Telefonáty při jednání s klientem v úřední den

• (neregistrovaný)

18. 5. 2016 11:56

Jak postupovat, při vyřízení právě volajícího, služebního nebo soukromého, hovoru při přítomnosti jiného klienta  v kanceláři v úřední den v rámci pravidel slušného chování?
    1- vyvěsit pevnou linku - nikdo se nedovolá, ani nadřízený, ale  jednání s klientem, který se dostavil osobně  probíhá v klidu
    2- nezvednout PL a nechat stále zvonit,  ztlumit zvonění na pevné lince - při zvonícím telefonu je špatná soustředěnost na osobní jednání.
    3- zvednout PL a říci, ať si zavolá později a zavěsit, je špatně, protože klienti v úř. den chodí stále. A telefon  zvoní stále.
    4- zvednout Pl, vyřizovat hovor a  nechat klienta, který  přišel osobně, čekat i 3/4 hodiny než je  hovor vyřízen, mi přijde jako  vrchol neslušnosti vůči němu.  Omluva referenta sedícímu klientovi, který vše slyšel a musel trpně naslouchat a přihlížet cizímu hovoru, není adekvátní.
    5-volá  dítě nebo prarodič  referenta na  soukromý mobil  - omluvit se klientovi, rychle vyřídit hovor a pak se mu věnovat nebo  souk. mobilem přijímat pouze sms - senioři však mají problém se psaním, tak raději volají.  Nebezpečí,  že volající volá naprosto zbytečně  z nudy  nebo problém není v žádném případě možno po telefonu vyřídit  a  velmi tím referenta rozčílí před klientem, tady je .

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2016 13:02

Inkvizitor (neregistrovaný)

Zdravím, z manažerské literatury mám tyto poznatky:

1. Pakliže v klientově přítomnosti přijmu hovor, dávám mu tím najevo, že pro mě není tolik důležitý - což je špatně.
      2. Osobně využívám velmi jednoduchou cestu - napsal jsem si mobilní aplikaci na míru, v níž si nastavím text autoodpovědi na základě potřeby, a před zahájením schůzky nebo jednání ji aktivuji. Po skončení schůzky se volajícím ozvu.

P.S. Ředitelka jednoho významného německého vydavatelství uvedla, že její děti jsou pro ni tak důležité, že nezávisle na etiketě smějí volat kdykoliv :-)

• 18. 5. 2016 17:04

Petr (neregistrovaný)

Nepoužívat zastaralou synchronní komunikaci (telefon) a vše řešit jen asynchronně (email, Skype chat atd.). Problémů jen ubyde.

• 18. 5. 2016 17:26

Inkvizitor (neregistrovaný)

To Petr: No nevím nevím, já myslím, že telefonní komunikace ještě drahně let zastaralá nebude. Komunikovat s klienty jen přes Twitter a spolo. radil i Carlos Slim Helú už před cca třemi roky a já mu to neberu, ale dle mého názoru je to nesmysl a nelze to chápat univerzálně - záleží právě na té konkrétní klientele.
      Ze zkušenosti vím, že kdybych odboural "zastaralou" komunikaci přes telefon a své klienty odkázal na Skype chat anebo i email, zaručeně budu maximálně do dvou týdnů bez cca 70% těchto klientů.
      Zkrátka - živý kontakt bude potřeba vždy, řadu věcí také řeším a snažím se řešit emailem, ale někdy je prostě třeba zavolat a řešit operativně.

• 19. 5. 2016 8:11

MonikaSh

Já nechávám telefon zvonit a věnuji se dál klientovi a pak zavolám zpět. A to i když mi volá matka (protože to je pak hovor na hodinu......). Považuji to za neslušné. Moji kolegové mě za to peskují a zvedají telefon vždy. Asi, že by pak museli zdůvodňovat, proč na to číslo volali.

Mě spíš vadí, že když přijde podnikatel něco vyřizovat a zazvoní mu mobil, tak ho hned zvedne a začne něco řešit. To vždycky zvednu obočí jako pan Spock.

• 20. 5. 2016 19:09

Michal Zobec (neregistrovaný)

to záleží na tom kdo mi volá, ve většině případů příchozí hovor zamítnu s automatickou sms, že mám poradu a ozvu se později. pokud volá někdo kdo volá málo nebo to vypadá na něco důležitého pokusím se to vyřídit jen velmi krátce do minuty, určitě to neřeším před cizími lidmi.

• 26. 5. 2016 23:12

Pavel (neregistrovaný)

jen k bodu 2. - tohle dnes umí každý chytrý mobil , netřeba psát si aplikaci

2. Osobně využívám velmi jednoduchou cestu - napsal jsem si mobilní aplikaci na míru, v níž si nastavím text autoodpovědi na základě potřeby, a před zahájením schůzky nebo jednání ji aktivuji. Po skončení schůzky se volajícím ozvu.

• 27. 5. 2016 7:21

MonikaSh

Tohle jde u mobilů, ale pevná linka žádné apky a smsky nemá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).