Smlouva o dílo - Slovensko

• (neregistrovaný)

8. 3. 2017 14:32

Dobrý den,

jsem živnostník a řeším kam zařadit do daňového přiznání smlouvo o dílo ze Slovenska. Odměnu, která byla daná ve smlouvě jsem fakturoval a z fakturované částky byla na Slovensku odečtena a potvrzena srážková daň.

Problém je, že nevím přesně o jaký příjem jde a kde bych ho měl zařadit v daňovém přiznání.

Budu rád za jakoukoliv pomoc.

Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2017 14:52

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

rada by nebyla složitá, pokud inkasujete jako OSVČ na smlouvu o dílo, jde o příjem z podnikání dle §7, normálně to uvedete ve svém DP jako příjmy z podnikání ( za předpokladu že Vaše FV - pohledávka byla  také ve zdaň. období zaplacena = jste v DE ) . Já bohužel nerozumím Vašemu dodatku,  že byla sražena srážková daň ? tomu se přiznám nerozumím, jak to myslíte. Srážková daň je z dohod o provedení práce  do 10-ti.tis. ( tedy v ČR ) případně tzv. srážka u zdroje ( u výplaty podílů na zisku společníkům ), toto nevím jak pojmout.

• 8. 3. 2017 15:04

David K. (neregistrovaný)

Dobrý den,

děkuji za vaši odpověď. Je to trochu zamotané, dalo by se Vás kontaktovat na email (zabralo by to 10 - 20 minut)?

Děkuji.

• 8. 3. 2017 15:11

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

musíte to popsat sem, já si tu nemohu dělat reklamu a dávat sem dohledatelné kontakty mailu nebo webu.

Popište to sem, pokud budu vědět odpovím, dnes nebo spíše zítra. Tím, že reaguji na různé problémy, si také rozšiřuji své znalosti.

• 8. 3. 2017 15:23

Dobře, budu citovat ze smlouvy.

Název

"Zmluva o vytvorení diela a licenčná zmluva uzatvorená podľa Autorského zákona č. 185/2015 Z.z. v platnom znení medzi:"

Odměna

"Objednávateľ se zavazuje zaplatit výkonnému umelcovi odmenu vo výške 1666,67 EUR"

"Agentura uhradí autorovi odmenu zníženú o daň vyberanů zrážkou v zmysle ustanovení paragrafu 43 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z prijmov v znení neskorších právnych predpisov. Agentúra zároveň uhradí zrážkovú daň z odmeny autora v zmysle všeobecne závaznych právnych pedpisov na úseku daní"

166,67 eur byla srážková daň. Fakturoval jsem 1666,67 a dostal jsem 1500 eur po odečtení srážkové daně ze Slovenska.

• 8. 3. 2017 15:37

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

tak zde nejde o dvojí zdanění protože daníte pouze z inkasovaného příjmu tj. 1500 EUR, nemohu se vyjádřit k dani na Slovensku, protože o paragrafu 43 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z prijmov  - nic nevím, co ale vím je, že v ČR budete danit jako OSVČ který vede DE skutečně inkasovaný příjem, tedy zdaníte 1500 EUR ( samozřejmě po přepočtu na CZK kurzem v den převodu a za předpokladu že Vám bylo reálně zaplaceno na BÚ  )

Pokud jste v ČR registrován u FÚ jako umělec ( tedy vytváříte díla a licenční díla ) tedy jde o tzv. Svobodné povolání ( a máte registraci a DIČ v ČR ) , daníte inkasovanou částku jako příjem z podnikání dle §7 a to tak, že to dáte do svého DP ř.101 na ř.102 dáte skutečné výdaje ( pokud nemáte zvažte %-ta je tam 40% ) a pak to jen dotáhnete.

Bohužel i ze svobodných povolání platíte SP a ZP jako z podnikání živnostenského, podle toho kolik vyděláte, doplatek nebo přeplatek Vám vyjde po zpracování přehledů na OSSZ / ZP.

• 8. 3. 2017 15:54

Dobrý den,

ano, to chápu. Přesně jsem nevěděl co s tím (kam do daňového přiznání to patří) a zmátlo mě to.

Jako umělec registrován nejsem, jsem registrován na volnou živnost (DIČ mám jsem neplátce dph a identifikovaná osoba).

• 8. 3. 2017 16:18

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,
      Ještě se podívejte zda Vám nebyla celá částka těch 1666,67 EUR podrobena dani z příjmu na Slovensku ( neznám jejich sazby i když nevím přesně proč by byla - když fakturujete z ČR ? ale jak to popisujete něco Vám strhávají - jsou to skutečně daně z příjmu v SR ? )  pak  by to mohlo být  jiné, znamenalo by to že příjem podnikatele jako Vás,  byl skutečně zdaněn na Slovensku a současně jste ( jste -li ? )  daňový rezidentem ČR ( tedy budete podávat DP v ČR ) pokud by byla z celého příjmu zaplacena daň na Slovensku. Máte možnost vyplnit si v DP : Přílohu 3  Příjmy ze zdrojů v zahraničí - metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí
      Podle § 38f odst. 8 zákona se metoda prostého zápočtu provádí za každý stát samostatně

Dělejte to přes EPO ( uvedete klasicky příjmy v ČR a výdaje v ČR ) a na příjem ze Slovenska si vyplníte tabulku 3 , vždy provádějte kontrolu stránky a upozorňuji že uplatnit si částku daně zaplacené ve státě ze zdroje ze zdaněných příjmů lze, a to pouze do výše, která mohla být v tomto státě vybrána v souladu s příslušnými ustanoveními smlouvy o zamezení dvojího zdanění.  ( ověřte zda má ČR a SR smlouvu o zamezení dvojího zdanění ) Částka daně uplatňovaná k zápočtu musí být prokázána potvrzením zahraničního správce daně o zaplacení daně (§ 38f odst. 5 zákona).

pokud půjde o vyšší příjmy kontaktoval bych dań. poradce.

• 8. 3. 2017 16:32

Ano, dostal jsem od agentury potvrzeni o zaplacení daně z příjmu na Slovensku (z celé částky 1666,67 eur) a ano jsem rezidentem v ČR.

Jde jen o jednu situaci, tedy další se opakovat nebudou.

Bude tedy potřeba vyplnit přílohu č.3 a tedy tento výdělek bude v 2.oddílu daňového přiznání nejspíše kde?

Jinak velmi děkuji za ochotu.

• 8. 3. 2017 17:03

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

je li to tak, vyplníte přílohu 3, doporučuji stáhněte si pokyny, tam jde i o správné kurzové přepočty, až to zadáte pokud Vám to spočítá k daňové uznatelnosti, tak toto vám půjde na ř. 328 a ten se přenese již do DP na ř. 58 4. oddílu DP na str. 2, automaticky to poníží daň jako takovou.

daň ze zahraničí v odd. 2 tam nebude nic, to je zamezení dvoj. zdanění u zaměstnanců, to se vyplňuje přímo podle potvrzení o zaměstnání ( to jste v §6 )

teď jste mě upozornil musíte si dát pozor jak jste vlastně na Slovensku vydělal jako zaměstnanec ? nebo jako podnikatel ? to je něco jiného pokud jako zaměstnanec podle §6 - tak přílohu 3 nevyplňujete !  ( pozor u autorských honorářů je výjimka jsou posuzovány dle §7 )

Pokud jako zaměstnanec, dají Vám potvrzení o příjmu a sražených zálohách ze Slovenska.

Pokud jako OSVČ nic nedostanete, vyplníte si tabulku 3 a FÚ

Živnostník s příjmy ze zahraničí :
      Podnikatel, který má v Česku příjmy vyšší než 15 tisíc korun, a tím povinnost podat daňové přiznání, zahrne do formuláře (Příloha 1) i příjmy z přivýdělku v zahraničí.
      i z příjmů ze zdrojů v zahraničí byste měli v Česku zaplatit zdravotní a sociální pojištění. V přehledu všechny příjmy jednoduše sečtete do jednoho vyměřovacího základu.

Zaměstnanec s autorským honorářem ze zahraničí :
      Příjmy z autorských honorářů spadají pod příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti podle § 7, uvádějí se v příloze 1.
      .
      Pokud musíte autorský honorář zdanit i ve státě zdroje, můžete i zde uplatnit jednu z metod zamezení dvojího zdanění. Jestli jste však získali peníze z nesmluvního státu, zamezit dvojímu zdanění nepůjde.
      Stejně jako u honorářů z Česka si i u zahraničních můžete odečíst 40procentní výdajový paušál.
      Pozor, stejně jako jiné příjmy z podnikání, ani autorský honorář vás nezbavuje povinnosti odvést příslušnou část na sociální a zdravotní pojistné. Ze zaměstnance se pro tyto účely stává osoba samostatně výdělečně činná.

• 14. 3. 2017 21:58

Dobrý den pane M.M,

nejsem si ještě pořádně jistý co s tím nakonec udělat a kam to patří. Pokusím se teď to sepsat vše dohromady aby to dávalo nějaký smysl a pokud by jste měl čas mi ještě trochu poradit, byl bych vděčný.

Jsem OSVČ (Volná živnost) neplátce DPH podnikajicí v ČR a občas poskytuji služby do zahraniční (identifikovaná osoba). Pro slovenskou agenturu jsem pracoval na smlouvu o dílo jako autor (dílo jsem tvořil v ČR, nepracoval jsem pro agenturu jako zaměstnanec).

Odměna která byla dána ve smlouvě (popisoval jsem už nahoře) jsem fakturoval (byla to chyba fakturovat nebo na tom nezáleží?) na částku 1666,67 eur a částka byla odečtena srážkovou daní 10% (od slovenského daňového úřadu mi poté přišlo potvrzení o dani z příjmu) čímž odměna byla 1500 eur.

Od agentury jsem k tomu dostal dopis ve znění:
      "Zasielame Vám potvrdenie o zaplatení dane z príjmu z faktúry č.2016006. Faktura bola vystavenána sumu 1666,67 EUR a zrážková daň predstavovala 10%  z fakturovanej sumy 166,67 EUR. Faktura vo výške 1500 EUR Vám bola uhradená _datum_. Zrážková daň vo výške 166,67 EUR bola odvedená daňovému úradu _datum_."

Snad by to mělo být vše, předem díky moc.

• 14. 3. 2017 23:59

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

to je opravdu těžké, já nejsem daňový poradce, jediné co Vám mohu napsat je že pokud skutečně byla na Slovensku sražena daň ( vypadá to jako srážková daň ) každopádně šlo o příjem z podnikání, máte li příjem z podnikání ze zahraničí který byl zdaněn, máte možnost uplatnit si jednu z metod zamezení dvojího zdanění - za předpokladu že má ČR smlouvu s danou zemí o jejím zamezení.

Jde o metodu zápočtu nebo vynětí.

Já si nejsem jistý zda se uplatňují i z příjmu podrobenému srážkové dani v SR z autorských honorářů.

Pokud by tento příjem šlo skutečně vyjmout z dvojího zdanění, pak si vyplníte přílohu č. 1 DP ( příjmy z podnikání ) kde na ř. 101 uvedete souhrn Vašich příjmů ( včetně toho zahraničního ) a dáte si na ř. 102 výdaje ( nebo % -ta ) musíte ale rozlišovat činnosti ( %- ta jsou různá ) a na ř. 113 vám to spočítá dílčí základ daně který se přenese do ř.37 DP a dále ( pokud nic dalšího není ) do ř. 57 daň podle zákona

Pak se přesunete do přílohy 3, ( Příjmy ze zdrojů v zahraničí metodou zápočtu zaplacené daně v zahraničí ) a musíte to vyplnit přepočteno na celé Kč a protože nevedete účetnictví ale DE použijete jednotný kurz uvedený na webu MF ČR, kód státu, ř.321 příjmy v zahraničí, výdaje ?? nevím zda máte - asi ne, ř.323 daň zaplacená v zahraničí a dopočítá Vám to na ř. 328 daň uznanou k zápočtu, současně se vyplní ř. 330 ( tento řádek je údaj ř. 57 daň - daň v zahraničí ) a zase se to přenese již do ř. 58 DP a po zaokrouhlení Vám to zpracuje finální daň k placení.

Problém je že já nevím a upozorňuji Vás že je to bez záruky, zda se ten příjem ze slovenska  zdaněný srážkovou daní z autorského honoráře zahrnuje do vyloučení dvojího zdanění v DP v ČR, doporučuji Vám zde na webu je k dispozici daňový poradce a máte možnost toto konkrétně konzultovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).