Dobrý den,
rada by nebyla složitá, pokud inkasujete jako OSVČ na smlouvu o dílo, jde o příjem z podnikání dle §7, normálně to uvedete ve svém DP jako příjmy z podnikání ( za předpokladu že Vaše FV - pohledávka byla také ve zdaň. období zaplacena = jste v DE ) . Já bohužel nerozumím Vašemu dodatku, že byla sražena srážková daň ? tomu se přiznám nerozumím, jak to myslíte. Srážková daň je z dohod o provedení práce do 10-ti.tis. ( tedy v ČR ) případně tzv. srážka u zdroje ( u výplaty podílů na zisku společníkům ), toto nevím jak pojmout.
Dobrý den,
musíte to popsat sem, já si tu nemohu dělat reklamu a dávat sem dohledatelné kontakty mailu nebo webu.
Popište to sem, pokud budu vědět odpovím, dnes nebo spíše zítra. Tím, že reaguji na různé problémy, si také rozšiřuji své znalosti.
Dobře, budu citovat ze smlouvy.
Název
"Zmluva o vytvorení diela a licenčná zmluva uzatvorená podľa Autorského zákona č. 185/2015 Z.z. v platnom znení medzi:"
Odměna
"Objednávateľ se zavazuje zaplatit výkonnému umelcovi odmenu vo výške 1666,67 EUR"
"Agentura uhradí autorovi odmenu zníženú o daň vyberanů zrážkou v zmysle ustanovení paragrafu 43 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z prijmov v znení neskorších právnych predpisov. Agentúra zároveň uhradí zrážkovú daň z odmeny autora v zmysle všeobecne závaznych právnych pedpisov na úseku daní"
166,67 eur byla srážková daň. Fakturoval jsem 1666,67 a dostal jsem 1500 eur po odečtení srážkové daně ze Slovenska.
Dobrý den,
tak zde nejde o dvojí zdanění protože daníte pouze z inkasovaného příjmu tj. 1500 EUR, nemohu se vyjádřit k dani na Slovensku, protože o paragrafu 43 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z prijmov - nic nevím, co ale vím je, že v ČR budete danit jako OSVČ který vede DE skutečně inkasovaný příjem, tedy zdaníte 1500 EUR ( samozřejmě po přepočtu na CZK kurzem v den převodu a za předpokladu že Vám bylo reálně zaplaceno na BÚ )
Pokud jste v ČR registrován u FÚ jako umělec ( tedy vytváříte díla a licenční díla ) tedy jde o tzv. Svobodné povolání ( a máte registraci a DIČ v ČR ) , daníte inkasovanou částku jako příjem z podnikání dle §7 a to tak, že to dáte do svého DP ř.101 na ř.102 dáte skutečné výdaje ( pokud nemáte zvažte %-ta je tam 40% ) a pak to jen dotáhnete.
Bohužel i ze svobodných povolání platíte SP a ZP jako z podnikání živnostenského, podle toho kolik vyděláte, doplatek nebo přeplatek Vám vyjde po zpracování přehledů na OSSZ / ZP.
Dobrý den,
Ještě se podívejte zda Vám nebyla celá částka těch 1666,67 EUR podrobena dani z příjmu na Slovensku ( neznám jejich sazby i když nevím přesně proč by byla - když fakturujete z ČR ? ale jak to popisujete něco Vám strhávají - jsou to skutečně daně z příjmu v SR ? ) pak by to mohlo být jiné, znamenalo by to že příjem podnikatele jako Vás, byl skutečně zdaněn na Slovensku a současně jste ( jste -li ? ) daňový rezidentem ČR ( tedy budete podávat DP v ČR ) pokud by byla z celého příjmu zaplacena daň na Slovensku. Máte možnost vyplnit si v DP : Přílohu 3 Příjmy ze zdrojů v zahraničí - metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí
Podle § 38f odst. 8 zákona se metoda prostého zápočtu provádí za každý stát samostatně
Dělejte to přes EPO ( uvedete klasicky příjmy v ČR a výdaje v ČR ) a na příjem ze Slovenska si vyplníte tabulku 3 , vždy provádějte kontrolu stránky a upozorňuji že uplatnit si částku daně zaplacené ve státě ze zdroje ze zdaněných příjmů lze, a to pouze do výše, která mohla být v tomto státě vybrána v souladu s příslušnými ustanoveními smlouvy o zamezení dvojího zdanění. ( ověřte zda má ČR a SR smlouvu o zamezení dvojího zdanění ) Částka daně uplatňovaná k zápočtu musí být prokázána potvrzením zahraničního správce daně o zaplacení daně (§ 38f odst. 5 zákona).
pokud půjde o vyšší příjmy kontaktoval bych dań. poradce.
Ano, dostal jsem od agentury potvrzeni o zaplacení daně z příjmu na Slovensku (z celé částky 1666,67 eur) a ano jsem rezidentem v ČR.
Jde jen o jednu situaci, tedy další se opakovat nebudou.
Bude tedy potřeba vyplnit přílohu č.3 a tedy tento výdělek bude v 2.oddílu daňového přiznání nejspíše kde?
Jinak velmi děkuji za ochotu.
Dobrý den,
je li to tak, vyplníte přílohu 3, doporučuji stáhněte si pokyny, tam jde i o správné kurzové přepočty, až to zadáte pokud Vám to spočítá k daňové uznatelnosti, tak toto vám půjde na ř. 328 a ten se přenese již do DP na ř. 58 4. oddílu DP na str. 2, automaticky to poníží daň jako takovou.
daň ze zahraničí v odd. 2 tam nebude nic, to je zamezení dvoj. zdanění u zaměstnanců, to se vyplňuje přímo podle potvrzení o zaměstnání ( to jste v §6 )
teď jste mě upozornil musíte si dát pozor jak jste vlastně na Slovensku vydělal jako zaměstnanec ? nebo jako podnikatel ? to je něco jiného pokud jako zaměstnanec podle §6 - tak přílohu 3 nevyplňujete ! ( pozor u autorských honorářů je výjimka jsou posuzovány dle §7 )
Pokud jako zaměstnanec, dají Vám potvrzení o příjmu a sražených zálohách ze Slovenska.
Pokud jako OSVČ nic nedostanete, vyplníte si tabulku 3 a FÚ
Živnostník s příjmy ze zahraničí :
Podnikatel, který má v Česku příjmy vyšší než 15 tisíc korun, a tím povinnost podat daňové přiznání, zahrne do formuláře (Příloha 1) i příjmy z přivýdělku v zahraničí.
i z příjmů ze zdrojů v zahraničí byste měli v Česku zaplatit zdravotní a sociální pojištění. V přehledu všechny příjmy jednoduše sečtete do jednoho vyměřovacího základu.
Zaměstnanec s autorským honorářem ze zahraničí :
Příjmy z autorských honorářů spadají pod příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti podle § 7, uvádějí se v příloze 1.
.
Pokud musíte autorský honorář zdanit i ve státě zdroje, můžete i zde uplatnit jednu z metod zamezení dvojího zdanění. Jestli jste však získali peníze z nesmluvního státu, zamezit dvojímu zdanění nepůjde.
Stejně jako u honorářů z Česka si i u zahraničních můžete odečíst 40procentní výdajový paušál.
Pozor, stejně jako jiné příjmy z podnikání, ani autorský honorář vás nezbavuje povinnosti odvést příslušnou část na sociální a zdravotní pojistné. Ze zaměstnance se pro tyto účely stává osoba samostatně výdělečně činná.
Dobrý den pane M.M,
nejsem si ještě pořádně jistý co s tím nakonec udělat a kam to patří. Pokusím se teď to sepsat vše dohromady aby to dávalo nějaký smysl a pokud by jste měl čas mi ještě trochu poradit, byl bych vděčný.
Jsem OSVČ (Volná živnost) neplátce DPH podnikajicí v ČR a občas poskytuji služby do zahraniční (identifikovaná osoba). Pro slovenskou agenturu jsem pracoval na smlouvu o dílo jako autor (dílo jsem tvořil v ČR, nepracoval jsem pro agenturu jako zaměstnanec).
Odměna která byla dána ve smlouvě (popisoval jsem už nahoře) jsem fakturoval (byla to chyba fakturovat nebo na tom nezáleží?) na částku 1666,67 eur a částka byla odečtena srážkovou daní 10% (od slovenského daňového úřadu mi poté přišlo potvrzení o dani z příjmu) čímž odměna byla 1500 eur.
Od agentury jsem k tomu dostal dopis ve znění:
"Zasielame Vám potvrdenie o zaplatení dane z príjmu z faktúry č.2016006. Faktura bola vystavenána sumu 1666,67 EUR a zrážková daň predstavovala 10% z fakturovanej sumy 166,67 EUR. Faktura vo výške 1500 EUR Vám bola uhradená _datum_. Zrážková daň vo výške 166,67 EUR bola odvedená daňovému úradu _datum_."
Snad by to mělo být vše, předem díky moc.
Dobrý den,
to je opravdu těžké, já nejsem daňový poradce, jediné co Vám mohu napsat je že pokud skutečně byla na Slovensku sražena daň ( vypadá to jako srážková daň ) každopádně šlo o příjem z podnikání, máte li příjem z podnikání ze zahraničí který byl zdaněn, máte možnost uplatnit si jednu z metod zamezení dvojího zdanění - za předpokladu že má ČR smlouvu s danou zemí o jejím zamezení.
Jde o metodu zápočtu nebo vynětí.
Já si nejsem jistý zda se uplatňují i z příjmu podrobenému srážkové dani v SR z autorských honorářů.
Pokud by tento příjem šlo skutečně vyjmout z dvojího zdanění, pak si vyplníte přílohu č. 1 DP ( příjmy z podnikání ) kde na ř. 101 uvedete souhrn Vašich příjmů ( včetně toho zahraničního ) a dáte si na ř. 102 výdaje ( nebo % -ta ) musíte ale rozlišovat činnosti ( %- ta jsou různá ) a na ř. 113 vám to spočítá dílčí základ daně který se přenese do ř.37 DP a dále ( pokud nic dalšího není ) do ř. 57 daň podle zákona
Pak se přesunete do přílohy 3, ( Příjmy ze zdrojů v zahraničí metodou zápočtu zaplacené daně v zahraničí ) a musíte to vyplnit přepočteno na celé Kč a protože nevedete účetnictví ale DE použijete jednotný kurz uvedený na webu MF ČR, kód státu, ř.321 příjmy v zahraničí, výdaje ?? nevím zda máte - asi ne, ř.323 daň zaplacená v zahraničí a dopočítá Vám to na ř. 328 daň uznanou k zápočtu, současně se vyplní ř. 330 ( tento řádek je údaj ř. 57 daň - daň v zahraničí ) a zase se to přenese již do ř. 58 DP a po zaokrouhlení Vám to zpracuje finální daň k placení.
Problém je že já nevím a upozorňuji Vás že je to bez záruky, zda se ten příjem ze slovenska zdaněný srážkovou daní z autorského honoráře zahrnuje do vyloučení dvojího zdanění v DP v ČR, doporučuji Vám zde na webu je k dispozici daňový poradce a máte možnost toto konkrétně konzultovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2017 14:32
Dobrý den,
jsem živnostník a řeším kam zařadit do daňového přiznání smlouvo o dílo ze Slovenska. Odměnu, která byla daná ve smlouvě jsem fakturoval a z fakturované částky byla na Slovensku odečtena a potvrzena srážková daň.
Problém je, že nevím přesně o jaký příjem jde a kde bych ho měl zařadit v daňovém přiznání.
Budu rád za jakoukoliv pomoc.
Díky.