No já začnu trochu od lesa
ad minerálka a svačina: tak to je dneska standard ... přece nebudu běhat kolem řemeslníka se svačinou ... a už minimálně deset let nevím o žádném řemeslníkovi, který by něco takového požadoval ... i kafe si vařili ve vlastní konvici v dílně ...
ad ten zbytek: Uzavřeli jste ústní smlouvu o dílo. Vy jste zřejmě porušil i § 632 občanského zákoníku a nevydal jste potvrzení o objednávce, které mimochodem musí obsahovat předmět díla, rozsah, jakost, cenu a dobu do kdy má být zhotoveno.
Dále občanský zákoník jasně stanoví, že pokud na něco je technická norma tak musíte postupovat podle ní (a je jedno co si zákazník přeje). Pokud soudní znalec řekne, že podle ní postupováno nebylo, tak je jenom na vás sehnat si soudního znalce, který provede znalecký posudek ve váš prospěch. A pak záleží na tom jak rozhodne soud.
V případě, že se s vámi bude soudit, tak 100 % vyhraje, pokud neprokážete, že jste postupoval v souladu s technickou normou. A vy zaplatíte nejen náhradu škody, ale i soudní výdaje.
Jo ještě mě napadla jedna možnost jak z toho vybruslit ... tvrdit, že to nebyla smlouva o dílo, ale zaměstnanecký poměr ... ono totiž lze uzavřít pracovní poměr ... respektive dohodu o provedení práce i ústně ... jenomže to by pak bylo slovo proti slovu a vy byste museli prokazovat, že jste pracovali ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 10. 2010 19:30
Dobrý den. Obracím se na Vás dotazem. V létě jsem s kamarády četl inzerát. Člověk hledal někoho na zhotovené díla na stavbě. Chtěl vybetonovat podlahu a položit dlaždice. Jsem inv. důchodce a chtěl jsem si přivydělat. Ozvali jsme se telefonicky. Na stavbu jsme se přijeli podívat, domluvili ústně podmínky. Práci jsme se dohodli udělat formou výpomoci, že nejsem firma, že nemáme ŽL. A že to uděláme levněji. Emailem jsem mu dál návrh : že celková práce bude stát 22 000.- Kč, kterou by vyplatil na dvě splátky, vždy po kontrole zhotovené práce.
Materiál, to znamená - 7m3 betonu CP20 v celkové částce 18 000.- Kč včetně dopravy.
Tento beton bude dovezen postupně na 4x a vždy si on osobně zaplatí dopravu a materiál u řidiče při odběru. Dodání materiálu jsem zajistil včetně dopravy. Faktury byly vystavené na mě. Práce začaly probíhat od 7.7. Objednávatel díla platil beton a dopravu jak jsme se dohodli emailem. Byl spokojený, faktury za materiál a dopravu si nechal.
Dne 9.7. mi zaplatil objednavatel 11000 Kč zálohu. Bylo to pro mě a dva kamarády co se mnou dělali. Sepsal doklad o převzetí zálohy s dodatkem na formátu A4, vyhotoveno na PC. Doklad o převzetí zálohy obsahoval kdo komu kolik Kč předal, naše adresy, R.Č, podpisy obou a dodatek, že budu postupovat dle stavebních norem atd., že naším autem podlahu odzkoušíme a pokud se dlaždice na podlaze uvolní, tak opravu provedu do 14 dni na své náklady. A že doplatek 11000 Kč bude vyplacen po dokončení prací v požadované kvalitě. V jakém termínu by měly být práce dokončeny to tam nebylo. Práce jsme přerušili, mělo se týden počkat, aby beton zatuhnul a potom dokončit prací spárováním dlaždic. Také 12.7. poslal email, že spárovat můžeme až za 3 měsíce, tj. 12.10, až beton vyschne a poslal mi fota mokré podlahy.
Nemělo se na podlahu vstupovat, aby se dlaždice neuvolnili. To jsme se dohodli. Ale objednavatel již druhý den na nezatuhnutou podlahu vlezl, podlahu fotil a dlaždice tím uvolnil. Poslal mi reklamaci dop. dopisem, že dlaždice z 75% nedrží. Vypsal vady, které mu sepsal inženýr, dle ČSN apod. A že práce nebyly ze strany investora přebrané. Celý text reklamace byl sepsán 29.7. a formou jako by jsem byl firma, že smlouva byla uzavřená na základě zákona č.513/1991 obchod. zákoníku. A že škoda vyčíslená investorem je na materiálu atd. 100000 Kč, technické řešení jak podlahu opravit atd. Také mi volal a tvrdil že nevěděl, že nemáme ŽL a že po podlaze nechodil. Což je blbost, jinak by se dlaždice neuvolnily.
Tento dopis a telefon mě rozčílil a tak jsem napsal objednavateli dop. dopis, že dobře věděl že nejsme firma, že mám na to svědka a že kdyby mu to dělala firma, tak by to měl dražší. A že částka vyčíslené škody je nesmyslná. A že u prací byl, tak je mohl zastavit, což neudělal, byl spokojen. Kdyby dodržel všechny podmínky, na kterých jsme se dohodli, tak by nebylo práci dokončit problém, ale v říjnu jsme měli odjet dlouhodobě do zahraničí a tak jsem mu to nedokončil. Už mě na adrese nezastihl, ani poštu jsem si nepřebíral. Před několika dny mi přišel email, že jsem porušil § 633,420 občanského zákoníku, fotka jak dělám podlahu, kopie posudku od soudního znalce, v kterém bylo že jsme udělali technologickou nekázeň,že je dlažba nepoužitelná a není způsobilá užívání a že se musí vybourat až na izolaci a jiné bláboly a nafocený rozpočet cenové nabídky na demolici podlahy vypracovaný firmou. A že věří, že mu škodu uhradím nebo navrhnu způsob splátek nebo jiné řešení. Na email jsem neodpovídal. Nejsem si vědom žádného pochybení, dělali jsme to jak on chtěl, dal nám jen 11000Kč a nezaplatil dodatečné jízdné, které jsme mu dělali navíc. Když práce probíhaly, tak nám nepodal ani vodu, minerálku nebo svačinu. Byl to hulvát. Tak nevím co by po mě mohl chtít a kde tím směřuje. Neměl s námi sepsanou žádnou smlouvu, ani do kdy chce podlahu mít dokončenou, jak kvalitně nebo něco podobného. Dělali jsme to jak chtěl. Zavinil si to sám. Musel počítat s tím, že nějakou vadu to může mít. Kdyby přišlo k soudu, tak podlahu mohu dokončit třeba na podzim roku 2013, ale když jsme to dělali jak on chtěl, tak tam můžou být velké chyby a musel by do toho vložit další peníze. To by asi nechtěl. Všechny soudní výlohy zaplatí on ! Co od něho mohu čekat? Může se úspěšně se mnou soudit a za těchto podmínek vyhrát? Když nemá skoro nic v ruce. Za odpověď děkuji.