dobrý den,
jako pro aktuálního neplátce pro Vás platí :
dodáte zboří do EU ( nepodnikateli - občan tzv. osoba nepovinná k dani) = nevzniká registrační povinnost, jde o tzv. "zasílání do EU" ale musíte sledovat limit obratu v dané zemi EU, v případě překročení se registrujete, jinak bez DPH)
dodáte zboží do EU ( podnikateli neplátci DPH) = nevzniká registrační povinnost ( bez DPH )
dodání zboží do EU ( podnikatel plátce DPH ) - vzniká povinnost registrace, dodání zboží je ( tzv. osvobozeným zdaň. plněním ) zboží prodáte jeko ide. osoba, bez DPH systémem vat reverse
poskytnete službu do EU ( podnikateli s DiČ ) s místem plnění v EU = vzniká povinnost registrace iden. osoby, zase přenesená daň. povinnost
přijmete službu od podnikatele z EU = stáváte se identifikovanou osobou
prodáte zboží mimo EU ( 3. země ) podnikatel i nepodnikatel, bez DPH, bez registrace, jde o vývoz. V mnoha zemích mino EU ani nemají DPH.
přijmete ( koupíte ) zboží z 3. země např, z USA = to je dovoz, zboží je bez DPH ale podléhá to celním předpisům
I v případě, že se stanete identifikovanou osobou, pouze vykazujete a odvádíte DPH, nemáte nárok na odpočet daně na vstupu, přidělí vám DIČ. Identifikovaná osoba musí podat přiz. k DPH a souhrnné hlášení pokud poskytuje služby, prodává zboží do EU plátcům DPH, do přiznání se zahrnují pouze tyto přeshraniční plnění ( systémem vat reverse ) , u tuzemských plnění v ČR zůstává iden. osoba nadále neplátce DPH ( tedy prodává / účtuje odběratelům bez DPH ) .
Přiznání k DPH a souhrnné hl. tedy podáte ( v ČR ) jako identif. osoba pouze, pokud máte přeshraniční odchody.
Mockrát děkuji za informace,
taže pokud to shrnu:
Jsem identifikovaná osoba. Pokud si zaplatím reklamu od Adwords, Facebooku (či přijmu jinou službu ze zahraničí), nahlásím to jako IO správci daně a doplatím DPH z té častky kterou mi fakturují a to pouze za měsíc ve kterem mi něco vyfakturují.
Pokud ale prodám svůj výrobek do zahraničí, žádné DPH mě nezajímá ať už je zákazníkem kdokoliv. Fakturuji bez jediné zmínky o DPH. Cena na které se se zákazníkem dohodnu je pro něj konečná (pokud mimo EU, tak ještě zaplatí CLO)
Primární je pro mne zatím vývoz pouze uvnitř EU.
Služby neposkytuji, takže neřeším.
Pochopil jsem to správně?
Dobrý den,
ano, pozor na tzv. zasílání zboží do EU ( nepodnikatelům ) - musíte sledovat limit obratu, kdy každá země má jiný limit, v případě překročení se registrujete tam - tedy v té zemi EU, po příp. překročení se také testuje na obrat v ČR ( 1. mil ) pro povinnou registraci jako " plnohodnotný " plátce DPH. Ostatní je bez DPH a bez registrace ( v případě dodání do EU plátci jsou dodání zb. tzv. osvobozená -bez DPH )
Dodání do 3. zemí také ano, COL pokud je v 3. zemi a jaký mají princip proclení, to si řeší odběratel.
jinak je jak je popsáno, a pozor na služby, tam IO jste a v případě poskytnutí služby do EU jste IO a účtujete službu v přenosu. ( tedy fakturujete bez DPH a odběratel si v přenosu sám dodaní a nárokuje ve výši DPH dané země - systém vat reverse ) IO jste pro potřeby výkaznictví v tomto případě ČR.
U služeb do EU ve vztahu k IO musíte ještě rozlišovat zda je protistrana, tedy odběratel osobou povinnou k dani se sídlem v jiném čl. státě EU ( EU podnikající osoba / firma z EU s jeho zahraničním DIČ ) - pokud ano pak platí co je popsáno = stáváte se IO.
NEBO :
pokud je příjemce služby od českého neplátce DPH - nepodnikatel z EU ( tedy běžný občan se sídlem v EU ) , pak naopak zase nevzniká povinnost registrace
to jen, aby to nebylo tak jednoduché ...takže si pořádně klíčujte své odběratele
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 1. 2017 18:11
Dobrý den,
zatím jsem neplátce DPH, stanu se identifikovanou osobou, z důvodu přijetí služby ze zahraničí (Adwords). Prodám zboží přes vlastní eshop a doručím ho do zahraničí:
1) členské státy EU
2) jiné státy Evropy -nejsou členy EU
Koncový zákazník - běžný spotřebitel, nepodnikatel (ikdyž zatím nevím jak při objednávce rozpoznám podnikatele od nepodnikatele)
Musím k ceně prodaného zboží připočítávat DPH? Nebo vystavím doklad o platbě kde žádné DPH nebude?
Budu odvádět pouze DPH za přijaté služby (Adwords)- každý měsíc?