno ve své účetní směrnici.
Nárok na odpočet daně a daňové přiznání
Plátce DPH musí z dovezeného zboží přiznat daň. Jedná se o tzv. samovyměření daně. Na druhou stranu má i nárok na odpočet daně. Prakticky to znamená, že v daňovém přiznání na řádek číslo 3 nebo 4 uvede hodnotu pořízeného zboží se základní nebo sníženou sazbou daně. Nárok na odpočet si uplatní vyplněním řádku číslo 44 a 45. Je tedy jasné, že celkový výsledek z dovozu zboží (pokud nebudou jiná plnění) je z hlediska DPH nulový, protože samovyměření daně i nárok na odpočet lze uplatnit v jednom daňovém přiznání. To se ovšem týká jen dovozu. Z následného prodeje zboží v tuzemsku pak samozřejmě plátce DPH odvede daň na výstupu
Ani ne ... viz http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/dane_poplatky_9947.html?year=0
Jenom se obávám, že nedosáhnete na minimální částku ...
Proto pro příště ... v EU se s prodejcem domluvit na tom, že jste plátcem DPH v jiném členském státě (předložit DIČ) a dostat to bez jejich DPH :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 10. 2010 14:29
Dobrý den,
prosím o radu .Nevím jak na DPH u zboží přivezeného z německa.
Zboží je nakoupené vč.DPH na pokladním dokladě např.v Aldi .Jsem plátce DPH u nás.
Jak budu postupovat v daňové evidenci (program POhoda ) přes pokladnu? A v DP DPH při dovozu bude uvedeno v jakém řádku? Tržby budu muset také evidovat dle sazeb DPH?
Prosím popište mi to blíže já si opravdu nevím rady .Děkuji Eva