Správné vystavení dokladu

• (neregistrovaný)

7. 10. 2006 13:04

Dobrý den.Jsem plátce DPH,zaplatil jsem firmě,která není plátce DPH, za provedené práce.Částka je cca 30000,-,stačí,když vypíši jen výdajový doklad,nebo musím vystavit fakturu s výd.dokladem.Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2006 13:25

Zuzana (neregistrovaný)

Re: Správné vystavení dokladu
      Pokud mě smysly neklamou,tak Vy obdržíte od firmy která Vám provedla práce fakturu,kde však nebude uvedeno DPH ,pokud jak píšete není plátce DPH(tzn.že Vy si dph nemůžete nárokovat) a vy vystavíte výdajový doklad (do svého účetnictví) na úhradu této faktury (opět bez DPH).Samozřejmě pokud jste platil hotově,měl by jste od té firmy obdržet jimi vystavený příjmový doklad na částku kterou jste uhradil.

• 7. 10. 2006 14:50

Jan (neregistrovaný)

Omlouvám se,napsal jsem,že vystavím Fa.,tj,omyl.Ona firma Fakturu nevystavila,takže stačí si podepsat výd.a příj.doklady na předanou hotovost,ano?

• 7. 10. 2006 15:15

Zuzana (neregistrovaný)

Také se omlouvám,ale v tomto si nejsem 100% jistá,zda stačí výdajový a příjmový doklad,zda není potřeba mít fakturu.Zatím jsem se s tím nesetkala,mě většinou všechny firmy (i neplátci DPH) vystavují fakturu s tím,že buď vystaví i příjmový doklad na hotovost nebo alespoň napíší na fakturu že hotovost přijaly.Dle mého názoru je to také lepší,že máte jeden doklad do evidence pohledávek (faktur) a spárujete si to s výdajovým dokladem-úhradou.Ale opravdu teď nevím,snad se vyjádří ještě někdo, kdo vám lépe poradí.

• 7. 10. 2006 16:08

Olda (neregistrovaný)

Přečetl jsem si příspěvky - praxe je taková, jak uvádí Zuzana. Při kontrole byste určitě neuspěl s výdajovým dokladem, i kdyý by byl podložen příjmovým dokladem dodavatele. Měl by být doložen alespoň dodací list, na kterém bude rozepsán rozsah prací s cenami.

• 7. 10. 2006 16:14

Eva M. (neregistrovaný)

Podle mého názoru je úplně jedno, jestli ten papír bude nazván výdajovým dokladem, fakturou, dodacím listem, prodejkou, paragonem atd. Podstatné je, jestli má všechny náležitosti!!! Tj. především řádné označení obou stran (jméno či název, adresa, IČ, příp. DIČ, datum vystavení, u plátců DUZP, a ZA CO se platí, tj. předmět dodávky specifikovaný tak, jak je třeba. A samozřejmě označení toho, že bylo placeno hotově. Pokud se vám toto všechno vejde třeba jen na kousek papíru 10x10 cm, tak je to OK :-)) Některé firmy plodí i kvůli dodávce za pár korun velkou fakturu A4, příjmový doklad A4 a dodací list A4, přičemž většina papírů je téměř prázdná, ale vypadá to ohromně "ouředně" :-)))

• 7. 10. 2006 16:50

Olda (neregistrovaný)

S tímto souhlasím. Důkazní tíha však leží na podnikateli, většinou se rozsah prací za 30000,-Kč nerozepíše na příjmovém dokladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).