Re: Vytáhnutí peněz z s.r.o.
>>Rád bych se zeptal na vaše zkušenosti, jak vytáhnout
>>peníze z s.r.o. v průběhu roku, kdy není k dispozici
>>žádný nerozdělený zisk? Jsem jediný jednatel v s.r.o.
>>
>>Zatím to dělám výběry peněz z účtu, které ale visí v
>>pokladně a tam se nějak podezřele hromadí. Počítám,
>>že
>>po daňovém přiznání rozdělím nerozdělený zisk právě z
>>pokladny, ale do té doby se mi v pokladně nahromadí
>>celkem vysoká částka.
>>
>>Neexistuje nějaký elegantnější způsob?
>>
>>Díky,
>>Petr
>
>* Můžete si vyplácet nějakou odměnu (a řádně vypořádat
>daně a pojistné).
>* Můžete si brát zálohy z pokladny - třeba na nějaký
>nákup.
A ještě si můžete od společnosti půjčit - ale s úroky, a samozřejmě časem vrátit :-)
>Nic jiného mě nenapadá.
Diky, co se tyce te pujcky, neni nekde na webu nejaky mustr smlouvy? Ted budu zrejme pujcovat jine s.r.o., tak at tam nepisu blbosti..
Dekuji moc za odkaz.
Bude pujcovat moje s.r.o. (jsem jediny jednatel i spolecnik) bratrove s.r.o. (jediny jednatel, ale 2 spolecnici). Vidite v tom nejaky problem?
Pokud bych si pujcoval ja jako jednatel od svoji s.r.o., pouziji stejnou smlouvu i urok, jako kdyz pujcuji cizi s.r.o?
Obvyklá je taková cena, která je běžná v daném místě a čase. Ve tvém případě je to taková výše úroku, za níž bys půjčil jinému - cizímu - subjektu , a pro ten subjekt to musí být taky přijatelná a rozumná výše. Zkusím k tomu ještě něco najít, ale myslím, že když si určíte úrok ve výši 140% platné diskontní sazby ČNB, tak by to nikdo nemusel zpochybnit. (Ale počkejte si ještě na další názory)
*** Vždycky musíte správně posoudit vztah těch dvou subjektů a podívat se na §§, které se k nim vztahují. S bratrovou společností je Vaše společnost osobou jinak spojenou a tady se musíte držet §23/7. Pokud společnost půjčí někomu "ze své společnosti", pak bude zase důležité, zda tento člověk je považován z pohledu ZDP za zaměstnance, a tady zase musíte vzít v potas §6/3 ***
To by vám berňák musel udělat přepadovku a kontrolovat aktuální stav a k tomu by museli mít vážné důvody. Normálně chodí kontrola na uzavřený rok.Tu pokladnu příští rok srovnáte výplatou podílů na zisku. Nicméně chápu, že 200-300 tisíc v pokladně vypadá přinejmenším podivně, už kvůli bezpečnostním rizikům. A vyvolává to nutně otázky, jak to asi bylo ve skutečnosti a jestli je účetnictví věrné a pravdivé :-( Raději bych volila tu půjčku od firmy.
*** :-))) A víte, že právě od Vás jsem nějaké to bu bu bu čekala...:-)) Možná, že nějaký správce má čas objíždět s kontrolovaným subjektem jeho schovky - ale to asi v případě, že nemá co jiného na práci. A o klíčích k pokladně se toho taky dají napsat romány.... .-)) ***
proč schovky? myslíte, že do protokolu bude schopen vyjmenovat, kde by všude měly peníze být? bude vykulenej jak puk na co se ho ptají, a řekne kancelář. tam nic:-) ale veřejná listina je veřejná listina....že ve směrnici bude mít , že pokladna může být kdekoliv? a proč by správce neměl nic jiného na práci? když má viset např. v pokladně milion, kolik je to na dani, když to vezmu jako mzdu nebo os. spotřebu? to je rychle vyděláno:-)
romány klidně pište, není problém pokladnu zajistit, a čekat, až se klíče najdou:-)
dohadovat se s váma nebudu, ale vím, o čem píšu. až se to někomu z vašich klientů přihodí, uvidíte.
*** :-))) Tak tohle asi komentář ani odezvu nepotřebuje, že? Je to něco typu "až správce doměří neexistující odměnu společníkovi, tak uvidíte...." :-)) A mimochoedem - až se klíče najdou, najdou se i peníze :-)))) Nestrašte kontrolory - jsou to po většinou slušní a rozumní lidé :-)) ***
Nechci přilévat oleje do ohně pouhou svou přítomností :-) a berte to prosím jako slušný a pokorný dotaz z neznalosti - když se ty peníze najdou na jiném místě, než v první chvíli nahlásím popletená a vyděšená, tak ta jiná peněženka bude důvodem k nějakým sankcím? Jana F.
>*** :-))) Tak tohle asi komentář ani odezvu
>nepotřebuje, že? Je to něco typu "až správce doměří neexistující
>odměnu společníkovi, tak uvidíte...." :-)) A
>mimochoedem - až se klíče najdou, najdou se i peníze :-))))
***tak o čem je vůbec řeč, pokud ty peníze v pokladně skutečně jsou?
>Nestrašte kontrolory - jsou to po většinou slušní a
>rozumní lidé :-)) ***
***nestraším, jen vyjadřuji názor, jak by to taky mohlo dopadnout. to ale nesmím, že?
Tak jsem si přečetl veškeré příspěvky a jsou velmi zajímavé a myslím si, že z těch pár informací co tazatel řekl mu nelze jasně doporučit nějaký opravdu jak on říkal lepší způsob. Dle mého názoru by se způsobů jistě našlo více, ale chtělo by to mít více informací o jeho podnikání a to asi touto formou sdělovat neni možné. Pokuď si účetnictví dělá sám, nebo jeho účetní mu neumí poradit tak bych mu doporučil se obrátit na nějakého daňového poradce a pustit nějakou tu kačku za dobrý nápad. Pak nebude mít třeba s pokladnou tak velké starosti.
Jestli jsem to pochopila dobře, tak tazateli nejde naštěstí o řešení trvalých problémů s fiktivními pokladními přebytky, ale "jen" s časovým nesouladem. On si ty peníze oficiálně může vybrat příští rok jako podíl na zisku (samozřejmě po zdanění), ale bere si je už teď. Navrhované řešení formou půjčky se mi zdá nejčistší a víceméně odpovídá skutečnosti. Na podíl na zisku mu ještě nevznikl nárok, tak si od firmy půjčuje, příští rok splatí dluh i s úrokem a vzápětí si vyplatí podíl na zisku - a pokladna by mohla být OK.
Je to přesně tak, na jaře si peníze vyberu ze zisku (a půjčku vrátím). Ještě bych se rád zeptal spíše z vaší praxe: pokud sepíšu nějakou smlouvu o půjčce, kde mám tuto smlouvu evidovat? V měsíci, kdy jsem si peníze půjčil nebo až když peníze vracím? Nebo mít originál někde úplně samostatně a do výše zmíněných zdaňovacích období dát třeba jen kopie?
Záleží na vašem systému. V zásadě je přijatelné oboje řešení (nebo i nějaké další). Podstatné je, abyste tu smlouvu našel v situaci, kdy byste ji potřeboval - třeba při kontrole. (Neberte to osobně, ale někteří mí klienti jsou neuvěřitelní bordeláři...) U větších firem mají třeba systém, že všechny smlouvy mají zvlášť v šanonu očíslované, a na dokladech je jen odkaz "viz smlouva 52/r.2006" nebo tak něco.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 11. 2006 14:54
Rád bych se zeptal na vaše zkušenosti, jak vytáhnout peníze z s.r.o. v průběhu roku, kdy není k dispozici žádný nerozdělený zisk? Jsem jediný jednatel v s.r.o.
Zatím to dělám výběry peněz z účtu, které ale visí v pokladně a tam se nějak podezřele hromadí. Počítám, že po daňovém přiznání rozdělím nerozdělený zisk právě z pokladny, ale do té doby se mi v pokladně nahromadí celkem vysoká částka.
Neexistuje nějaký elegantnější způsob?
Díky,
Petr