Co se týče dohod:
U DPP daň odvádí zaměstnavatel. Pokud máš uzavřenou u jednoho zaměstnavatele DPP na více než 10.000 Kč za měsíc, podléhá DPP odvodu sociálního a zdravotního pojištění (to za tebe má též odvést zaměstnavatel) a odvádí se z ní tzv. zálohová daň (z dohody do 10.000 Kč se odvádí tzv. srážková daň; oboje má na starosti tvůj zaměstnavatel). Pokud bys měl takovýchto dohod v jednom měsíci více než jednu (třeba 2 dohody, každou z nich na 12.000 Kč), budeš mít automaticky povinnost podat za ten rok přiznání k dani z příjmu, a to z toho důvodu, že máš v jednom měsíci 2 různé zaměstnavatele. Pokud máš jen dohody do 10.000 Kč, případně jen jednu dohodu v měsíci s částkou vyšší než 10.000 Kč, tak ti povinnost podat přiznání k dani z příjmu z toho titulu nevznikne. Dávej si pozor na uplatnění slevy na dani - nesmíš v jednom měsíci uplatňovat slevu u více zaměstnavatelů, vždy jen u jednoho.
Limit 300 odpracovaných hodin se posuzuje pro každého zaměstnavatele zvlášť, tj. klidně můžeš v rámci jednoho kalendářního roku pracovat pro zaměstnavatele A celkem 299 hodin ročně, pro zaměstnavatele B taky 299 hodin, pro zaměstnavatele C rovněž 299 hodin atd. Problém by byl, kdybys třeba pro zaměstnavatele A pracoval v daném roce 301 a více hodin.
Smluv o dílo můžeš podepsat kolik chceš, bez ohledu na to, jestli jsi překročil limit 30.000 Kč. Ale pokud budeš mít v jednom roce celkový příležitostný příjem vyšší než 30.000 Kč, tak budeš mít povinnost podat přiznání k dani z příjmu a budeš muset odvést ze svého příjmu finančnímu úřadu daň z příjmu. Povinnost podat daňové přiznání závisí na výši příjmu, ne na tvém věku.
Vidím tu ale tak trochu problém v tom, že limit 30.000 Kč se týká tzv. "příležitostného příjmu", přičemž je jedno, jestli na ten příjem máš uzavřenou smlouvu o dílo nebo ne (i když smlouva o dílo je v tomto případě častou variantou). Hlavní je ta částka 30.000 Kč za rok a to, že se skutečně jedná o PŘÍLEŽITOSTNÝ příjem. Což je příjem opravdu nahodilý: třeba jednou za rok prodám jablka z vlastní zahrádky, jednou za uherský rok prodám svůj starý notebook nebo obnošené oblečení... Ty to ale, jak sám píšeš, vykonáváš soustavně. Soustavná činnost vykonávaná za účelem zisku, to už je podnikání a je k tomu nutné živnostenské oprávnění.
Podle mě by nejlepší variantou bylo uzavírat s každým zákazníkem dohodu o provedení práce. U každého z nich můžeš odpracovat za rok až 300 hod. a pokud nebudeš mít v jednom měsíci příjem zdaněný zálohovou daní od více než jednoho zaměstnavatele, nebudeš mít povinnost podávat přiznání.
Super, děkuji moc. Aha, v tom případě máte pravdu, budu muset použít DPP.
Ještě co se týče té DPP, když podepíšu prohlášení poplatníka daně (nevím jestli jsem ho pochopil dobře, snad to píšu správně), tak to si potom daň odvedu sám.. Tzn. od zákazníka (v tomto případě asi už zaměstnavatele) dostanu celou část a těch 15% odvedu já, ne? Akorát co potom sociální a zdravotní?
Děkuji.
-jz
Ne. Když podepíšeš prohlášení poplatníka, na první straně si označíš, že uplatňuješ slevu na poplatníka a slevu na studenta. O tyto slevy ti zaměstnavatel při výpočtu mzdy poníží daň. Pokud bude daň nižší než sleva, tak nebudeš platit žádnou daň. Pokud bude daň vyšší než sleva, tak ti bude tento rozdíl stržen ze mzdy. To udělá tvůj zaměstnavatel a ten tuto částku také pošle finančnímu úřadu.
Podotýkám, že nesmíš slevy na dani uplatnit v jednom měsíci u více zaměstnavatelů. Tj. pokud máš třeba v květnu 4 dohody, každou u jiného zaměstnavatele, tak pouze u jedné z nich smíš uplatnit slevy a u ostatních tří už nikoli.
Pokud budeš mít dohodu o provedení práce na vyšší částku než je 10.000 Kč za měsíc, tak podléhá též odvodu sociálního a zdravotního pojištění. To odvádí také zaměstnavatel. Tobě bude toto pojištění v příslušné výši strženo ze mzdy. Čili ze mzdy ti pak bude strženo sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň - o tyto částky dostaneš méně a žádné instituci nikam nic posílat nebudeš, to dělá zaměstnavatel. Pokud budeš mít dohodu na nižší částku než 10.000 Kč, tak se z ní žádné sociální a zdravotní pojištění neodvádí, jenom daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2016 15:00
Dobrý den,
jsem sedmnáctiletý student a přivydělávám si tvorbou internetových stránek. Momentálně mám všechny zakázky buď na DPP, nebo smlouvu o dílo. Teď tedy předpokládám, že žádné daně platit nemusím - u DPP jsem akorát limitován 300 odpracovanými hodinami a smlouvou o dílo 30 000,- Kč?
Akorát nyní se dostávám do problému, že tyto limity nejspíš překročím a nevím si rady, co dál. Pokud tedy s příštím zákazníkem podepíšu smlouvu o dílo, budu už muset odvádět daň? To budu muset podat daňové přiznání, stejně jako zletilý občan? Popř. můžu vůbec podepsat smlouvu o dílo, pokud překročím těch zmíněných 30 000,- Kč?
Pokud ne, poradili byste mi prosím nějakou alternativu, jak legálně fakturovat? Nebo jak to řešíte Vy, jiní studenti?
Ještě bych se zeptal, pokud budu mít příjem z DPP řekněme 15 000 a podepsanou smlouvu o dílo na 10 000, sčítají se, nebo můžu na smlouvu o dílo odpracovat zakázku za dalších 20 000?
Teď jsem o tomto hodně hledal, ale jednak z toho nejsem moc moudrý, ale hlavně si nejsem jistý, že dané zákony pořád platí apod..
Předem děkuji za odpověď.
Jiří Zikeš