Hezký den a hlavně hodně úspěchů v podnikání. :)A teď k Vašemu dotazu.S dovolením začnu u konce, pokud je někdo neplátce DPH (lidově řečeno!), tj.ve Vašem případě bytové družstvo,tak dle mého názoru nesmí vystavit daňový doklad dle zákona o DPH (zákon č. 235/2004 Sb.,ve znění p.p.="ZDPH"),tudíž nemáte co odečítat.Nárok na odpočet se v základním pojetí uplatňuje (prokazuje)daňovým dokladem (viz mj. § 73 ZDPH). A nyní k Vašemu hlavnímu dotazu ohledně vystavení daňového dokladu ohledně poskytnutí ubytovacích služeb a okamžiku zdanitelného plnění.Myslím si,že můžete jim vystavit zálohovou fakturu,ale dle mého Vám to nic neřeší,neboť když Vám to uhradí vzniká Vám povinnost přiznat DPH.Nebo-li jinak,musíme vyjít ze základního ust.§21 ZDPH.Podle odst.1 tohoto zákona je povinen plátce přiznat daň ke dni uskut.zdanit.plnění nebo ke dni přijetí úplaty,a to k tomu dni,který nastane dříve,pokud zákon nestanoví jinak.A on pro Vaše služby bohužel stanoví jinak,ato v odst.5,že v případě poskytnutí služby považuje za uskutečněné dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení daňového dokladu s výjimkami zde citovanými.
Ještě musím pokračovat.A pokud mohu doporučit i dle vlastních zkušeností ze své praxe,doporučuji následující. Vystavíte daňový doklad dle ust.§28 ZDPH,datum uskutečnění plnění v tomto případě je ve stejném okamžiku jako je den vystavení Vašeho daňového dokladu se všemi náležitostmi a v příslušné sazbě DPH dle zákona o DPH a jeho přílohy. Poněvadž,pokud by Vám uhradil zákazník za Vaše budoucí služby na základě Vaší zálohové faktury,máte povinnost stejně přiznat daň ke dni přijetí úplaty.A přiznat DPH až dle Vašeho názoru v okamžiku poskytnutí Vaší služby by také šlo,ale nesměl by být vystaven daňový doklad ani by nesmělo dojít k úhradě předem !!! Snad je má odpověď chápající i vyčerpávající. Ať se vše zdaří a mnoho štěstí přeji..... C.T.
Děkuji za odpověď, přesně tak, jak jste popsal situaci jsem postupovala dle § 21,odst.5. Měla jsem však v roce 2009 kontrolu z Fú a ta mně tvrdila, že pokud služba neproběhne,daň.doklad nesmím vystavit a mám to řešit zálohovými fakturami, den zaplacení prý u služeb v daňové evidenci nehraje roli. Moc jsem tomu nedůvěřovala, a proto sháním názory jiných.
Bohužel jsem našla na daňové zprávě MF podobný výklad. Jednalo se o zaplacení zálohy v únoru na prováděný audit, který měl být dokončen v červnu a také tam psali, že daň. doklad až v tom červnu, tak jsem z toho trochu v rozpacích.
Jana
Hezký večer milá paní Jano :), dovoluji si ještě reagovat na Vaši odpověď. Abyste mě správně pochopila,vy jste osoba, která nevede účetnictví,takže musíme ještě pamatovat na ust.§21 odst.2 který zní,cituji:Plátce, který v souladu s příslušnými právními předpisy nevede účetnictví, je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. Pokud však přizná daň ke dni přijetí úplaty, považuje se za osobu, které vznikla povinnost přiznat daň na výstupu.Tzn.,že pokud byste vystavila jen zálohovou fakturu a přijala její úhradu jako zálohu na své služby,máte sice povinnost přiznat daň ke dni úplaty,ale poněvadž vedete DE,tak pro Vás platí výjimka dle tohoto ust.§21 odst.2.Na to jsem opomněl,neboť vím jak to v praxi funguje ve Vaši branži a jak se čerpají finance u "neziskovek".Proto jsem Vám odpověděl tak,jak jsem odpověděl,aby to pro Vás bylo co nejjednodušší,neboť si myslím, že záloha jim stačit nebude.Pak by ta situace byla taková,jak jsem to popsal. !!ALE pro Vás platí, že skutečně v případě přijetí úplaty před zdanit.plněním přiznat daň v případě plátců,kteří nevedou účetnictví,nemusíte.Ale až nastane uskutečnění jeho plnění!! Bacha však na vystavení daňového dokladu před poskytnutím služby,neboť tam potom je to tak,jak jsem napsal,tj.viz§21,odst.5,den vystavení=DUZP.Mějte se jen hezky a ať se daří. Kdyby něco,zde můj mail: ektis@telecom.cz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 11. 2010 14:05
Dobrý den, prosím o radu. Vedu daň.evidenci, jsem plátce DPH a poskytuji ubytovací služby.Nyní mám vystavit fakturu za ubytování pro firmu (chtějí i s DPH - musí vyčerpat sociál.fond do konce roku), ale pobyt budou čerpat až v příštím roce. Dle mého názoru daňový doklad mohu vystavit až skutečně dojde k pobytu-plnění a nyní mohu vystavit pouze zálohovou fa bez DPH. Poradí někdo jak to tedy je.
A ještě jeden dotaz, mám pronajaté prostory k podnikání od bytového družstva, oni nejsou plátci DPH, u nájemného které jim hradím si tedy asi DPH odečítat nemohu.
Děkuji za odpovědi. Jana