Přivýdělek na MD

• (neregistrovaný)

6. 4. 2016 10:51

Zdravim,
    jsem na MD a puvodni zaměstnavatel mi nabidl smlouvu na DPP. Prosim o radu, pokud budu mit vydelek do 5tis. zda musim odvadět socialni,  zdravotni, zalohu na dan a neprijdu o materskou za odpracovane dny?
    Děkuji, Kořinkova

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2016 11:37

Hanča (neregistrovaný)

Je rozdíl, jestli jste ještě na peněžité pomoci v mateřství (28 týdnů) nebo na rodičovském příspěvku. Pokud budete na RP, tak z DPP do 10 tisíc se odvádí pouze 15% srážková daň. Taky je možnost že si u DPP podepíšete prohlášení a nebudete mít daň žádnou. Ale DPP musí být uzavřená na jinou činnost než máte hlavní pracovní poměr !!!

• 7. 4. 2016 8:52

Kořinkova (neregistrovaný)

Haničko, děkuji za radu, ale vydelek nebude presahovat 5tis tak musim neco z toho odvadět? Jsem  nastupila na MD a zamestnavatel nesmi mne zamestnat driv nez po skonceni sestenedeli, takže nevim když odvedu z tech 5tis soc., zdrav., zalohu na dan zda ta prace se mi vyplati  :-\

• 7. 4. 2016 9:21

Hanča (neregistrovaný)

Proto se používá ta DPP, kde se neodvádí žádné pojištění jenom daň, ale musí být uzavřená na jinou činnost než je ta hlavní. Takže pokud jste zaměstnaná na hlavní prac.poměr např. jako účetní, tak na DPP můžete jít pracovat třeba jako skladnice nebo uklízečka apod.

• 7. 4. 2016 9:33

Lada (neregistrovaný)

Vy osobně z dohody neodvádíte žádné sociální a zdravotní pojištění, ani daň. To má udělat zaměstnavatel a vám vyplatit už čistou mzdu. Pokud po vás chce, abyste za sebe sama odváděla pojistné a daň, tak to je nesmysl, to by bylo možné jedině v případě, že byste měla živnostenský list a podnikala.

Co se týče dohody o provedení práce, tak do 10.000 Kč hrubého se z ní sociální ani zdravotní pojištění neodvádí, jen se srazí srážková daň ve výši 15% (kterou státu odvede zaměstnavatel, ne vy). Ale jak již bylo řečeno, nemůžete mít tu dohodu na stejnou práci, kterou pro zaměstnavatele již vykonáváte na hlavní pracovní poměr.

• 7. 4. 2016 10:02

Kořinkova (neregistrovaný)

Chapu a všem děkuji za rady  :) Přeji hezký den, Kořinkova :D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).