Dobrý den pane doktore,
dle mého názoru nic nebrání tomu, abyste ve Vašem případě využil dikce pokynu D-22 a považoval období roku 2016 za (z hlediska daňového domicilu) dvě samostatná období, a to z důvodu změny bydliště. Od ledna do září 2016 budete daňovým rezidentem ČR, v tomto období neplynuly z GB žádné příjmy, takže v ČR budete danit jen příjmy z plynoucí území ČR.
Od října 2016 Vám naopak (předpokládám) neplynuly žádné příjmy z ČR, takže budete ve Velké Británii danit (jako britský daňový rezident) jen příjmy plynoucí z GB.
Ovšem ani varianta, že se budete považovat po celý rok 2016 za českého daňového rezidenta (s čímž je spojena povinnosti přiznat "celosvětové" příjmy, tedy i příjmy plynoucí z GB) není nijak administrativně komplikovaná, protože příjmy ze závislé činnosti vykonávané v EU jsou za podmínek § 38f odst. 4 zákona o daních z příjmů VYJÍMÁNY ZE ZDANĚNÍ V ČR. Prakticky by to znamenalo, že příjmy z Vašich "výplatních pásek" přepočítáte na Kč (kurzem dle pokynu GFŘ D-31), zvýšíte je o fiktivní pojistné 34 % (do superhrubé mzdy), uvedete do daňového přiznání, ale o pár řádků dál tu samou částku (celou "superhrubou mzdu z GB") odečtete, takže de facto v ČR tento příjem vůbec nedaníte. Dle našich zkušeností správci daně při použití metody vynětí nevyžadují např. potvrzení zahraničního správce daně, ale stačí dokumenty od zahraničního zaměstnavatele.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 3. 2017 11:48
Dobrý den,
od října 2016 pobývám a jsem zaměstnán ve Spojeném Království Velké Británie a Severního Irska, mám zde pracovní smlouvu až do listopadu 2018. Před tím jsem pobýval v ČR Protože jsem v roce 2016 pobýval v ČR delší dobu, než 183 dní, mám povinnost podat daňové přiznání ohledně daně z příjmu ze závislé činnosti za rok 2016 v ČR. Tím ovšem končí to, co je mi jasné.Tak předně mě prosím zajímá, zda něco brání aplikace GFŘ D-22 ze dne 6.2.2015 č. 4 k paragrafu 2:2. "Dojde-li u poplatníka ke změně v rozsahu povinnosti vůči České republice (§ 2 odst. 2 nebo odst. 3 zákona) v průběhu zdaňovacího období v důsledku změny bydliště, posuzuje se jeho statut za příslušné části roku samostatně. V případě vzniku neomezené daňové povinnosti v České republice (§ 2 odst. 2 zákona) v důsledku skutečnosti, že se zde poplatník obvykle zdržuje, uplatní se tento statut pro celé zdaňovací období."
V ČR se od října 2016 obvykle nezdržuji a nebudu obvykle zdržovat nejméně do listopadu 2018. Je tedy prosím možno ohledně daně z příjmu ze závislé činnosti daňové období 2016 rozdělit na období do října 2016, které zdaním v ČR a od října 2016, které v ČR zdaňovat nebudu, neboť zde již nejsem daňovým rezidentem? Pokud to z hlediska GFŘ D-22 nelze, prosím o zdůvodnění.Pokud to možno není, zajímalo by mě prosím, jakým způsobem mám v ČR doložit výši příjmu v UK. Ze zaměstnání v UK mám pouze výplatní pásky, žádný formulář s úhrnem příjmu a zaplacených daních nevydávají. Na FÚ v Česku mi dali pouze formulář v češtině, který mi v UK nikdo nevyplní. Celkově se brání možnosti dát mi jakýkoliv jiný doklad, než výplatní pásky a nemám žádný nástroj, jak se domoci čehokoliv jiného.
Děkuji
Mgr. Vladimír Tichý, PhD.