Daňové přiznání

• (neregistrovaný)

19. 3. 2016 18:26

Dobrý den,

Ja i moja manželka sme pro rok 2015 rakouskymi daňovými rezidenty. Mužete mi prosím poradit? Mám 2 otázky:
    1) Od června pronajímame náš byt který je v ČR. Dočet jsem se, že příjmy z pronájmu musíme zdaňovat v ČR. Mužu si do nákladú započíst úroky z hypotéky za celý rok 2015, nebo jen od června, teda od doby kdy byt pronajímame. Předtím jsme v byte 4 roky s manželkou bydleli.
    2) Manželka byla na rodičovské dovolené do srpna 2015 a OSVČ byla do května 2015. V květnu živnost zrušila. Od 1.června žije se mnou v Rakousku. Ako OSVČ si zarobila 12100KČ. Má tento příjem danit v ČR nebo ma povinnost jenom  poslat přehled pro VZP a sociálnu správu?  Ak to musí uviesť v daňovém přiznáni muže si dane optimalizovať společne s pronájmem bytu?Hodne komplikované ale doufam, že mi pomužete. Vopřed Vám moc krát děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2016 19:02

bez přezdívky

Dobrý den,

co se týče první otázky, tj. zdaňování příjmů z nájmu bytu, ty se skutečně musí zdanit v České republice, neboť v souladu s ustanovením § 22 odst. 1 písm. e) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále též jen "zákon o daních z příjmů") mají tyto příjmy tzv. zdroj příjmů na území České republiky. Tím není dotčeno, že tyto příjmy budete zřejmě uvádět (zdaňovat) i v Rakousku, neboť tam jste daňovými rezidenty, nicméně bude možné použít některou z metod zamezení dvojímu zdanění (v závislosti na smlouvě o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Rakouskem, resp. na lokálních daňových pravidlech v Rakousku).

Úroky z hypotéky je nutné rozdělit. Za dobu, kdy jste v bytě bydleli (tj. do května), je možné úroky uplatnit jako tzv. nezdanitelnou část základu daně podle § 15 zákona o daních z příjmů (samozřejmě při splnění tam uvedených podmínek). Úroky za zbytek roku je možné uplatnit jako výdaj související s příjmem z nájmu zdaňovaným podle § 9 zákona o daních z příjmů, samozřejmě za předpokladu, že uplatňujete skutečné (nikoliv paušální) výdaje.

Co se týče druhé otázky, rozumíme, že Vaše manželka je daňovým rezidentem Rakouska od 1. června. Příjmy z OSVČ má povinnost zdanit v ČR, nicméně podle ustanovení § 38g odst. 1 platí, že daňové přiznání je povinen podat ten, jehož příjmy přesáhly 15 000,- Kč ročně. Pokud tedy budou příjmy z nájmu bytu zdaněny u Vás, manželce povinnost podat přiznání nevznikne. Přehledy na VZP a OSSZ/PSSZ bude muset za část roku podat.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).