Ve chvíli kdy (po)zastavíte živnost, tak budete mít nějaké pohledávky z nezaplacených faktur.
K tomuto dni je třeba všechny pohledávky zdanit (tj. zvýšit o ně základ daně). Bohužel u tohoto nejde následně použít zdanění paušálními náklady.
Příklad:
Příjmy 100
Výdaje paušálem 60 % příjmů
Pohledávky 10
Základ daně 100 - 60 + 10 = 50
Pokud by však všechny pohledávky byly ke konci podnikání zaplaceny tak to bude vypadat takto
Příjmy 110
Výdaje paušálem 60 % příjmů
Pohledávky 0
Základ daně 110 - 66 + 0 = 44
Pokud daníte paušálem, tak je vhodné ukončit podnikání až ke dni kdy je vše zaplaceno (pokud vás netrápí platba zdravotního či sociálního pojištění - tj. pokud nemáte povinné zálohy).
Pokud máte skutečné náklady tak je to jedno.
Každopádně z hlediska živnostenského zákona je potřeba nejdřív ukončit činnost (provést poslední fakturaci) a pak teprve zajít na živnostenský úřad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 10. 2010 21:22
Dobrý den,
jsem OSVČ (živnost volná) a protože budu pozastavovat živnost ke konci roku 2010, chci se zeptat, jaké datum je pro mě kritické - zdali poskytování služeb (průběžné objednávání produktů klienty) či fakturace jako taková (spolupracující společnosti) anebo splatnost faktury (tedy připsání částky na účet)? Protože typová spolupráce affiliate poskytuje např. 2 měsíční prodlevu ve splatnosti - musel bych tedy činnost pozastavit již v listopadu anebo navadí, že ve chvíli, kdy nebudu podnikatel (osvč) mi přijdou peníze na účet - je to stále zdanitelné období pro rok 2010?
Díky moc za odpověď.