Dobrý den,
ve společnosti jste od roku 2013. Za rok 2015 jste měla mít nárok na plných 20 dnů řádné dovolené. Jedná se o dovolenou za kalendářní rok. Tato dovolená mohla být krácena dle ustanovení § 223 zákoníku práce o překážky v práci na straně zaměstnance (tj. o pracovní neschopnost či předchozí rodičovskou dovolenou). Doba čerpání mateřské dovolené je výkonem práce. Zaměstnavatel krátí za každých 100 neodpracovaných dnů (zameškaných směn) o 1/12 celkového nároku a za každých dalších 21 zameškaných směn o další dvanáctinu. Popisujete nárok 7 dnů řádné dovolené za rok 2015. Podle mého názoru a dle popsaného způsobu krácení by měl být vyšší. Spíše to bude zůstatek dovolené po jejím částečném čerpání před nástupem na mateřskou dovolenou, ne celkový nárok po krácení. To bych rozhodně prověřila.
V roce 2016 je třeba spočítat zameškané směny podle harmonogramu směn. Tolik směn, kolik byste odpracovala nebýt mateřské dovolené. Jistě jste při nástupu podepsala rozvrh týdenní pracovní doby. Zřejmě se jedná o po-pá, dobrovolná sobota vychází nad rámec stanovené týdenní pracovní doby, pravděpodobně je zaměstnavatelem považována za přesčas. Pokud je to takto, budete počítat zameškané směny po-pá v období od 1.1. do 10.3.2016 plus nečerpanou dovolenou z roku 2015. Záleží tedy na rozpisu směn a počtu nečerpaných dnů řádné dovolené z roku 2015.
Směny řádně přepočítejte a prověřte nárok za rok 2015. Je totiž možné, že o plný nárok na dovolenou za kalendářní rok, která se z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené nekrátí, vás připraví jen několik dnů. V takovém případě by skutečně vycházel nárok na dovolenou za odpracované dny, pouhé 2/12 z celkového nároku.
Hezký den přeje Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2016 10:07
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně nároku na dovolenou za rok 2016. 28.8.2015 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou,která trvala do 10.3. 2016. Od 11.3. jsem na rodičovské dovolené a zároveň čerpám řádnou dovolenou od zaměstnavatele za rok 2015, kdy mi vznikl nárok na 7 dní.
Nějak nemůžu dopočítat, jestli mám nárok na všech 20 dní nebo jen poměrnou část dovolené za rok 2016. Jde mi o to,že nevím,co znamená,,odpracovaných 60 dní".
Zda-li se bere pouze pracovní týden, tedy po-pá nebo kalendářní dny. Pracovní doba ve firmě je po-pá 7:00 - 16:30 a v soboty 7:30 - 11:30,kdy záleží na zaměstnancích, jak se domluví,kdo bude sobotu dělat.(takže teoreticky bych mohla odpracovat klidně i 3 a více sobot) Vůbec tedy netuším, jak si nárok na dovolenou spočítat.
Pracovní poměr mám na dobu neurčitou a u firmy jsem začínala v dubnu roku 2013.
Předem moc děkuji za odpověď.
Marková Klára