Část roku práce v zahraničí a část roku v ČR

• (neregistrovaný)

16. 3. 2016 19:47

Dobrý den,

pro vyplnění DPFO bych potřebovala informaci, zda mám uvádět příjmy ze Švýcarska. Půl roku jsem pracovala ve Švýcarsku (odváděla daně a bydlela tam), pak jsem skončila a vrátila se zpět do ČR, kde jsem dalšího půl roku byla zaměstnána v české firmě. Chci se zeptat pro vyplnění DPFO, zda mám někde uvádět příjmy ze Švýcarska? Nebo stačí jen uvést zdanitelné přijmy z druhého půl roku v ČR.
    Děkuji. P.K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2016 14:12

Hanča (neregistrovaný)

Příjmy ze zahraničí musíte uvést v každém případě, zadávají se do přílohy k Daňovému přiznání. Jenom si nejsem jistá, jestli je se Švýcarskem uzavřená Smlouva o zamezení dvojího zdanění, o tom se informujte na Vašem FÚ.

• 21. 3. 2016 17:42

Petra (neregistrovaný)

Moc děkuji. A zadávájí se do přílohy: "Př_b" Seznam pro poplatníky uplatňující nárok a vyloučení dvojího zdanění podle § 38f odst. 10 zákona č. 586/1992 Sb...? A případně ještě někam jinam?

Se Švýcarskem, myslím, ČR smlouvu o zamezení dvojího zdanění má.

Moc Vám děkuji!

• 22. 3. 2016 8:45

Lada (neregistrovaný)

Záleží na tom, jaká smlouva je mezi ČR a Švýcarskem uzavřena a jaký způsob vypořádání daně je v ní uveden. Jsou 2 hlavní varianty - metoda zápočtu a metoda vynětí. Nemůžete si libovolně vybrat, který zvolíte, musí to být ten, který nařizuje ta smlouva. Každá metoda se do daňového přiznání zadává do jiných kolonek, u metody zápočtu se vyplňuje k přiznání ještě příloha, u metody vynětí nikoli.

Doporučuju zavolat na finanční úřad a zeptat se přímo tam, ono to není zas tak jednoduché.

Předpokládám, že jste v zahraničí pracovala v pracovním poměru, od švýcarského zaměstnavatele tedy potřebujete nějaký ekvivalent našeho českého Potvrzení o výši příjmu, ten přiložíte k přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).