Převod živnosti na syna

• (neregistrovaný)

28. 10. 2010 20:44

prosím o radu, jak co nejjednodušeji převést zemědělskou živnost na syna, já odcházím do důchodu, ve firmě je odpisovaný majetek, jsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci a skutečné náklady, děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2010 13:24

AFUK (neregistrovaný)

Česká živnost není převoditelná ani prodejná, nežijeme v otrokářském systému. Váš syn si musí založit vlastní živnost, raději ale firmu registrovanou v obchodním rejstříku a na tento nový subjekt se převede majetek Vás - živnostnice. Budete muset navštívit právníka, advokáta, který Vám poradí jak to vyřešit s daněmi, jestliže to je v rámci blízkých příbuzných. Když by jste nebyla živnostnice, ale měla podnikání jako společnost s ručením omezeným, převedla by jste pouze Váš společenský podíl (s nejvěší pravděpodobností bez zdanění).

• 6. 11. 2010 17:33

Václav Říha (neregistrovaný)

Nevím jaká jsou současná pravidla, ale poptejte se na SZIF. Dokonce na to pamatuje zákon o dani z příjmu. Poslední převod jsem dělal již nějaký rok nazpět a tak nevím ani jaké dotace dnes můžete v tomto případě dostat.

• 10. 11. 2010 15:45

bez přezdívky

Dobrý den,
      snad vám s odpovědí pomůže dnešní článek
      http://www.podnikatel.cz/clanky/dan-z-prijmu-dary-v-souvislosti-podnikani/
      S pozdravem
      Daniel Morávek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).