Re: Ještě jeden dotaz na paní Jiřinu H.
U nás jsem dostala "pokyn" evidovat (jeden den) jako odpracovanou dobu. Jinak bych to viděla na §130 ostatní překážky na straně zaměstnavatele a 100% výše průměrného výdělku...
Re: Ještě jeden dotaz na paní Jiřinu H.
O náklady uznatelné se jedná tehdy,pokud je u náhrady mzdy
dává výslovně ZP možnost rozšířit nárok ev. poskytnout další plac.volno. Což v tomto případě bude muset konkretizovat ve svém vnitřním předpisu,na jaké účely volno poskytuje a v jakém rozsahu. Např.lze poskytnout větší rozsah u některých os.záležitostí
nebo zvýšit nároky zaměstnanců na prac.volno, příp.i s náhradou mzdy(ne však víc než ve výši průměr.výdělku) a nad rozsah stanovený v příloze k Vl.nařízení 108/94.
Podrobnost k případu
Majitel hledá všemožné způsoby, jak by se vyhnul právě placení náhrady mzdy. Každý měsíc dostáváme odměny (představují třetinu platu), a tím se průměr navyšuje. Ale já nevidím žádné možné řešení, jak mu vyhovět, leda bychom do docházky uváděli, že jsou v práci, ale tomu se chce zase vyhnout v případě úrazu. Nebo mi snad někdo poradí jiné řešení? Moc bych radu potřebovala, protože o tom s majitelem vedu neustále diskuse a nedá si svůj názor vymluvit, chce to prostě vyplácet klasicky jako bychom byli v práci a o dovolené nechce ani slyšet.
Re: Podrobnost k případu
Nevím jak jste velká firma, jestli by to šlo, ale napadlo mě, nechat si v takovém případě podepsat neplacené volno a až se vrátí a nic se nepřihodí tak to zmačkat. Muselo by se to zaměstnancům vysvětlit, že dostávají něco navíc a že se tímto jenom jistíte kvůli bezpečnosti práce nebo tak něco.
Mě připadá, že Váš zaměstnavatel je taková chytrá Horákyně , chtěl by se chtěl ukázat jako chápavý
šéf, že chce poskytnout volno, které ale zase nechce platit tak jak má ( průměrem). Tak jestli mu jde o peníze, ať vyplácí odměny těm, kteří si své osobní záležitosti vyřizují po pracovní době.
Nebude platit náhrady a ještě ušetří.
Paní Jiřino, myslím, že náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku je dána v zákonem vyjmenovaných případech. On jim chce dát něco navíc - uvolnit je tehdy, kdy to budou potřebovat bez toho, aby si museli vybírat dovolenou a ještě jim toto uvolnění zaplatit. Proto mně přijde naprosto v pořádku, že on sám si určí, co jim zaplatí. Já bych uvažovala naprosto stejně. Jestli by se to někomu nelíbilo a trval na uvolňování s náhradou průměrné mzdy a dělal tak problémy, upustila bych od své vstřícnosti, žádné volno by nebylo a hotovo. Buď by si museli domluvit dovolenou nebo neplacené volno. Samozřejmě, že mu jde o peníze, komu by nešlo. Jestliže chce vyjít lidem vstříc poskytnutím volno, když nemusí a ještě jim za to něco dát, pak je návrh platit lidem za to, že si vyřizují věci po pracovní době, naprosto nesmyslný (nehledě na to, že by neušetřil).
mě to tak nesmyslný nepřijde. v zahraničí je v mnoha firmách běžné, že mají určitý počet dní placené volno bez doložení různých pamfletů právě proto, aby třeba lehli doma se začínajícím nachlazením, místo aby to přecházeli a pak dlouho marodili. totéž vyřizování os. záležitostí. kdo si to nevybere, dostane "bonus". vždyť co potom brání zaměstnancům jít schválně k lékaři s prkotinou, aby si cestou vyřídili úřady nebo jiné věci, nebo pak přechází nemoc, aby nemuseli mít neschopenku a nakazí spoustu dalších a stejně lehnou. něco na tom je. když jsem byl na stáži v rakousku, ukazovali nám výsledky po zavedení tohoto systému, a zaměstnavatel ve finále ušetřil.
Ano, děkuji panu razdvatři za podporu v mém názoru. A pí Jiřce do diskuse : možná,že jste nečetla pořádně, co pan šéf v dotazu
zamýšlí : chce dát volno a dělat, že byli v práci, aby nemusel dávat náhradu mzdy. A ušetříl by určitě, protože po pracovní době bude chodit málokdo a odměny platit nebude muset už vůbec.:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 10. 2006 13:13
Dobrý den,
zaměstnavatel chce zaměstnancům umožnit, aby v případě, že si zaměstnanci budou potřebovat zařídit nějaké rodinné záležitosti, aby nechodili do práce (jedná se o pět dní v roce). Za toto volno jim chce poskytnout mzdu jako by pracovali (mají měsíční smluvní mzdy). Na výkazu práce bude uvedeno, že v daný den v zaměstnání ale nebyli, a tím nesplní fond pracovní doby. Ráda bych se zeptala, zda je to tak možné. Nemusím vyplácet průměrem pro náhrady? Zdravotní pojištění je v pořádku? A mohu si mzdu za tento den uvést jako daňově uznatelnou? Moc děkuji za odpověď.