Přechod z paušálu na skutečné výdaje - skladové zásoby

• (neregistrovaný)

1. 1. 2017 21:21

Ahoj,jsem OSVČ a za rok 2016 budu v daňovém přiznání uplatňovat výdajový paušál, ale letos bych chtěl přejít na skutečné výdaje. Co mi pořád vrtá hlavou je, jak to udělat s nespotřebovanýma skladovýma zásobama. Něco jsem si o tom načetl, ale pořád mi to není jasné. Modelový příklad: dejme tomu, že na přelomu roku jsem měl skladové zásoby nákupní ceny 150 000 a prodejní ceny 250 000. Jak se s tím účetně vypořádat? Předem díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2017 7:34

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,
      přecházet z paušálu na daňovou evidenci můžete a také naopak, můžete také kombinovat paušál a daň. evidenci pokud máte více zdrojů příjmu, pouze ale pokud jde o jiný druh příjmu  -jiný § ( např. příjem dle §7 - podnikání + a §9 příjmy z nájmu.). Kombinace naopak není možná pod jedním § ZoDP.

Účetně nic neděláte, paušál ani daňová evidence nejsou účetnictvím, veškeré opravy provádíte opravou základu daně ( předchozího období ) pomocí dodatečného DP a opravného přehledu na OSSZ.

O co všechno se upravuje DZ v DPFO, najdete ve vyhledávači, stačí zadat text : Přechod z daňové evidence na paušální výdaje a naopak

jde zejména o výši pohledávek, závazků , nespotřebovaných zásob a rezerv. 

• 2. 1. 2017 20:08

Michal (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji za Vaši odpověď. To, že lze v některých případech uplatňovat jak paušál, tak skutečné výdaje, je pro mě novinka.

Abych se ale vrátil k původnímu tématu - nastudoval jsem už snad všechny materiály, co jsem k řešené problematice našel a stále mi není jasná jedna věc - pokud v DP za rok 2016 (poslední rok, kdy uplatňuji paušál) uvedu ještě cenu nespotřebovaných zásob (a tím pádem tyto zásoby tedy i zdaním) a tyto zásoby prodám v roce 2017 (tedy v roce, když už budu mít daňovou evidenci), tak přeci není možné abych je danil ještě v DP za rok 2017. Navíc bez jakéhokoliv nákladu, protože náklad na pořízení jsem měl v roce 2016, tedy v době, kdy jsem uplatňoval paušál. Vlastně bych tak danil zboží, které jsem za r. 2016 zdanil jakožto nespotřebovanou zásobu a v době jeho prodeje, tedy v roce 2017 bych jej zdanil znovu, navíc v plné výši, neboť výdaj na jeho pořízení proběhl v roce 2016.
      Uniká mi něco?

• 3. 1. 2017 0:21

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

pokud jako OSVČ  uplatníte %- ní výdaje, evidujete pouze tzv. příjmy z podnikání. Pokud nakoupíte zásoby např. za 100 a také je zaplatíte, byl by to v DE výdaj na podnikání, pokud máte ale %-ní výdaje, sledujete pouze inkasované příjmy z prodeje těchto zásob, a pokud prodáte polovinu máte v příjmech 50 + marži a z příjmu si uplatníte výdaje %-tem. ( např. 60%  ale toto % je dané finanční správou a nekoresponduje s reálnou hodnotou - někdy je pro poplatníka výhodné - někdy ne ) tedy v uplatňování tzv.paušálu  Vás v podstatě výdaje na podnikání nezajímají ( jen příjmy )

V DE OSVČ ( kdy uplatňujete skutečné příjmy / výdaje ) by byl nákup zásob za 100 výdaj v podnikání, prodej naopak tržbou ( rozdíl  příjmů z podnikání a výdajů na podnikání bude tvořit daňový základ )

V DP k DPFO to vypadá takto :

A ) % ta - máte jen evidované příjmy  za prodej 1/2 zásob 50+nějaká Vaše marže ( např. 20 ) tedy celkem příjmy = 70 z toho paušál výdajů 60% tj. 42 = ZD (70-42) =28 z toho zaplatíte 15% daň

pokud přecházíte uděláte si dodatečné DP a Váš ZD zvýšíte o nespotřebované ( neprodané ) zásoby, pokud máte 1/2 zásob neprodaných, zvýšíte korekcí ZD o hodnotu 50 tedy původní ZD 28 + 50 bude nově 78 z toho 15% daň

A samozřejmě upravíte přehled pro OSSZ a také bohužel následující rok pokud ty zbytky zásob rozprodáte, zase máte příjem z podnikání a to zase zdaníte a o to více, pokud budete mít oproti tomu méně výdajů.

Takže je to pro Vám nevýhodné ale jde o načasování, zkuste se zamyslet nad tím, že změníte %- ní paušál na DE teprve v momentě kdy již žádné " nespotřebované zásoby jako na skladě mít nebudete " potom je situace jiná a to v smyslu, že není co dodaňovat, tedy jen změníte metodu a žádné dodatečné DP na FÚ nepodáváte.

Co tomu říkáte ?

• 3. 1. 2017 18:50

Michal (neregistrovaný)

Dobrý den,

děkuji za vyčerpávající odpověď, teď už je mi to zcela jasné. Nešlo mi to do hlavy, protože vlastně dochází ke dvojímu zdanění - v DP za rok, kdy ještě uplatňuji paušál, neprodané zboží zdaním jakožto skladové zásoby a v roce následujícím (kdy už budu uplatňovat DE), kdy dojde k prodeji těchto již zdaněných zásob, je zdáním znovu (neboť je zdaním znovu jakožto příjem z podnikání).

Nad změnou paušálu na DE teprve v momentě se zamýšlím, nicméně změnu mohu provést pouze na za celý rok, nikoliv z měsíce na měsíc, rozumím tomu správně? A být další rok na paušálu by pro mě bylo nejspíš o dost nevýhodnější, než zdanit nespotřebované zásoby.

Nicméně pokud tomu dobře rozumím, tak čistě teoreticky by pro podnikatele v mojí situaci bylo bylo řešením toto: - veškeré nespotřebované zásoby dne 31.12. (tj poslední den v roce, ve kterém se uplatňuje paušál) někomu prodat a následujícího dne, tedy 1.1. (tj. první den v roce, ve kterém bude uplatňovat DE) je od něj za stejnou cenu zase odkoupit. Sice by tak došlo k navýšení DZ v roce, kdy uplatňuje paušál a to o 60% z ceny, za kterou by nespotřebované zásoby prodal, ale zase by v dalším roce, kdy bude vést DE, měl náklad ve výši nákupní ceny toho zboží.

Co si o tom myslíte?

• 4. 1. 2017 7:33

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den.

ano změnu z %-ního paušálu na DE lze u OSVČ realizovat z roku na rok, DP podáváte ročně, jak bylo popsáno, změnu metody promítáte úpravou ZD v dodatečném DP za uplynulé zdaňovací období.

Vaše řešení je možné, musíte si spočítat co je výhodnější, jestli zásoby dodanit, odprodat a zase koupit, odsunout změnu a zásoby vyčerpat. Počítejte i s tím, že máte li paušál, sledujete jen tržby, pokud něco prodáte budete danit v DP  vždy, %-ní výdaje jsou počítány vždy z tržeb. Naopak v DE jedete na reálné příjmy a výdaje, není žádnou anomálií že nákupy zásob / zboží v DE  převýší tržby ( prostě neprodáte v daném roce všechno zboží ), pak můžete skončit ztrátou, ze které nic nedaníte.

Těch možností je více, musíte si to optimalizovat podle Vaší situace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).