Živnostenský list si vyřídíte na živnostenském odboru vašeho městského úřadu. Stojí to 1.000 Kč.
Co se týče sociálky, zdravotní pojišťovny a finančního úřadu, tak se neplatí poplatky, ale pojištění a daň z příjmu. Jak vysokou budete platit daň a jak vysoké pojistné, to vám tady nikdo nespočítá, neboť na to má vliv mnoho různých faktorů, nestačí jen říct "budu mít měsíční obrat 5 tisíc".
Přiznání k dani z příjmu se podává nejpozději do konce března následujícího roku. Tj. na podání přiznání za rok 2016 máte čas do 31.3.2017. Tehdy také zaplatíte případnou daň.
U sociálního a zdravotního pojištění se platí měsíčně zálohy na pojistné a příští rok se cca do konce dubna podávají na sociálku a zdrav. pojišťovnu přehledy o výši pojistného, v nichž si vypočítáte, jak vysoké pojistné máte platit za uplynulý rok, a také jak vysoké zálohy budete mít do budoucna.
Doporučuji přečíst si web Jakpodnikat nebo nějaký podobný, případně si nechat udělat školení od nějakého odborníka (účetní, daňový poradce). Podle vašich dotazů je vidět, že tomu vůbec nerozumíte, takže toho odborníka rozhodně potřebujete.
Děkuji za odpověď. Mám o tom zjištěné docela dost načetla jsem dost velké množství článků. Jenže problém je ten že bych do podnikání vstupovala bez kapitálu a jde mi o to,aby mě to v březnu nezrujnovalo ty částky za pojištění. když někde čtu že to může být až třeba 20 a více tisíc. takovou částkou nedisponuji a asi nikdy nebudu..
Ještě jednou děkuji a dám na Vaše rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2016 11:05
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda-li by jste mi mohly poradit se založením živnosti na výrobu a prodej bižiterie. Co vše je potřeba vyřídit a také poplatky které to sebou nese(sociální,zdravotní a samozdřejmě dań) Jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr a zaměstnavatel za mě odvádí zálohy na soc a zdrav. Kdyby byl například měsíční obrat 5 tisíc,kolik bych z toho musela zaplatit státu na těchto poplatcích? Živnost bych měla jako vedlejší.
Děkuji moc za odpověď
S pozdravem
Karolína N.