Píšete, že jste "normálně" zaměstnaný. Předpokládám, že tím myslíte hlavní pracovní poměr. V tom případě jste pro účely sociálního a zdravotního pojištění brán jako OSVČ vedlejší. Je jedno, jestli si vyděláte víc v zaměstnání, nebo jako OSVČ. Při podání přehledů za loňský rok zaškrtněte, že jste byl OSVČ vedlejší.
Přiznání k dani z příjmu se ale problematika OSVČ hlavní/vedlejší netýká. Finanční úřad nerozlišuje, jestli jste OSVČ vedlejší nebo hlavní, žádnou slevu na dani za to nedostanete. Do přiznání k dani z příjmu za rok 2015 musíte uvést všechny své příjmy, tedy jak ty z podnikání (do Přílohy č. 1), tak ty ze zaměstnání (viz údaje v Potvrzení o zdanitelných příjmech).
Děkuji za odpověď. No já jsem později dohledal článek, kde se píše: Pokud příjmy ze zaměstnání převyšují příjem ze samostatné výdělečné činnosti, je samostatná výdělečná činnost považována za vedlejší zdroj příjmů.Pokud však příjem (po odpočtu výdajů) ze samostatné výdělečné činnosti je vyšší než příjmy ze zaměstnání (i když je pojistné zaměstnavatelem odváděno z vyšší částky než z minima), je samostatná výdělečná činnost považována za hlavní zdroj příjmů a OSVČ je povinna platit měsíční zálohy.
Ptal jsem se proto, že jsem se někde dočetl, že pokud příjmy ze SVČ přesáhnou příjem ze zaměstnání, je automaticky SVČ brána jako hlavní činnost. Nicméně jsem i tak překročil o pár tisíc nějaký limit 64 000 a musím sociálce zaplatit nemalou částku. Pokud bych ale spadnul do SVČ hlavní (což si nemyslím), byla by částka ještě mnohem vyšší a to už by bylo na provaz. Tak proto jsem se ptal, podle čeho se to měří.
Děkuji za odpověď. No já jsem později dohledal článek, kde se píše: Pokud příjmy ze zaměstnání převyšují příjem ze samostatné výdělečné činnosti, je samostatná výdělečná činnost považována za vedlejší zdroj příjmů.Pokud však příjem (po odpočtu výdajů) ze samostatné výdělečné činnosti je vyšší než příjmy ze zaměstnání (i když je pojistné zaměstnavatelem odváděno z vyšší částky než z minima), je samostatná výdělečná činnost považována za hlavní zdroj příjmů a OSVČ je povinna platit měsíční zálohy.Ptal jsem se proto, že jsem se někde dočetl, že pokud příjmy ze SVČ přesáhnou příjem ze zaměstnání, je automaticky SVČ brána jako hlavní činnost. Nicméně jsem i tak překročil o pár tisíc nějaký limit 64 000 a musím sociálce zaplatit nemalou částku. Pokud bych ale spadnul do SVČ hlavní (což si nemyslím), byla by částka ještě mnohem vyšší a to už by bylo na provaz. Tak proto jsem se ptal, podle čeho se to měří.
Píšete, že limit 64.000 Kč jste coby OSVČ překročil jen o pár tisíc. Zároveň ale naznačujete, že vaše příjmy ze zaměstnání jsou nižší než ty z podnikání. Jestli jste byl zaměstnán v pracovním poměru po celý rok, nebyl jste delší dobu nemocen a přitom vaše mzda za celý loňský rok byla menší než cca 64.000 Kč, tak je něco špatně. Vždyť minimální mzda byla loni již 9.200 Kč měsíčně, což dělá za rok 110.400 Kč.
Pokud si nevíte rady, doporučuji zavolat si přímo na sociálku, vylíčit jim všechny podrobnosti a požádat je, ať vám poradí co a jak. Možná jste při vyplňování přehledu za loňský rok nasekal ještě další chyby, o kterých ani nevíte.
A teď jsem špatně pochopil nejspíš reakci. Ano, jsem do toho trochu zamotaný. Čistý příjem ze SVČ byl okolo 80 000,-, kolik byl čistý příjem od zaměstnavatele teď přesně nevím. Proto jsem se ptal, jestli se porovnávají čisté příjmy, nebo hrubé při určování hlavní a vedlejší SVČ.
Mám nejspíš nějaký druh dyslexie na papírování :) ...nebo spíš stres
Problém je v tom, že se chcete řídit podle jakéhosi článku, který jste našel na internetu a přitom ani nevíte, jak jsou informace v něm staré. Pro vypracování daňového přiznání a ročních přehledů na sociálku a ZP potřebujete mít vždy aktuální informace, protože v této oblasti jsou často prováděny různé změny a co platilo před pár lety (nebo klidně i třebas jen před rokem), to už dnes platit nemusí.
Pro vyplnění přehledu pro sociálku doporučuji, abyste se řídil textem "Pokyny k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015", který naleznete na webu ČSSZ. Případně si zavolejte přímo na místně příslušnou sociálku - hlavu vám neutrhnou, jsou tam od toho, aby vám poradili.
Kdysi se pro zjištění, zda je podnikatel OSVČ vedlejší nebo hlavní, porovnávala výše příjmu z podnikání a ze zaměstnání. To už ale neplatí. Podle dnes platné legislativy jste považován za OSVČ vedlejší pokud:
- máte zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců
- jste důchodce,
- jste na mateřské/rodičovské dovolené,
- jste student do 26 let
- pečujete o dítě do 10 let nebo osobu blízkou
- vykonáváte vojenskou službu
Zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění je takové, ze kterého se odvádí pojištění na sociálku. Nepatří sem např. dohoda o provedení práce do 10.000 Kč, protože z té se pojistné neodvádí.
Ne vždy je potřeba sociálce dokládat, že jste OSVČ vedlejší. Často tam ty údaje už dávno mají (např. když vás váš zaměstnavatel přihlásil coby zaměstnance k sociálnímu pojištění). Domluvte se s nimi, co a jestli vůbec chtějí doložit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2016 13:27
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu. Jak poznám, že mé podnikání je považováno za vedlejší, nebo hlavní činností? Jsem normálně zaměstnaný a k tomu ještě podnikám. Náklady odečítám paušálem(nevedu účetnictví). Otázkou je, jak poznám, že můj příjem z podnikání byl nižší, nebo vyšší, než výplata u zaměstnavatele.
Z účtárny v zaměstnání jsem dostal Potvrzení o zdanitelných příjmech a já vůbec nevím které řádky s čím porovnat. Jestli porovnávat Úhrn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti s hrubým příjmem z podnikání, nebo s příjmem po odečtení nákladů, nebo si mám nějak zjistit můj čistý příjem v zaměstnání a porovnat...? Mám z toho už celkem nepříjemnou migrénu :( Daně si dělám sám.
Mockrát děkuji za rady