Povinnost platit sociální a zdravotní pojištění

• (neregistrovaný)

21. 3. 2016 14:59

Dobrý den,
    obracím se na vás s dotazem týkajícím se povinnosti placení SP a ZP u OSVČ. Minulý rok jsem od ledna do června studoval, měl jsem zároveň pracovní poměr a zároveň i podnikal. Podnikání jsem měl tedy jako vedlejší činnost. K 30. červnu mi skončila pracovní smlouva a zároveň jsem v červnu ukončil studium. V červenci a v srpnu jsem tedy pouze podnikal. Od září mám opět pracovní poměr a tudíž mám podnikání opět jako vedlejší činnost.
    A teď k mému problému. Kamarád, který byl v podobné situaci jako já, mi tvrdil, že prý když dokončím školu v červnu, mám ještě celý následující měsíc (tedy v červenci) status studenta a tudíž platím SP a ZP pouze za srpen. Na sociálce mi řekli to samé, ale na zdravotní pojišťovně musím platit pojištění za červenec i za srpen. Přijde mi tedy zvláštní, že z pohledu sociálky jsem v červenci veden jako podnikatel na vedlejší činnost a platí mi tam status studenta a z pohledu zdravotní pojišťovny je u mě podnikání vedené již jako hlavní pracovní činnost.
    Chtěl bych se tedy zeptat, jak je to s tím jedním měsícem (červencem) zda mi platí ještě status studenta a tudíž pojištění platit nemusím, či zda musím platit pojištění za oba dva měsíce, popř. zda je správná ta varianta, že na sociálce je to jinak než na zdravotní pojišťovně, ale tato varianta mi přijde zvláštní...
    Předem moc děkuji za odpověďi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2016 15:46

Lada (neregistrovaný)

Nenapsal jste, co jste vlastně studoval, jestli střední školu nebo vysokou. Je v tom rozdíl. Na webu VZP píšou, že po skončení studia jste považován za studenta:

- když ukončíte střední školu, tak do konce prázdnin (tj. škola skončena v červnu, za studenta jste brán do do 31.8.)
      - když ukončíte vysokou školu, tak ještě 1 kalendářní měsíc následující po měsíci, v němž jste řádně ukončil studium (tj. studium ukončeno v červnu, za studenta jste považován do 31.7.)

U obojího je však dovětek „pokud nevykonává po celý tento kalendářní měsíc výdělečnou činnost“. Vy jste ale výdělečnou činnost vykonával (=podnikal jste), tak asi kvůli tomu vás automaticky už za studenta nepovažují a chtějí zaplatit pojistné za oba prázdninové měsíce.

Pokud vám na zdravotní pojišťovně řekli, že máte zaplatit za 2 měsíce, tak se s nimi nehádejte a zaplaťte. Ono to totiž opravdu na zdravotní pojišťovně je trochu jinak než na sociálce a za ten samý měsíc, co po vás sociálka nic nechce, tak vám může zdravotní pojišťovna naopak napálit penále za nedoplatek na pojistném.

• 22. 3. 2016 10:17

mira25 (neregistrovaný)

Dobře, děkuji za odpověď.

Hlavně mi šlo o to, že mi přišlo divné, že na jednom z těchto úřadů je to jinak než na druhém, tak aby nebylo někde něco špatně, ale vidím, že to tak je asi v pořádku.

Ještě jednou děkuji  :)

• 22. 3. 2016 10:21

mira25 (neregistrovaný)

Jinak studoval jsem vysokou školu, takže tím se asi vysvětluje ten 1 měsíc na OSSZ, za který platit nemusím...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).