Zdravím, jelikož neexistuje předpis, který by Vás opravňoval kontrolovat rozsah živnostenského oprávnění (od toho je tu ŽÚ) a jeho správné uplatňování, mám ze to, že to není problém Váš, ale zmíněného živnostníka.
Na druhou stranu bych s takovým subjektem, kde zjevně není něco v pořádku, spolupráci asi nenavazoval.
Inkvizitore, velký omyl.
Faktury/doklady od někoho, kdo k fakturované činnosti nemá oprávnění, jsou při kontrole jasným signálem, spouštějícím důvodné podezření z krácení daně formou vykazování fiktivních nákladů/výdajů. Načež je na nešťastníkovi, který je má daňově uplatněné, aby tuto důvodnou pochybnost Finančnímu úřadu vyvrátil - pokud se mu to nepovede (přičemž "povedení" závisí i na ochotě kontrolorů případné náhradní důkazy vůbec vnímat), následuje doměření daně včetně sankcí.
Tož tak :(
PS: na kontrolu živnostenského oprávnění není potřeba žádný "předpis", na to je on-line ARES.
No, případ sice není úplně podrobně popsaný, nicméně pro zhodnocení by asi bylo podstatné, co přesně bylo faturováno. A v některých případech zda šlo o jednorázovou nahodilou činnost, nebo o opakovanou.
Pokud má dodavatel u své živnostenské registrace uveden jako obor činnosti "Podpůrné činnosti pro zemědělství a posklizňové činnosti", pak to spadá pod 1. obor živnosti volné "Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost". A pokud fakturuje práce, které se vejdou do rozsahu "Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti" případně "Výroba stavebních hmot, porcelánových, keramických a sádrových výrobků" či třeba "Sklenářské práce, rámování a paspartování", není to až tak zásadní problém.
Pohybuje se totiž stále v rozsahu volné živnosti (byť v oborech 45, 21 a 46) která je jen jedna jediná a ohlášením úmyslu ji provozovat vzniklo oprávnění pro všech 80 oborů, jejichž členění a popis mají zejména informativní funkci. A to, že nějaký obor nemáte nahlášen, ač v něm právě máte zakázku, není neoprávněným podnikáním. Před lety k tomu byl i zde na "Podnikateli" článek, z něhož si dovolím citovat:
"Živnostenský zákon stanovuje v § 45 odst. 4 podnikateli povinnost uvést obory činností, které má v úmyslu v rámci svého podnikání vykonávat. Každý další obor činnosti, který zamýšlí podnikatel v rámci živnosti volné vykonávat, by měl v souladu s § 49 odst. 1 živnostenského zákona oznámit živnostenskému úřadu," informuje pro business server Podnikatel.cz Matyáš Vitík z tiskové oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu. "Nicméně, pokud tak neučiní a podniká v dalších oborech uvedených v příloze 4, nedopouští se žádného správního deliktu, za který by mu mohla být uložena sankce podle § 62 živnostenského zákona, neboť neoznámení takové změny není podle živnostenského zákona sankcionovatelné...".
Shrnuto - dodavatel, který poskytuje a fakturuje činnosti z jiného oboru volné živnosti, než které má v živnostenském rejstříku zapsány, se nedopouští neoprávněného podnikání. Ovšem rozšíření své činosti o další obory by měl úřadu nahlásit, případně již neprovozované vypustit (je to zdarma). Pokud ovšem ohlášní opomene (vykašle se na to), je to důvod k výtce závadného stavu, ale nikoli k sankci.
Odlišná situace by ale nastala, pokud by dodavatel (ve smyslu §2 živ. zákona soustavně a za účelem dosažení zisku) poskytoval např. služby spadající do rozsahu řemeslných živností, jako je Zednictví; Izolatérství; Malířství, lakýrnictví, natěračství; Pokrývačství, tesařství či Klempířství... (viz obsahové náplně a jejich porovnání s obory volné živnosti výše).
Zde by se s velkou pravděpdobností o neoprávněné podnikání jednalo. Soustavnost je přitom potřeba posuzovat vzhledem k rozhodovací praxi ŽÚ spíše jako "opakovanost", tj. tři faktury ve dvou letech už mohou být problém, ale o jednorázovou zakázku během pěti let bych se klidně soudil (zejména pokud by na ní např. pracoval vyučený zedník, tesař a pod.).
Jinak podotýkám, že při kontaktu se ŽÚ je dobré si v případě nějaké nedohody řádně nastudovat předpisy a zkonzultovat případně s věci znalým právníkem a nedat jen tak na to, co úředníci tvrdí. Setkal jsem se totiž i s případem, kdy v cca desetitisícovém městě vznikl vedoucímu kontrolního odboru ŽÚ názor, že akademický malíř a sochař musí mít pro prodej svých dvou pláten (tedy děl ve smyslu autorského zákona) živnostenské oprávnění. A jelikož je neměl, zahájil s ním řízení pro neoprávněné podnikání... Dopadl sice jak Napoleon u Chlumce (nebo kde to bylo) a skončilo to pro něj ostudou, ale podstata, že ani "odborník" nemusí mít pravdu, je zřejmá.
Pane Šinagle, sice nejsem daňový poradce, úspěšně podnikám teprve 24. rokem a namísto pojmu "přikazuje" jsem použil omylem pojem "opravňuje", nicméně Vaše informace je zjednodušující a myslím, že ne úplně správná:
ad 1 - Opravdu neznám předpis, který by mi přikazoval lustrovat někoho, od něhož si něco objednám, stran jeho oborů činnosti. Pokud je na základě objednávky vystavena faktura a já ji zaplatím, zohledním v kontrolním hlášení a účetnictví, případně jako plátce zpracuji ve vztahu k DPH, mám za to, že jsem své povinnosti splnil - o žádném krácení daně přece nemůže být řeči. Pakliže něco z toho neučinil tento dodavatel, nechť to řeší FÚ a ŽÚ a přijdou-li na kontrolu, na mé straně bude vše správně a rád jim to také doložím. Dotaženo ad absurdum, to bych musel lustrovat i mou banku, mobilního operátora apod. a takovou povinnost rozhodně nemám. Tečka.
ad 2 - k čemu je ARES dobrý, samozřejmě vím, ale jak jsem se již opravil, měl jsem na mysli povinnost (kterou rozhodně nemám), ne možnost - ARES vrací spoustu užitečných údajů včetně oborů podnikání, detailů týkajících se právnických osob atd. To je jistě pravda.
Ale znovu opakuji to, co jsem uvedl v první odpovědi - pakliže bych o citované nuanci (problému) věděl, spolupráci s tímto dodavatelem bych si rozmyslel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2016 11:22
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, co se stane, když mám firmu s.r.o., stavební firmu a zjistím, že živnostník, který pro mě dělá mi fakturuje za stavební činnosti, ale v živnostenském oprávnění má "Podpůrné činnosti pro zemědělství a posklizňové činnosti"..
Co to pro mě, jako pro firmu znamená?
Co ten živnostník?
Vždyť je to celé takhle špatně... Budu mít jako firma problémy? A živnostník?
Až přijde nějaká kontrola, tak to bude přece problém...
Děkuji za odpovědi.
S pozdravem
Příhoda