Nahlášení úřadům

• (neregistrovaný)

27. 10. 2010 10:06

Zdravím, chci se jen zeptat jestli  když si založím živnost a podnikání mám jako vedlejší mám to hlásit zdravotní pojištovně nebo jí zo živnosták nahlásí sám? Zatím mi přišel pouze dopis ze SSZ, tomu jsem uvedla že je to jako vedlejší činnost ale zdravotní mi nic neposlalo ani žádné peníze zatím nežádalo.
    Díky a pěkný den,
    Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 10. 2010 11:00

Rop

A vyplnila jste na živnostenském listu příslušný formulář? Jeden je na živnost, jeden pro sociálku, jeden pro zdravotní pojišťovnu a jeden pro finančák. Zpět posílá něco jen finančák (registraci k daním) a sociálka (přehled pro platby záloh). Zdravotní pojišťovna nic neposílá ... neboť při vedlejší činnosti se zálohy neplatí (a pokud jste zaměstnaná tak ani v dalších letech není tato povinnost).

• 27. 10. 2010 11:34

Jana (neregistrovaný)

Co vím tak jsem vyplnovala jen jeden formulář...Tak nevím:-/
      A k tomu sociálnímu - jaké zálohy? O tom nic nevím, každý mi říkal že pokud je to vedlejší činnost tak prostě nic neplatím...

• 27. 10. 2010 11:51

Rop

V prvním roce neplatíte zálohy ani na sociálním ani na zdravotním.

Za první rok ovšem musíte doplatit doplatek, který vznikne na základě přehledů:
      a) zdravotní pojištění - doplácí se vždy pokud vykazujete daňový zisk
      b) sociální pojištění - doplácí se při daňovém zisku nad 56.000 Kč za rok (případně pokráceno o kalendářní měsíce poměrnou části, pokud podnikání trvá kratší dobu)

U zdravotního pojištění v dalších letech neplatíte zálohy jen pokud:
      a) máte v předchozím roce ztrátu
      b) jste zaměstnaná
      Jinak se zálohy platí ... ovšem ve vypočtené výši, nikoliv v minimální.

U sociálního pojištění v dalších letech se zálohy neplatí pokud máte v předchozím roce ztrátu či zisk do 56.000 Kč.

Jinak k tomu nahlášení - sociálka posílá přehled vypočtených záloh i když tam jsou samé nuly ...

A zda jste nahlášená ... stačí zvednout telefon a obvolat sociálku, zdravotní pojišťovnu a finanční úřad ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).